Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Δείκτης ανάκαμψης – Κάμψη από μείωση στην αγορά εργασίας αλλά τα οικονομικά στοιχεία είναι ισχυρά

Δείκτης ανάκαμψης – Κάμψη από μείωση στην αγορά εργασίας αλλά τα οικονομικά στοιχεία είναι ισχυρά

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Την εβδομάδα έως την 22α Αυγούστου ο δείκτης παρουσίασε κάμψη καθώς έφτασε στις 100,2 μονάδες από τις 107,2 μονάδες της προηγούμενης εβδομάδας. Κατά την εβδομάδα αυτή σημαντική βελτίωση παρουσίασε η ζήτηση / κατανάλωση και ελαφρώς ο χρηματοοικονομικός κλάδος. Ταυτόχρονα όμως σημαντική μείωση σημείωσε η αγορά εργασίας στην οποία κυρίως οφείλεται αυτή η μείωση του συνολικού δείκτη ανάκαμψης.

Μια πιθανή εξήγηση εδώ είναι ότι το ορόσημο της 15ης Αυγούστου ακολουθείται από υποτονικότητα οικονομικής δραστηριότητας. Τα οικονομικά στοιχεία του δείκτη παραμένουν ισχυρά.

Στην Ευρωζώνη (της οποία τα στοιχεία από την Oxford Economics και παρουσιάζουν μια μικρή καθυστέρηση), ο δείκτης μειώθηκε κατά την εβδομάδα έως τις 8 Αυγούστου. Ο δείκτης έφτασε στις 85,7 μονάδες, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα ήταν στις 86,2 μονάδες. Η πτώση προήλθε κυρίως από την πτώση του δείκτη της αγοράς εργασίας, η οποία αποτελεί μια διόρθωση από τη μεγάλη άνοδο που είχε την προηγούμενη εβδομάδα. Η παραγωγή, η κινητικότητα και ο χρηματοοικονομικός τομέας μειώθηκαν επίσης. Ωστόσο, περαιτέρω βελτιώσεις στην κατανάλωση και την υγεία (αν και μικρές) είναι θετικά σήματα ότι η κατάσταση της υγείας παραμένει υπό έλεγχο και δεν έχει αλλάξει σημαντικά τη συμπεριφορά των καταναλωτών. Οι διακυμάνσεις που σημειώνει ο δείκτης ανάκαμψης τις τελευταίες εβδομάδες υποδηλώνουν ότι η δυναμική από τη χαλάρωση των περιορισμών έχει αρχίσει να αυξάνεται στην Ευρωζώνη.

Προβλέψεις ΑΕΠ 2021-2024

Δεν υπάρχει αλλαγή στις προβλέψεις από την προηγούμενη εβδομάδα.

Πανδημία και Οικονομία

Η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη έχει αρχίσει να δείχνει σημάδια σταθεροποίησης και το ΑΕΠ θα συνεχίσει να αυξάνεται κατά το τρίτο τρίμηνο του 2021 παρά τους κινδύνους που ενέχει η παραλλαγή Δέλτα. Η επιστροφή των οικονομιών σε επίπεδα δραστηριότητας προ-πανδημίας απαιτεί περαιτέρω πρόοδο στον περιορισμό της πανδημίας ώστε να καταστεί δυνατή η πλήρης επανέναρξη της δραστηριότητας των υπηρεσιών και η στήριξη της μεταποίησης / βιομηχανίας. Αυτό μάλλον δεν θα συμβεί μέχρι το τέλος του έτους.

 

Παναγιώτης Ε. Πετράκης

Πηγή: ot.gr

 

 

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text