Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Η Γερμανία ασκεί έντονες πιέσεις στην τουρκική τράπεζα Ziraat

Η Γερμανία ασκεί έντονες πιέσεις στην τουρκική τράπεζα Ziraat

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η Γερμανία ασκεί έντονες πιέσεις στην τουρκική τράπεζα Ziraat

Η Γερμανική Ομοσπονδιακή Αρχή Χρηματοοικονομικής Εποπτείας (BaFin) περιόρισε τις δραστηριότητες της Ziraat Bank Internatinal AG, που έχει έδρα τη Φρανκφούρτη στη Γερμανία, λόγω  αποκλίσεων στα δάνεια υψηλού προφίλ και στην προσέλκυση καταθέσεων.

Το παράρτημα της τουρκικής κρατικής τράπεζας Ziraat με έδρα τη Γερμανία αντιμετωπίζει περιορισμούς καταθέσεων και απαγόρευση δανείων μεγάλης κλίμακας, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Sözcü.

Η BaFin απέρριψε επίσης τέσσερις υποψηφίους για τη θέση του γενικού διευθυντή που είχε προτείνει η Τουρκία, ανέφερε η Sözcü.

Η τραπεζική αρχή ανακοίνωσε μια σειρά από αυστηρές κυρώσεις, που θεωρήθηκαν το τελευταίο βήμα πριν κλείσει εντελώς την τράπεζα, χωρίς να κατονομάσει συγκεκριμένα τη Ziraat. Η ανώνυμη οντότητα, που πιστεύεται ότι είναι η Ziraat καθώς η τράπεζα ελέγχθηκε πρόσφατα, θα αντιμετωπίσει τα ακόλουθα:

-Απαγόρευση δανείων μεγάλης κλίμακας, όπου η τράπεζα δεν θα μπορεί πλέον να προσφέρει δάνεια εκατομμυρίων ευρώ σε αντάλλαγμα εξασφαλίσεων στην Τουρκία.

-Απαγόρευση αποδοχής καταθέσεων μεγάλης κλίμακας και προσφοράς επιτοκίων άνω της αγοραίας αξίας.

-Προειδοποίηση για τη διοίκηση και απόρριψη διευθυντών που επέλεξε η Τουρκία.

-Διαταγή για την τράπεζα να χρησιμοποιεί το δικό της κεφάλαιο σε όλες τις τραπεζικές εργασίες και αυξημένη ζήτηση για εγγυήσεις για διοικητικές πράξεις.

Επέβαλε επίσης στη τράπεζα μεγάλα πρόστιμα, ανέφερε η Sözcü, λόγω των πιστώσεων που εξέδωσε σε εταιρείες στην Τουρκία μέσω της Ziraat Γερμανίας από το 2017.

Οι πρόσφατοι νόμοι της Τουρκίας για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων, με αποτέλεσμα να αποστέλλονται στη χώρα μη ελεγμένα χρήματα άγνωστης προέλευσης τα τελευταία δύο χρόνια, ήταν ένας άλλος λόγος για τις αυστηρές κυρώσεις.

Οι γερμανικές αρχές αποφάσισαν να μην κλείσουν την Ziraat για να αποφύγουν μια διπλωματική κρίση με την Τουρκία, αλλά τα μέτρα που θεσπίζονται εναντίον της ισοδυναμούν με απαγόρευση του μεγαλύτερου δανειστή της χώρας, ανέφερε στη Sözcü ανώνυμος εμπειρογνώμονας.

Οι αποκλίσεις εντοπίστηκαν για πρώτη φορά τον Ιούλιο, όταν μια ανώνυμη πηγή είπε στο Reuters ότι υπήρχαν «ορισμένοι δείκτες που δεν ταιριάζουν στον ισολογισμό της τράπεζας».

Η τράπεζα είχε εκδώσει δάνειο 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Çukurova Holding το 2014 για να ανακτήσει το 13,8 % του μεριδίου της Turkcell, του μεγαλύτερου παρόχου δικτύου κινητής τηλεφωνίας της χώρας. Το δάνειο χρησιμοποιήθηκε από μια εταιρεία στο φορολογικό παράδεισο των Παρθένων Νήσων, όπως αποκαλύφθηκε σε έρευνα του Εφετείου νωρίτερα φέτος, έγραψε τον Μάρτιο η Çiğdem Toker στην Sözcü.

Η Ziraat Bank International AG διαθέτει περισσότερα από 250 εκατομμύρια ευρώ σε ίδια κεφάλαια και επτά υποκαταστήματα στο Βερολίνο, το Ντούισμπουργκ, τη Φρανκφούρτη, το Αμβούργο, το Ανόβερο, την Κολωνία και το Μόναχο.

Ο κρατικός δανειστής κατηγορείται επίσης για απάτη, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και συνωμοσία σχετικά με τη συμμετοχή του σε σχέδιο αποφυγής του Ιράν από τις κυρώσεις των ΗΠΑ μέσω του εμπορίου χρυσού, πετρελαίου και φυσικού αερίου.

 

Πηγή: ot.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text