Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | "Καίνε" οι τιμές των αλκοολούχων ποτών στην ελληνική αγορά – Χτύπημα στον τουρισμό

"Καίνε" οι τιμές των αλκοολούχων ποτών στην ελληνική αγορά – Χτύπημα στον τουρισμό

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
"Καίνε" οι τιμές των αλκοολούχων ποτών στην ελληνική αγορά – Χτύπημα στον τουρισμό

Πανάκριβα  συνεχίζουν να κοστίζουν τα αλκοολούχα ποτά στην Ελλάδα, τόσο σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, όσο και σε σύγκριση με τουριστικά ανταγωνιστικές χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου, παρά τη σημαντική πτώση των τιμών, που καταγράφεται τα τελευταία 4 χρόνια.

Η χώρα μας όσον αφορά τα αλκοολούχα ποτά συγκαταλέγεται στο top5 των ευρωπαϊκών κρατών με τις υψηλότερες τιμές, όπως προκύπτει από τα σημερινά στοιχεία της Eurostat. Συγκεκριμένα, με βάση τα δεδομένα του 2020, ο ελληνικός δείκτης τιμών καταναλωτή για αλκοολούχα ποτά (συμπεριλαμβάνεται το κρασί και η μπύρα) ανέρχεται στις 136,8 μονάδες, με συνέπεια η χώρα μας να καταλαμβάνει την 4η θέση.

Στην κορυφή βρίσκεται η Φινλανδία, όπου ο σχετικός δείκτης ανέρχεται στις 193 μονάδες, ενώ ακολουθούν η Ιρλανδία (180,7) και η Σουηδία (156). Στην 4η θέση είναι όπως προαναφέραμε η Ελλάδα και το top5 συμπληρώνεται με τη Δανία (126,7 μονάδες).

Στον αντίποδα τις χαμηλότερες τιμές στα αλκοολούχα ποτά συναντά κάποιος στην Ουγγαρία, όπου ο δείκτης τιμών καταναλωτή κυμαίνεται στο 73, δηλαδή σχεδόν το ½ της Ελλάδας, στη Ρουμανία (74 μονάδες) και στη Βουλγαρία (81 μονάδες).

Να σημειωθεί ότι κάτω του ευρωπαϊκού μέσου όρου (100 μονάδες) βρίσκονται Γερμανία και Ισπανία.

«Πνίγεται» στους φόρους η αγορά

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις παραπάνω τιμές συμπεριλαμβάνονται και οι φόροι (ΦΠΑ, Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης κ.λπ)., οι οποίοι ανεβάζουν σημαντικό το κόστος για τον τελικό καταναλωτή.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα αλκοολούχα ποτά στη χώρα μας είναι κατά 40% υψηλότερος από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και 450% υψηλότερος από τον αντίστοιχο της γειτονικής Βουλγαρίας! Πιο αναλυτικά, ο ΕΦΚ αλκοολούχων στην Ελλάδα είναι κατά 4,5 φορές υψηλότερος σε σύγκριση με τις γειτονικές χώρες Βουλγαρία και τη Βόρεια Μακεδονία.

Δείτε ολόκληρο το δελτίο τύπου εδώ.

 

 

 

 

 

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text