Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | ΟΔΔΗΧ – Διπλή έξοδος στις αγορές με επανέκδοση 5ετούς και 30ετούς ομολόγου

ΟΔΔΗΧ – Διπλή έξοδος στις αγορές με επανέκδοση 5ετούς και 30ετούς ομολόγου

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
ΟΔΔΗΧ – Διπλή έξοδος στις αγορές με επανέκδοση 5ετούς και 30ετούς ομολόγου

Το βαρομετρικό χαμηλό στην ελληνική αγορά ομολόγων- με το δεκαετές να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα περί τα 0,71% – οδήγησε, σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο να κάνει τώρα το διπλό βήμα εξόδου στις αγορές -σε αντίθεση με το προγραμματισμό που ήταν περί τα μέσα Σεπτεμβρίου. Κρίθηκε η εν λόγω στιγμή ως ευκαιρία για να δηλώσει το παρόν η Ελλάδα με την επανέκδοση του 5ετούς και 30ετούς ομολόγου. Σύμφωνα με πληροφορίες, γίνεται κυρίως για τεχνικούς λόγους και όχι με βασικό οδηγό την άντληση ρευστότητας καθότι τα κρατικά ταμεία έχουν ένα σημαντικό μαξιλάρι κοντά 35 δισ ευρώ. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για πιθανή άντληση συνολικού ποσό 2 – 3,5 δισ. Ευρώ, όπου και ο ετήσιος προγραμματισμός ενδεχομένως να ανέλθει στα συνολικά 14-15 δισ. ευρώ.

Το ελληνικό δεκαετές ομόλογο άφησε εδώ και μήνες πίσω του το επιτόκιο του 1% και πλέον κινείται κάτω του 0,77% Η απόδοση όχι μόνον έχει ξεπεράσει από πέρσι το ψυχολογικό φράγμα του 1% αλλά και συνεχίζει να “χτυπάει” αλλεπάλληλα χαμηλά όλο τον Αύγουστο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ η Ελλάδα προχωρά σε επανέκδοση του 5ετούς και του 30ετούς ομολόγου.

Το Ελληνικό Δημόσιο έδωσε οδηγία στις Alpha BanK, Barclays, Citi, Commerzbank και Morgan Stanley ως lead managers, για την επανέκδοση του υφιστάμενου ομολόγου λήξης το 2026 με κουπόνι 0% αλλά και την επανέκδοση του 30ετούς τίτλου, λήξης τις 24 Ιανουαρίου 2052 με κουπόνι στο 1,875%.

Η κοινοπρακτική συναλλαγή θα τελεσθεί στο άμεσο μέλλον ανάλογα με τις συνθήκες στις αγορές.

 

Ελένη Στεργίου

Πηγή: ot.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text