Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Τι ρώτησαν οι αναλυτές στο teleconference για τα αποτελέσματα της Eurobank

Τι ρώτησαν οι αναλυτές στο teleconference για τα αποτελέσματα της Eurobank

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Ήταν γύρω στις 6.30 το απόγευμα, όταν άρχισαν οι ερωτήσεις από Έλληνες και ξένους αναλυτές να πέφτουν βροχή, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της παρουσίασης των αποτελεσμάτων του α’ εξαμήνου της Eurobank από τον CEO της κ. Φωκίωνα Καραβία και τον CFO κ. Χάρη Κοκολογιάννη. Η δήλωση του κ. Καραβία ότι η Eurobank είναι πλέον σε θέση να συζητήσει με τις εποπτικές αρχές τη διανομή μερισμάτων, βάσει των σημερινών και των προβλεπόμενων μεγεθών, δεν πέρασε απαρατήρητη. Οι ερωτήσεις επικεντρώθηκαν στους παράγοντες που οδηγούν σε θετικότερες προβλέψεις για κερδοφορία και κεφάλαια, αλλά και για την οργανική ανάπτυξη εντός και εκτός Ελλάδος.

Οι ερωτοαπαντήσεις θα μπορούσαν να χωριστούν στις εξής κατηγορίες:

1. Διανομή μερισμάτων. Ο κ. Καραβίας παρουσίασε τα αποτελέσματα τωνstress test τα οποία ανέδειξαν την Eurobank μεταξύ των πιο ισχυρών ευρωπαϊκών τραπεζών, βάσει των κεφαλαίων CET1 στο δυσμενές σενάριο για την περίοδο 2020-2021. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τις μικρότερες αρνητικές επιπτώσεις στα κεφάλαια που διαγράφονται αλλά και τις αυξημένες προβλέψεις για κέρδη, η Eurobank είναι σε θέση να ξεκινήσει τη συζήτηση διανομής μερισμάτων με τις εποπτικές αρχές. Σε ό,τι αφορά στην ερώτηση για το χρονοδιάγραμμα, ο κ. Καραβίας απάντησε ότι οι συζητήσεις αυτές θα ξεκινήσουν με τη δημοσίευση των ετήσιων αποτελεσμάτων για τη χρήση του 2021, δηλαδή στις αρχές του 2022. Επομένως, τα μερίσματα θα αφορούν για τη χρήση του 2022 και μετά.

2. Πώληση συστήματος διαχείρισης καρτών (POS). Σύμφωνα με τον CFO του ομίλου κ. Κοκολογιάννη, η Eurobank εξετάζει την πώληση του συστήματος καρτών και οι τελικές αποφάσεις πρόκειται να ληφθούν τις επόμενες εβδομάδες. Ο ίδιος είχε εκτιμήσει τον Μάρτιο ότι μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να ενισχύσει τα κεφάλαια της τράπεζας κατά περισσότερο από 100 μονάδες βάσεις. Ωστόσο, ανάλογα με την τελική συμφωνία και την τελική αξία του ντιλ, το κεφαλαιακό όφελος μπορεί να φτάσει τις 200-250 μονάδες βάσης.

3. Αγορά ακινήτων. Η Eurobank επιβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει το επενδυτικό πρόγραμμα των 300 εκατ. ευρώ στην αγορά ακινήτων. Πρόκειται για μια δραστηριότητα, η οποία πραγματοποίησε τα 18 εκατ. ευρώ από τα 103 εκατ. ευρώ κερδών στην Ελλάδα και των 195 εκατ. ευρώ του Ομίλου (Ελλάδα και εξωτερικό) στο β’ εξάμηνο. Επίσης, σύμφωνα με την παρουσίαση, το ετησιοποιημένο έσοδο από τα ενοίκια ανέρχεται σε 92 εκατ. ευρώ (απόδοση 7,2%). Στην ερώτηση σχετικά με τις επιπτώσεις από την επαναφορά των πλειστηριασμών, η διοίκηση της Eurobank απάντησε ότι τα παραπάνω κέρδη προέρχονται από περίπου 200 επενδυτικά ακίνητα, ενώ ο Όμιλος διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο προς αξιοποίηση 6.000 ακινήτων αξίας 2,5 δισ. ευρώ σε Ελλάδα και εξωτερικό. Μέσω της αξιοποίησης, άλλα πωλούνται, άλλα ενοικιάζονται, άλλα αποκτώνται από πλειστηριασμούς κλπ. και, κατά συνέπεια, συνεχώς διαμορφώνονται νέα χαρτοφυλάκια. Επομένως, δεν αναμένεται πίεση στην αγορά ακινήτων από τους πλειστηριασμούς, ενώ εκτιμάται ότι θα υπάρξουν αποδόσεις της τάξης του 5-6% ετησίως στη διετία.

4. Κύπρος, Σερβία, διεθνείς δραστηριότητες. Οι ερωτήσεις των αναλυτών αφορούσαν κυρίως στα πλάνα για Κύπρο και Σερβία, ύστερα από την πρόσφατη εξαγορά μεριδίου της Ελληνικής Τράπεζας στην Κύπρο και της συγχώνευσης με τη σερβική Direktna Banka. Η βασική ερώτηση αν υπάρχουν περαιτέρω σχέδια επέκτασης σε αυτές τις αγορές. Η απάντηση ήταν ότι η Κύπρος αποτελεί μια στρατηγική αγορά, όπου η Eurobank θα αναπτυχθεί οργανικά κυρίως μέσω της κυπριακής της θυγατρικής, ενώ ο κ. Καραβίας ξεκαθάρισε ότι δεν είναι στις προθέσεις η αύξηση του ποσοστού στην Ελληνική Τράπεζα (από το 12,6% σήμερα). Η Eurobank Κύπρου αποτελεί τη βάση για την οργανική ανάπτυξη στην κυπριακή αγορά αλλά και μεγάλο κομμάτι της ενιαίας πλατφόρμας wealth management σε διεθνές επίπεδο μέσω του Temenos. Σε αυτό θα ενταχθεί η Βουλγαρία, Λουξεμβούργο και Λονδίνο. Η επενδυση στην Ελληνική Τράπεζα έγινε λόγω των προοπτικών ανάδειξης αξίας, βοηθώντας την τράπεζα να μειώσει το κόστος της και τα κόκκινα δάνεια. Σε ό,τι αφορά στη συγχώνευση με τη σερβική Direktna Banka, αυτή ήταν μια κίνηση κεφαλαιακά ουδέτερη, η οποία όμως έφερε τη Eurobank στην 7η θέση στη Σερβία από τη 10η.

Η Σερβία αποτελεί στρατηγικής σημασίας αγορά για τη Eurobank καθώς πρόκειται να επωφεληθεί από την ενταξιακή της πορεία στην Ε.Ε. Όσον, αφορά στην ευρύτερη στρατηγική για τη διεθνή παρουσία, η Eurobank θέλει να αποκτά κρίσιμα μεγέθη σε αγορές με προοπτικές και όχι μια μικρή παρουσία σε αχανείς αγορές. Ο κ. Καραβίας επανέλαβε ότι στόχος είναι το 30% της κερδοφορίας του ομίλου να προέρχεται από τις δραστηριότητες στο εξωτερικό. Στο α’ εξάμηνο, από τα κέρδη των 195 εκατ. ευρώ, τα 73 εκατ. ευρώ προήλθαν από τις θυγατρικές εξωτερικού.

5. Τιτλοποίηση κόκκινων δανείων (Mexico). Η Eurobank αναθεώρησε προς κάτω την αρνητική επίπτωση από την τιτλοποίηση κόκκινων δανείων (Mexico) αξίας 3,2 δισ. ευρώ. Η αρχική επίπτωση ήταν -50 μονάδες βάσεις, ενώ τώρα υπολογίζεται σε -10 μονάδες βάσεις. Συνεπώς υπήρξε μια θετική αναθεώρηση ως προς το ύψος των κεφαλαίων κατά 40 μονάδες βάσεις που οφείλεται κυρίως στην άνοδο της αγοράς ακινήτων που αύξησε την αξία των collateral στα δάνεια και στην αυξημένη αποτίμηση των χαρτοφυλακίων λόγω των προοπτικών αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας και του μεγαλύτερου βάθους της αγοράς τιτλοποιημένων δανείων. H διαδικασία πώλησης θα ξεκινήσει στο γ’ τρίμηνο και η συναλλαγή θα έχει ολοκληρωθεί στο δ’ τρίμηνο.

6. Κόκκινα δάνεια. Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής Mexico, σε συνδυασμό με τη μικρότερη δημιουργία νέων κόκκινων δανείων σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις, ο δείκτης καθυστερήσεων (NPE) αναμένεται να πέσει στο 8% μέχρι το τέλος του έτους, αν όχι και χαμηλότερα, κοντά στο 7,3%. Σύμφωνα με τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου, παρατηρήθηκε μικρή μείωση στη δημιουργία νέων (οργανικών) κόκκινων δανείων κατά 40 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, όπως αναφέρθηκε, καθώς τα μέτρα στήριξης θα λήξουν στο β’ εξάμηνο, αναμένεται αύξηση των κόκκινων δανείων, αλλά σε χαμηλότερα επίπεδα από τις προβλέψεις. Η Τράπεζα έχει προβλέψει νέα κόκκινα δάνεια 600 εκατ. ευρώ. Αν και δεν προβλέπει ότι τελικά θα φτάσουν σε αυτό το ποσό, η Eurobank διατηρεί αμετάβλητη την πρόβλεψη για κάλυψη των κινδύνων.

7. Νέα δάνεια. Η Eurobank εκταμίευσε νέα δάνεια 3,4 δισ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του έτους στην Ελλάδα και πάνω από 4 δισ. ευρώ, σε επίπεδο ομίλου. Το τελικό ποσό των νέων εκταμιεύσεων σε επίπεδο έτους αναμένεται να διαμορφωθεί γύρω στα 4 δισ. ευρώ. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα μειωθούν οι εκταμιεύσεις νέων δανείων στο β’ εξάμηνο. Όπως εξήγησε ο κ. Καραβίας, μεγάλο μέρος δανείων κυρίως προς τον τουριστική βιομηχανία (πχ ξενοδοχεία) αναμένεται να αποπληρωθούν τους επόμενους μήνες από τη ρευστότητα που αποκτήθηκε την καλοκαιρινή περίοδο. Οι αποπληρωμές αυτές θα περιορίσουν το τελικό μέγεθος των νέων εκταμιεύσεων μέχρι το τέλος του έτους, μολονότι αναμένεται αύξηση της ζήτησης για δάνεια τα επόμενα τρίμηνα. Ο κ. Καραβίας επανέλαβε τον στόχο για απόκτηση του μεγαλύτερου μεριδίου στη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας μέσω του Ταμείου Ανάπτυξης.

8. Επιτοκιακό περιθώριο. Η ερώτηση επικεντρώθηκε στη διατήρηση των σημαντικών εσόδων από το επιτοκιακό περιθώριο σε περίοδο χαμηλών επιτοκίων. Σε αυτή την ερώτηση ο κ. Καραβίας απάντησε ότι στο επόμενο διάστημα μπορεί να δούμε χαμηλότερα επιτόκια στις χορηγήσεις κυρίως λόγω ανταγωνισμού. Όμως, το έσοδο από το επιτοκιακό περιθώριο λαμβάνει υπόψη και το επίπεδο επιτοκίων στις καταθέσεις, όπου και εκεί καταγράφεται μείωση. Δεδομένης της υψηλής ρευστότητας και αύξησης των καταθέσεων, η μείωση των επιτοκίων καταθέσεων αντισταθμίζει απώλειες από τη μείωση των επιτοκίων στα δάνεια.

9. Έσοδα από προμήθειες. Η περίοδος χαμηλών επιτοκίων έχει ενισχύσει άλλες πηγές εσόδων της τράπεζας, όπως η αγορά ομολόγων, αλλά κυρίως μέσω της διαχείρισης περιουσίας. Τα αμοιβαία κεφάλαια, το private banking και το wealth management αποτελεί στρατηγική τοποθέτηση του ομίλου, με πλάνα περαιτέρω ανάπτυξης σε Ελλάδα και εξωτερικό. Ήδη, κατέχει μερίδιο αγοράς 30% στην αγορά αμοιβαίων κεφαλαίων, τα υπό διαχείριση κεφάλαια ανέρχονται σε 4,1 δισ. ευρώ (αυξημένα κατά 32% σε σχέση με το β’ τρίμηνο του 2020), ενώ το private banking διαχειρίζεται 8 δισ. ευρώ (3,8 δισ. στην Ελλάδα, 2,1 δισ. στην Κύπρο και 2,1 δισ. σε Λουξεμβούργο και Λονδίνο).

10. Άντληση κεφαλαίων. Ύστερα από την επιτυχή άντληση κεφαλαίων μέσω ομολόγου το πρώτο εξάμηνο (500 εκατ. ευρώ), η Eurobank επιβεβαίωσε το πλάνο της για νέα έκδοση αντίστοιχου ποσού στο β’ εξάμηνο, όπως για αντίστοιχες εκδόσεις το 2022 και το 2023.

 

​​​​​​​Του Λεωνίδα Στεργίου

Πηγή: Capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text