Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Τουρισμός: Τι δείχνει ο αριθμός ξενοδοχείων που λειτούργησαν φέτος

Τουρισμός: Τι δείχνει ο αριθμός ξενοδοχείων που λειτούργησαν φέτος

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Τουρισμός: Τι δείχνει ο αριθμός ξενοδοχείων που λειτούργησαν φέτος

Τη χρονιά που πέρασε, σύμφωνα με την ετήσια έρευνα του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων για τις επιπτώσεις της πανδημίας στα ξενοδοχεία, μόνο μία στις πέντε μονάδες συνεχούς λειτουργίας κατάφερε να μείνει ανοιχτή σε σχέση με αυτές που λειτουργούσαν την ίδια περίοδο του 2019. Ειδικότερα, από τα 3.965 ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας της χώρας, μετά το πρώτο lockdown επαναλειτούργησε μόλις το 59% αυτών (2.328 ξενοδοχεία) και από αυτά το 63% αναγκάστηκε να ξανακλείσει μέχρι το τέλος του 2020. Ανοιχτά παρέμειναν τον Δεκέμβριο του 2020 τελικά μόνο 863 ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας, που αντιπροσωπεύουν το 22% του συνόλου.

Η εικόνα αυτή έχει αλλάξει φέτος ριζικά. Το σύνολο των ξενοδοχειακών μονάδων της χώρας έμεινε ανοικτό τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο (υπενθυμίζεται πως η φετινή τουριστική περίοδος ξεκίνησε επισήμως στις 15 Μαΐου, όμως τα περισσότερα καταλύματα άνοιξαν μετά τα μέσα Ιουνίου, οπότε άρχισε να ανεβαίνει η κίνηση τουριστών από το εξωτερικό).

Είναι ενδεικτικά τα στοιχεία που προέρχονται από τους κορυφαίους προορισμούς των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων από την "Πρωτοβουλία Νοτίου Αιγαίου για τον Τουρισμό". Σύμφωνα με αυτά, από το 69,8% των ξενοδοχείων εποχικής λειτουργίας που ήταν ανοιχτά φέτος τον Ιούνιο, η εβδομάδα 16-22 Αυγούστου ολοκληρώθηκε με το 97,3% εξ αυτών να λειτουργούν. Υπενθυμίζεται ακόμα ότι την περσινή χρονιά, το αντίστοιχο ποσοστό του ξενοδοχειακού δυναμικού που δημιούργησε υγειονομικό πρωτόκολλο για μπορέσει να λειτουργήσει έφτασε στο Νότιο Αιγαίο τα δύο τρίτα (65,2%).

Σημειώνεται πως κάθε ξενοδοχείο προκειμένου να ανοίξει, υποχρεώνεται να συμμορφωθεί στα ειδικά υγειονομικά πρωτόκολλα. Η σχετική δήλωση συμμόρφωσης γίνεται μέσω του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος για την απόκτηση του ειδικού σήματος "HEALTH FIRST".

Πάνω οι πληρότητες και οι αφίξεις

Στην ίδια τροχιά βρίσκονται και οι πληρότητες που όπως σημειώνουν οι επιχειρηματίες δημοφιλών τουριστικών προορισμών, έφτασαν κατά μέσο όρο την εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου και την

εβδομάδα 16-22 Αυγούστου ξεπέρασαν το 80%.

Όπως επισημαίνουν φορείς του χώρου, τα ανοικτά ξενοδοχεία και το "σήμα" πως ο τουρισμός λειτουργεί" ανέβασαν την επισκεψιμότητα στους μεγάλους προορισμούς.

Μέχρι τις 22 Αυγούστου, 1.723.000 επιβάτες επισκέφθηκαν τα νησιά του Ν. Αιγαίου μέσω των πέντε διεθνών αεροδρομίων, ενώ όλη την τουριστική περίοδο του 2020 οι αφίξεις άγγιξαν το 1.189.896, σύμφωνα με στοιχεία της Fraport και της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.

Η Σαντορίνη, όταν όλη τη χρονιά πέρσι είχε 141.472 αφίξεις, σύμφωνα με την Fraport, μέχρι τις 22 Αυγούστου είχε 280.000. Αντίστοιχα, στο αεροδρόμιο της Μυκόνου έχουν ήδη προσγειωθεί περισσότεροι από 250.000 επισκέπτες το ίδιο διάστημα, 120.000 περισσότεροι από το σύνολο της περσινής χρονιάς.

Στη Ρόδο το πρώτο εικοσαήμερο του Αυγούστου καταγράφηκαν 290.000 απευθείας διεθνείς αφίξεις, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό στις 780.000 αεροπορικές διεθνείς αφίξεις. Στην Κω, έως τις 22 Αυγούστου, καταγράφηκαν περισσότεροι από 387.000 επιβάτες, ξεπερνώντας τις συνολικές περσινές επιδόσεις των απευθείας διεθνών αφίξεων.

 

Πηγή: capital.gr

 

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text