Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Ψηλώνει ο πήχης για τις προβλέψεις της φετινής ανάπτυξης – οι λόγοι

Ψηλώνει ο πήχης για τις προβλέψεις της φετινής ανάπτυξης – οι λόγοι

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ψηλώνει ο πήχης για τις προβλέψεις της φετινής ανάπτυξης – οι λόγοι

Τα στοιχεία για το ΑΕΠ του β' τριμήνου τα οποία θα εκδοθούν την Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου περιμένει το υπουργείο Οικονομικών πριν προχωρήσει και επίσημα στην αναθεώρηση του ρυθμού ανάπτυξης για το σύνολο του 2021.

Μέσα στις κρυφές προσδοκίες του ΥΠΟΙΚ είναι και μια νέα αναθεώρηση για το πρώτο τρίμηνο του χρόνου. Τότε, παρά την συνέχιση του lockdown που είχε ξεκινήσει από τον Νοέμβριο του 2020, η ύφεση -με βάση τα πρώτα στοιχεία που έδωσε για το πρώτο τρίμηνο η ΕΛΣΤΑΤ- ήταν μόνο 2,3%.

Μια μείωση της ύφεσης για το πρώτο τρίμηνο και μια διψήφια αύξηση του ΑΕΠ για το δεύτερο τρίμηνο του χρόνου ( Η Εθνική Τράπεζα σε πρόσφατη ανάλυσή της προέβλεπε ανάπτυξη 13% ) θα δώσουν ως αποτέλεσμα μια ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας από την ύφεση κατά 8,2% του ΑΕΠ του 2020.

Στο μεταξύ, διεθνείς αλλά και ελληνικοί οργανισμοί που παρακολουθούν στενά την ελληνική οικονομία έχουν αναθεωρήσει προς τα πάνω τις προβλέψεις τους για την Ελλάδα από την άνοιξη. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει για την Ελλάδα ανάπτυξη 4,3%, το ΔΝΤ και ο ΟΟΣΑ προβλέπουν για φέτος ανάπτυξη 3,8%, η Τράπεζα της Ελλάδας προβλέπει για φέτος ανάπτυξη 4,2%, το ΙΟΒΕ 5%, το ΚΕΠΕ 4,7% και η Εθνική Τράπεζα σε τελευταία ανάλυση της εμφανίζεται η πιο αισιόδοξη από όλους προβλέποντας ανάπτυξη 5,7%.

Σε ό,τι αφορά το διάστημα Απριλίου- Ιουνίου που περικλείει το δεύτερο τρίμηνο, πολύ θετικά είναι τα στοιχεία από τις λιανικές πωλήσεις που καταγράφουν αύξηση 10,1% για το Ιούνιο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2020 η οποία ακολούθησε μετά από αντίστοιχες αυξήσεις 15,7% και 41,2% αντίστοιχα για τον Μάιο και τον Απρίλιο. Η αύξηση του όγκου των λιανικών πωλήσεων, αποδεικνύει ότι ένα μέρος από τις καταθέσεις ύψους 24 δισ. ευρώ οι οποίες συσσωρεύτηκαν τους μήνες της πανδημίας έχουν αρχίσει να περνούν στην πραγματική οικονομία. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, οι ηλεκτρονικές συναλλαγές τον Ιούνιο ήταν αυξημένες κατά 37% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2019, ενώ για τον Αύγουστο η αύξηση έφτασε το 4,7%.

Παράλληλα με τις λιανικές πωλήσεις, με διψήφιους ρυθμούς αυξάνονταν όλη την άνοιξη και οι εξαγωγές καθώς και οι οικοδομικές δραστηριότητες. Συγκεκριμένα, οι εξαγωγές αγαθών καταγράφουν για τον Ιούνιο αύξηση 33,7% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2020. Και αυτή η αύξηση ακολούθησε αντίστοιχες αυξήσεις των εξαγωγών κατά 48,8% και 57,7% αντίστοιχα για τον Μάιο και Απρίλιο. Η οικοδομική δραστηριότητα σε όρους όγκου αύξηση 18,2% για τον Ιούνιο μετά από αντίστοιχες αυξήσεις για τους δύο προηγούμενους μήνες.

Θετική έκπληξη και από τον τουρισμό

Εκτός από τα επίσημα δημοσιευμένα στοιχεία για το δεύτερο τρίμηνο του χρόνου θετική έκπληξη αποτελεί και η πορεία του τουρισμού που αποτελεί βαρόμετρο για την πορεία του ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο. Υπενθυμίζεται ότι το τρίτο τρίμηνο του 2020, ενώ σχεδόν όλες οι οικονομίες της Ευρωζώνης είχαν ισχυρή ανάκαμψη μετά το άνοιγμα των οικονομιών τους μετά το lockdown, η Ελλάδα κατέγραψε ύφεση 10% του ΑΕΠ λόγω της πτώσης του τουρισμού. Φέτος τα πράγματα δείχνουν πολύ καλύτερα. Μετά από ένα "μουδιασμένο" Ιούνιο, ο ελληνικός τουρισμός με βάση τις κρατήσεις τις αφίξεις και το εισόδημα που καταναλώνουν όσοι επισκέπτονται φέτος την χώρα μας είναι σε πορεία να ανακτήσει το 60% (αν όχι περισσότερο) του τζίρου που έχει το 2019.

Ψηλώνει ο πήχης για τις προβλέψεις της φετινής ανάπτυξης – οι λόγοι

 

Του Τάσου Δασόπουλου

Πηγή:Capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text