Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Motor Oil Hellas: Παράθυρο για προμέρισμα το Νοέμβριο

Motor Oil Hellas: Παράθυρο για προμέρισμα το Νοέμβριο

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Motor Oil Hellas: Παράθυρο για προμέρισμα το Νοέμβριο

Αν και ακόμη δεν υπάρχει κάποια οριστική απόφαση, εντούτοις η διοίκηση της Motor Oil Hellas εξέφρασε εκ νέου την αισιοδοξία της για την καταβολή προμερίσματος για την τρέχουσα χρήση. Όπως ανέφερε χθες κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων τριμήνου ο αν. CEO Π. Τζαννετάκης, το παράθυρο για την καταβολή προμερίσματος τοποθετείται χρονικά στο δ τρίμηνο, πιθανόν τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της ΜΟΗ, έχει ήδη ξεκινήσει η ανάκαμψη των περιθωρίων διύλισης, που όμως παραμένει μια αργή διαδικασία και εκτιμάται ότι με το τέλος των lockdown αλλά και με την σημαντική αύξηση του τουρισμού, θα υπάρξει σημαντική βελτίωση στα μεγέθη του ομίλου στο τρίτο τρίμηνο αλλά και στο δεύτερο μισό του έτους. Όπως ανέφερε ο κ. Τζαννετάκης, παρά το γεγονός ότι τα περιθώρια αυτή τη στιγμή είναι παρόμοια με το δεύτερο τρίμηνο του έτους, υπάρχει ελπίδα ότι λόγω των υψηλότερων πωλήσεων οι επιδόσεις θα βελτιωθούν.

Σε ό,τι αφορα τις επιδόσεις του πρώτου μισού του έτους, η διοίκηση της ΜΟΗ στάθηκε μεταξύ άλλων στη σημαντική επίπτωση που είχε η αύξηση των δικαιωμάτων εκπομπής CO2 τα οποία επηρέασαν την κερδοφορία κατά 10 εκατ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι από κόστος των δικαιωμάτων στα 5 ευρώ ο τόνος το 2017 και 14 ευρώ ο τόνος το 2018, στο πρώτο τρίμηνο του 2021 το κόστος εκτινάχθηκε στα 38 ευρώ ο τόνος και στο δεύτερο τρίμηνο του 2021 στα 52 ευρώ ο τόνος.

Σε ό,τι αφορά την πορεία της εγχώριας ζήτησης, τα καύσιμα κίνησης καταγράφουν αύξηση σχεδόν 20%, με τις βενζίνες να βρίσκονται στο +25% και το ντίζελ κίνησης στο +16%. Αντίθετα το πετρέλαιο θέρμανσης καταγράφει σημαντική υποχώρηση, καθώς πέρυσι είχε παραταθεί η σεζόν και είχαν αυξηθεί σημαντικά οι όγκοι πωλήσεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Αύγουστο οι πωλήσεις καυσίμων κίνησης κινήθηκαν στα προ κρίσης επίπεδα φτάνοντας τις επιδόσεις του Αυγούστου του 2019.

Ο κ. Τζαννετάκης αναφέρθηκε επίσης στον τομέα ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, σημειώνοντας ότι το επόμενο διάστημα θα ενισχυθεί η συνεισφορά των ΑΠΕ στην κερδοφορία του ομίλου. Ωστόσο κατά τη διάρκεια του προηγούμενου τριμήνου η κερδοφορία της NRG ήταν χαμηλότερη εξαιτίας των υψηλών τιμών στη χονδρεμπορική αγορά που δεν πρόλαβαν να μετακυληθούν στην κατανάλωση, πιέζοντας τα περιθώρια.

Σε ό,τι αφορά τέλος το δανεισμό, η διοίκηση της ΜΟΗ αναφέρθηκε στις δύο πρόσφατες ομολογιακές εκδόσεις, το ελληνικό ομόλογο που εκδόθηκε το Μάρτιο και το ευρωομόλογο που εκδόθηκε τον Ιούλιο, τονίζοντας ότι η θετική πορεία τους στη δευτερογενή αγορά αποτελεί εξαιρετικά θετική εξέλιξη καθώς αντανακλά την εμπιστοσύνη της αγοράς προς τον όμιλο και βοηθά στη μείωση του κόστους σε όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία.

 

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text