Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Άντλησε 2,5 δισ. με χαμηλό κόστος το ελληνικό Δημόσιο

Άντλησε 2,5 δισ. με χαμηλό κόστος το ελληνικό Δημόσιο

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Ικανοποίηση επικρατούσε χθες στο οικονομικό επιτελείο και τον ΟΔΔΗΧ για το αποτέλεσμα της διπλής εξόδου στις αγορές, με το 5ετές και 30ετές ομόλογο, καθώς η ανταπόκριση της αγοράς εξασφάλισε με άνεση χαμηλό κόστος δανεισμού και καλή ποιότητα επενδυτών.

Η ζήτηση ήταν υψηλή, ξεπέρασε τα 18,9 δισ. ευρώ συνολικά, εκ των οποίων τα 9,3 δισ. ευρώ για τον πενταετή τίτλο και 9,6 δισ. ευρώ για τον 30ετή, με αποτέλεσμα να διαμορφωθούν σε χαμηλά επίπεδα οι αποδόσεις. Ενώ αρχικά, όταν άνοιξαν τα βιβλία προσφορών, η απόδοση ήταν 0,1% για το πενταετές και 1,75% για το 30ετές, χάρη στη μεγάλη ζήτηση υποχώρησαν στη συνέχεια και διαμορφώθηκαν κοντά στο μηδέν στο 5ετές (0,020%) και στο 1,675% στο 30ετές. Και στις δύο περιπτώσεις ήταν χαμηλότερες από την αρχική έκδοση (0,172% και 1,9% αντίστοιχα). Το κόστος της 30ετίας μάλιστα ήταν χαμηλότερο από το αντίστοιχο ιταλικό.

Συνολικά, αντλήθηκαν 2,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1,5 δισ. ευρώ για το 5ετές ομόλογο και το 1 δισ. ευρώ για το 30ετές.

Οπως σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, η χθεσινή διπλή έξοδος «πραγματοποιήθηκε παρότι έχει καλυφθεί ο φετινός στόχος του δανειακού προγράμματος.

Ομως, η αυξημένη ζήτηση για ελληνικούς ομολογιακούς τίτλους, και μάλιστα από μεγάλη μερίδα θεσμικών επενδυτών, έδωσε την ευκαιρία στη χώρα να βελτιώσει τη ρευστότητα της καμπύλης αποδόσεων σε ακόμη δύο σημεία, αντλώντας, παράλληλα, κεφάλαια με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους».

Ο κ. Σταϊκούρας θύμισε ότι από την αρχή της θητείας της κυβέρνησης, τον Ιούλιο του 2019, έχουν αντληθεί συνολικά 30 δισ. ευρώ από τις αγορές, εκ των οποίων τα 23,5 στην περίοδο της πανδημίας, και επεσήμανε ότι τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας διατηρούνται σε ασφαλές επίπεδο, παρά την πρωτόγνωρη αβεβαιότητα.

Η χθεσινή διπλή έξοδος υπαγορεύθηκε βασικά από την ανάγκη να τονωθεί η ρευστότητα στα δύο σημεία της καμπύλης, στην πενταετία και στην τριακονταετία, δεδομένου ότι είχε παρατηρηθεί έλλειψη προσφοράς, με αποτέλεσμα να μη λειτουργεί ικανοποιητικά η δευτερογενής αγορά. Ο στόχος του δανειακού προγράμματος του ελληνικού Δημοσίου, ύψους 12 δισ. ευρώ για φέτος, είχε ήδη ουσιαστικά καλυφθεί με την άντληση 11,5 δισ. ευρώ από τις αγορές και 2 δισ. ευρώ από τις ιδιωτικές τοποθετήσεις τραπεζών, πριν από τη χθεσινή έξοδο, 5η κατά σειρά για φέτος.

Στην κυβέρνηση εξετάζουν το ενδεχόμενο να προχωρήσουν τώρα στην εξαγορά δανείων με υψηλότερο κόστος, όπως τα διμερή δάνεια από χώρες της Ε.Ε., που δόθηκαν κατά την πρώτη περίοδο της κρίσης, και ανέρχονται σε 2,6 δισ. ευρώ για το 2022. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης ανέφερε χθες, μιλώντας στην ΕΡΤ, ότι στο μέλλον θα μπορούσαμε να αποφασίσουμε αποπληρωμή ακριβών δανείων αφού δανειζόμαστε με χαμηλότερα επιτόκια από κάθε άλλη στιγμή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΔΔΗΧ, τα χαρακτηριστικά των επενδυτών που αγόρασαν τις χθεσινές εκδόσεις είναι τα εξής:

• Πενταετές: Οι αγοραστές ήταν κυρίως από το Ηνωμένο Βασίλειο (48%), την Ελλάδα (18%) και τη Γαλλία (15%). Στην πλειοψηφία τους ήταν asset managers (48%) και τράπεζες (23%), ενώ hedge funds ήταν το 19% και ένα 7% αγόρασαν τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά ταμεία.

• Τριακονταετές: Οι αγοραστές ήταν και πάλι κυρίως από το Ηνωμένο Βασίλειο (29%), με δεύτερη τη Γαλλία (23%), τρίτη την Ελλάδα (15%) και τέταρτη τη Γερμανία/Αυστρία (10%). Και εδώ οι asset managers κυριαρχούν με ποσοστό 44% και ακολουθούν οι τράπεζες (34%), τα hedge funds (12%) και τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά ταμεία με 7%.

 

Ειρήνη Χρυσολωρά

Πηγή: kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text