Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Καυτό διήμερο για μεγάλες ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις

Καυτό διήμερο για μεγάλες ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Καυτό διήμερο για μεγάλες ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις

Οι δύο κυριότερες αποκρατικοποιήσεις του ενεργειακού τομέα, η πώληση του 100% της ΔΕΠΑ Υποδομών και η πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ εισέρχονται στην τελική ευθεία το προσεχές διήμερο καθώς προβλέπεται το άνοιγμα των δεσμευτικών προσφορών των υποψήφιων επενδυτών.

Προηγείται ο διαγωνισμός για τη ΔΕΠΑ Υποδομών, στον οποίο οι φάκελοι με τις οικονομικές προσφορές θα αποσφραγιστούν σήμερα από το ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ. Θα ακολουθήσει αύριο ο διαγωνισμός για τον ΔΕΔΔΗΕ, ο οποίος διενεργείται από τη μητρική ΔΕΗ.

ΔΕΠΑ Υποδομών

Στον διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ Υποδομών συμμετέχουν η ιταλική Italgas και η EPH από την Τσεχία (μέσω της EP Investments Advisors). Αρχικά στον διαγωνισμό είχαν εκδηλώσει μη δεσμευτικό ενδιαφέρον ακόμη τέσσερις εταιρείες (First State Investments, KKR, Macquarie και η κινεζική κοινοπραξία SINO-CEE FUND & Shanghai Dazhong Public Utilities) οι οποίες ωστόσο δεν κατέθεσαν δεσμευτική προσφορά.

Μετά την αποσφράγιση των φακέλων με τις οικονομικές προσφορές, σε περίπτωση που η μεταξύ τους διαφορά είναι μικρότερη του 15% αναμένεται να ζητηθούν βελτιωμένες προσφορές και από τους δύο διεκδικητές. Εάν η ψαλίδα είναι μεγαλύτερη, τότε θα ζητηθεί βελτιωμένη προσφορά μόνο από τον πλειοδότη.

Μετά την ανακήρυξη του προτιμητέου επενδυτή, θα ακολουθήσει η σύναψη της σύμβασης αγοραπωλησίας, που θα σταλεί για έλεγχο από το Ελεγκτικό Συνέδριο, ενώ παράλληλα θα πρέπει η μεταβίβαση να πάρει το πράσινο φως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΓΔ Ανταγωνισμού και ΓΔ Ενέργειας).

Υπενθυμίζεται ότι η ιδιωτικοποίηση του 100% της ΔΕΠΑ Υποδομών, αφορά το σύνολο των δικτύων διανομής φυσικού αερίου σε όλη την Επικράτεια και συγκεκριμένα το 100% της  ΕΔΑ Αττικής, το 51% της ΕΔΑ ΘΕΣΣ (Θεσσαλονίκη, Θεσσαλία) και το 100% της ΔΕΔΑ (υπόλοιπη Ελλάδα).

Το προφίλ των δύο επενδυτών που συμμετέχουν στο διαγωνισμό αλλά και οι υπεραξίες που κρύβονται στα δίκτυα διανομής φυσικού αερίου της χώρας, καλλιεργούν προσδοκίες για επίτευξη υψηλού τιμήματος στο διαγωνισμό. Αξίζει μόνο να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το εγκεκριμένο από τη ΡΑΕ πρόγραμμα επενδύσεων, η ΔΕΠΑ Υποδομών αναμένεται εντός της επόμενης πενταετίας να πραγματοποιήσει επενδύσεις συνολικού ύψους 560 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη 2724 χιλιομέτρων δικτύου διανομής και τη σύνδεση 254 χιλιάδων νέων καταναλωτών.

ΔΕΔΔΗΕ

Στην τελική ευθεία εισέρχεται και ο διαγωνισμός για την πώληση από τη ΔΕΗ του 49% του ΔΕΔΔΗΕ. Συγκεκριμένα αύριο λήγει η προθεσμία για την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών από τα ενδιαφερόμενα σχήματα. Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι τη θυγατρική της ΔΕΗ αναμένεται να διεκδικήσουν τουλάχιστον 3 συμμετέχοντες ενώ υψηλές είναι οι προσδοκίες και για το προσφερόμενο τίμημα. Συγκεκριμένα οι πληροφορίες θέλουν να δίνουν το παρών στο διαγωνισμό το αμερικανικό fund CVC Capital καθώς και τα αυστραλιανά Macquarie και First Sentier, ενώ μεγάλες πιθανότητες υπάρχουν και για την KKR.

Από την πλευρά της η διοίκηση της ΔΕΗ έχει θέσει ως ελάχιστο αποδεκτό τίμημα το 1,5 δις. ευρώ, με δεδομένο ότι η λογιστική αξία της θυγατρικής της υπολογίζεται στα 3 δις. ευρώ. Σημειώνεται ότι το ρυθμιζόμενο ετήσιο έσοδο για την περίοδο 2021 – 2024 ξεκινά από τα 771 εκατ. ευρώ και φτάνει στα 798 εκατ. ευρώ το 2024.

Αξίζει να αναφερθεί τέλος ότι αύριο δεν αναμένεται να ανοίξουν οι οικονομικές προσφορές κάτι που προβλέπεται να γίνει αφότου ελεγχθούν πλήρως οι φάκελοι που θα κατατεθούν από τους υποψηφίους. Αμέσως μετά την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών, θα   συγκληθεί έκτακτη ΓΣ των μετόχων της ΔΕΗ, η οποία θα κληθεί να εγκρίνει την πώληση. Στόχος είναι μέχρι το τέλους του έτους η μερική αποκρατικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ να έχει ολοκληρωθεί.

 

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text