Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Τα "χρυσά" deals των +6 δισ. ευρώ που αλλάζουν την ελληνική αγορά

Τα "χρυσά" deals των +6 δισ. ευρώ που αλλάζουν την ελληνική αγορά

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Τα "χρυσά" deals των +6 δισ. ευρώ που αλλάζουν την ελληνική αγορά

Άφθονο έρευσε το χρήμα στην ελληνική αγορά στους πρώτους 8 μήνες του 2021, στη διάρκεια των οποίων «άλλαξαν χέρια» πακέτα μερικών δισεκατομμυρίων ευρώ συνολικά, αλλά και πολλές σημαντικές επιχειρήσεις, ή μετοχικά μερίδια αυτών.

Η αξία των δεκάδων deals που πραγματοποιήθηκε την περίοδο αυτή ξεπερνά τα 6 δισ. ευρώ τουλάχιστον και όπως φαίνεται από τις εν εξελίξει διεργασίες έπονται και άλλα, χωρίς ως αυτή την στιγμή να μπορεί να εκτιμηθεί σε σημείο θα «καθίσει» τελικά ο πήχης μέχρι το τέλος του έτους.

Deals που αφορούν βασικούς κλάδους της οικονομίας, όπως είναι αυτοί των τροφίμων, της βιομηχανίας φαρμάκου, των τηλεπικοινωνιών, των ασφαλειών, της πληροφορικής, των ηλεκτρονικών πληρωμών κ.α., με την εμπλοκή ισχυρών Ελλήνων ή ξένων επιχειρηματιών και των εταιρειών τους, ξένων ομίλων, funds και άλλων επενδυτών, χωρίς να συνυπολογίζονται οι κινήσεις στο real estate, τον ξενοδοχειακό και τουριστικό κλάδο, την ενέργεια και τη ναυτιλία.

Πρωταγωνιστικό ρόλο στις συμφωνίες οι οποίες διαφοροποιούν, ήδη, σε μεγάλο βαθμό τον επιχειρηματικό «χάρτη» της χώρας (αν και ορισμένες διανύουν το στάδιο των εγκρίσεων) έχει διαδραματίσει η BC Partners και ο Νίκος Σταθόπουλος.

Στο ενεργητικό του Managing Partner και προεδρεύοντος της Eπενδυτικής Eπιτροπής και της Eκτελεστικής Eπιτροπής του βρετανικού κολοσσού πιστώθηκαν δυο από τα mega deals (μέχρι σήμερα) της χρονιάς, που ανακοινώθηκαν σε χρονική απόσταση μόλις 28 ημερών, το ένα από το άλλο: η πώληση της φαρμακοβιομηχανίας Pharmathen (19/7), δημιούργημα της οικογένειας Κάτσου, στην ελβετική Partners Group αντί 1,6 δισ. ευρώ και λίγο αργότερα (16/8) η εξαγορά της Wind Hellas σε συμφωνία της θυγατρικής United Group με την προηγούμενη ιδιοκτήτρια Crystal Almond Holdings Limited και με αντίτιμο κοντά στο 1 δισ. ευρώ.

Στην δεύτερη περίπτωση, όπως είχε αναφέρει το newmoney, η περσινή συμφωνία για τη NOVA ήταν το πρώτο σκέλος για την υλοποίηση ενός ευρύτερου σχεδιασμού με τελική κατάληξη την απόκτηση της WIND Hellas, του τρίτου βάσει τζίρου «παίκτη» της τηλεπικοινωνιακής αγοράς, προκειμένου να δημιουργηθεί ένας νέος πόλος που θα κοντράρει ευθέως ΟΤΕ και Vodafone…

Νωρίτερα (26/5) ο αμερικανικός όμιλος τροφίμων της Mondelez International, απέκτησε τον έλεγχο της ελληνικής πολυεθνικής των σνακ Chipita, από την οικογένεια Ολάγιαν και τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο καταβάλλοντας περίπου 2 δισ. δολ. (1,7 δισ. ευρώ).

Στα σχέδια της Mondelez συμπεριλαμβάνεται –μεταξύ άλλων- η χρήση του δικτύου της Chipita σε Κεντρική-Ανατολική Ευρώπη για την ενίσχυση της διανομής της, οι συνδυασμοί σημάτων σε νέες προϊοντικές κατηγορίες, εκτενείς συνέργειες κ.α.

Το τριπλό «χτύπημα» του CVC

Εκτός από αυτά τα τρία mega deals, ένα άλλο private equity fund, από τα πιο δραστήρια επενδυτικά σχήματα στην ελληνική αγορά, πρόσθεσε στον «λογαριασμό» πάνω από 1 δισ. ευρώ, «σπασμένο» στα δυο:

* Η υπογραφή της δεσμευτικής συμφωνίας με την Εθνική Τράπεζα (26/3) για την εξαγορά του 90,01% της Εθνικής Ασφαλιστικής –αδιαφιλονίκητου leader της ελληνικής αγοράς- από το CVC Capital Partners’ Fund VII έναντι 455 εκατ. ευρώ έφερε νέα δεδομένα για τον ασφαλιστικό κλάδο

* Τον περασμένο Μάρτιο ανακοινώθηκε και η ολοκλήρωση της μεταβίβασης της Vivartia από την Marfin Investment Group προς την CVC Capital Partners, με 175 εκατ. ευρώ μετρητά (τα 161 εκατ. ευρώ αναλογούν στην MIG και τα υπόλοιπα σε μετόχους μειοψηφίας), συν την ανάληψη χρέους ύψους 425 εκατ. ευρώ.

* Παράλληλα, τον Απρίλιο η CVC απέκτησε πλειοψηφικό ποσοστό πλην της ΔΕΛΤΑ (Vivartia) και στην γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ένα …τριψήφιο ποσό σε εκατ. ευρώ.

Ο Άλεξ Φωτακίδης, partner και εκπρόσωπος του αμερικανικού fund, εξήγγειλε μάλιστα περισσότερες επενδύσεις στη χώρα μας για την προσεχή 4ετία.

Στον, δε, ασφαλιστικό κλάδο, το deal για την Εθνική Ασφαλιστική, αν και το μεγαλύτερο, δεν είναι το μοναδικό του 2021. Προηγήθηκαν οι εξαγορές των δραστηριοτήτων της MetLife στην Ελλάδα και την Πολωνία από τον όμιλο NN Group και της ελληνικής θυγατρικής του Ομίλου ΑΧΑ Ασφαλιστική από την ιταλική Generali…

POS και εξαγορές στην πληροφορική

Στο «παζλ» των φετινών επιχειρηματικών deals συμπεριλαμβάνονται αρκετά ακόμα, ικανά να δημιουργήσουν μια νέα εικόνα και σε άλλους κλάδους.

Η πώληση της Cardlink – του μεγαλύτερου εγχώριου πάροχου ηλεκτρονικών υπηρεσιών πληρωμών με περισσότερα από 290.000 POS, 19.000 καταστήματα e-Commerce και 400 εκατομμύρια συναλλαγές ανά έτος- από τον Όμιλο Quest του Θεόδωρου Φέσσα με ποσό 93 εκατ. ευρώ προς την Worldline (27/5) δίνει στην μεγάλη γαλλική εταιρεία την δυνατότητα να «πατήσει το πόδι της» και στην Ελλάδα και να μιλά για πολλά περιθώρια ανάπτυξης, εντείνοντας τον ανταγωνισμό σε αυτό το κομμάτι.

Είναι μια από τις συμφωνίες οι οποίες τελούν υπό τις εγκρίσεις των αρμοδίων αρχών.

Ακόμη, η εξαιρετικά σημαντική, στρατηγικά και σε αξία, συμφωνία για τον τομέα αποδοχής συναλλαγών καρτών της Alpha Bank. Η τράπεζα συμφώνησε σε απόσχιση του τομέα καρτών και θα τον εισφέρει σε νέα εταιρεία όπου η Nexi θα έχει το 51%, καταβάλλοντας αρχικά 157 εκατ. ευρώ, ενώ το ποσό μπορεί να αυξηθεί στο μέλλον. Όπως γνωστοποιήθηκε, το άμεσο κέρδος για την Alpha Bank από τη συμφωνία με την ιταλική Nexi για τα POS ξεπερνά τα 300 εκατομμύρια.

Σε πρώτο πλάνο εξακολουθεί να βρίσκεται, παράλληλα, και ο τομέας της πληροφορικής σε μια ιδανική συγκυρία γι’ αυτόν, με τις εισηγμένες ή μη εταιρείες του να καταγράφουν ρεκόρ εσόδων και κερδών και να διεκδικούν έργα αξίας 7 δισ. ευρώ από τους διαγωνισμούς για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους, χρηματοδοτούμενα από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ.

Η χρονιά ξεκίνησε «με το δεξί», καθώς τον Ιανουάριο (11/1) ανακοινώθηκε η από κοινού εξαγορά της ιστορικής Singular Logic από τις Space Hellas-Epsilon Net αντί 18,05 εκατ. ευρώ και ένα τετράμηνο πριν «φύγει» το 2021 οι «πληροφοριάριοι» οδεύουν προς διψήφιο αριθμό deals που αποτιμώνται, ήδη, σε κάποιες δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Η Uni Systems συνεπένδυσε με την Guardian Telematics στη νεοφυή Probotek και εξαγόρασε το 60% της Intelli Solutions, η Profile Software την σκανδιναβική Euronext Centevo, η Entersoft την Wedia και το σύνολο των μετοχών μειοψηφίας της θυγατρικής Retail Link, η Epsilon Net το 60% της TECHNOlife Ltd και το υπόλοιπο μερίδιο της Data Communication και η Info Quest Technologies την Team Candi. Ακόμη, η Inform Λύκος που ειδικεύεται στην κατασκευή εντύπων ασφαλείας και συμμετέχει στον διαγωνισμό των 515 εκατ. ευρώ για τις νέες ταυτότητες εξαγόρασε το 56,5% της κυπριακής Cloudfin Ltd.

Τα ελληνικά funds

Δυναμικά μπήκαν στο «παιχνίδι» των εξαγορών και τα ελληνικά –ή ελληνικών συμφερόντων- funds, που από τις αρχές του 2021 απέκτησαν αρκετές συμμετοχές σε αναπτυσσόμενες εταιρείες διαφόρων κλάδων.

Ξεχώρισε στα μέσα Μαΐου (14/5) η στρατηγική συμφωνία της εισηγμένης IDEAL με την Virtus International Partners του πρώην τραπεζίτη και χρηματιστή Λάμπρου Παπακωνσταντίνου (διαχειρίστρια του fund που συμμετέχει στη συναλλαγή), με φόντο την απόκτηση ποσοστού 47,78% επί του μετοχικού κεφαλαίου του ομίλου και την ενσωμάτωση των δύο δυναμικά αναπτυσσόμενων εταιρειών της, των Astir Vitogiannis και Three Cents, μέσω ΑΜΚ ύψους 56,1 εκατ. ευρώ.

Οι θυγατρικές της IDEAL ειδικεύονται στη διανομή λευκών οικιακών συσκευών, προϊόντων πληροφορικής και ψηφιακής ασφάλειας, στην παραγωγή λογισμικού και στην παροχή υπηρεσιών εμπιστοσύνης και λύσεων κυβερνασφάλειας.

Η απόφαση για τη διεύρυνση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του ομίλου, οδηγεί στη μετεξέλιξη του επιχειρηματικού του μοντέλου και από τον Σεπτέμβριο αναμένεται η υλοποίηση των νέων επενδυτικών σχεδίων του…

Τα ελληνικά funds έδειξαν, γενικότερα, μια προτίμηση στον κλάδο των τροφίμων. Το πρώτο «χτύπημα» της χρονιάς ήρθε τον Ιανουάριο από το Elikonos 2 S.C.A. SICAR (Tάκης Σολωμός-Παντελής Παπαγεωργίου) που ανακοίνωσε την 5η του επένδυση ύψους 4 εκατ. ευρώ με την απόκτηση μειοψηφικής συμμετοχής στη Μέγας Ελληνικός Παραδοσιακός Γύρος Α.Ε. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο παραγωγό προϊόντων γύρου στην Ελλάδα, με παραγωγικές εγκαταστάσεις στον Ασπρόπυργο και στις ΗΠΑ (New Jersey).

Η EOS Capital Partners με επικεφαλής ένα τραπεζικό στέλεχος με την εμβέλεια του Απόστολου Ταμβακάκη συνεπένδυσε 11 εκατ. ευρώ (23/2) με το Elikonos 2 S.C.A. SICAR στην Eurocatering (Φρεσκούλης).

Τον Μάρτιο, η Pummaro πουλήθηκε από την ΕΛΑΪΣ – Unilever Hellas στην Μινέρβα Ελαιουργικών Επιχειρήσεων, με κύριο μέτοχο το fund Diorama Investments Sicar S.A όπου συμμετέχει ο πρώην πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος και τέλη Ιουλίου η Mediterranean Foods του επιχειρηματία Απόστολου Σαλάκου (γνωστή για τα σήματα Brava και Delicia).

Το fund SMERemediumCap (SMERC) με Εκτελεστικό Πρόεδρο ένα άλλο επιφανές τραπεζικό στέλεχος, τον Νικόλαο Καραμούζη, άνοιξε τον επενδυτικό του κύκλο τοποθετώντας σε πρώτη φάση 3 εκατ. ευρώ στην Krop, με προοπτική την δημιουργία μιας μεγάλης ελληνικής εταιρείας εξαγωγών φρούτων και κηπευτικών.

Τα άλλα deals στα τρόφιμα

Η κινητικότητα στα τρόφιμα παραμένει ιδιαίτερα έντονη, πέρα και από τις επενδύσεις των funds. «Γύρισαν σελίδα» φέτος εταιρείες οι οποίες είτε είχαν καλή πορεία, είτε αντιμετώπιζαν προβλήματα. Στην αλυσίδα Κουλουράδες απέκτησε μερίδιο 70% ο όμιλος SwitzGroup του Ινδού επιχειρηματία Taizoon Khorakiwala (το 30% έμεινε στον ιδρυτή Δημήτρη Γρίβα), το CVC Capital Partners παραχώρησε το 43,2% που κατείχε στην ΜΕΒΓΑΛ μέσω της ΔΕΛΤΑ, θυγατρικής του ομίλου Vivartia, στην βασική μέτοχο και επικεφαλής της βορειοελλαδίτικης γαλακτοβιομηχανίας Μαίρη Χατζάκου και τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο με deal 25,86 εκατ. ευρώ, ενώ, η εταιρεία κατεψυγμένων αλιευμάτων Καλλιμάνης που αντιμετώπισε σοβαρά οικονομικά ζητήματα τα τελευταία χρόνια «κατοχυρώθηκε» στην τουρκική Dardanel, η οποία στο πλαίσιο της διαδικασίας εξυγίανσης της πρώτης θα «αγοράσει» χρέη 62,3 εκατ. ευρώ και θα καταβάλει άλλα 6 εκατ. ευρώ για την επανεκκίνηση της.

Οι επενδύσεις που έρχονται

Σε ποιους κλάδους αναμένονται νέες επενδυτικές κινήσεις από επιχειρηματίες, ομίλους και funds, ίσως και μέσα στο τελευταίο 4μηνο του 2021; Στα τρόφιμα η αγορά εκτιμά ότι οι ευκαιρίες κάθε άλλο παρά έχουν εξαντληθεί (με υποψηφίους επενδυτές να «λοκάρουν» τις Νιτσιάκος, Κολιός κ.α.), όπως επίσης στον τομέα της ενέργειας (ΑΠΕ), της πληροφορικής και της τεχνολογίας, του λιανεμπορίου, των logistics, των ασφαλειών, της υγείας (στην περίπτωση κυρίως του Ερρίκος Ντυνάν) ή και της ακτοπλοΐας ακόμα, αν π.χ. τεθεί εκ νέου θέμα για την Attica το μοναδικό εναπομείναν «ασημικό» της MIG.

Μέσα από τη διαδικασία εξυγίανσης τους, επίσης, η ΓΕ Δημητρίου θα ενταχθεί πλην απροόπτου στον όμιλο Quest ως το τέλος του έτους και στην Notos Com θα εισέλθει ομάδα νέων επενδυτών, με τους αδελφούς Μιχάλη και Χρήστο Παπαέλληνα να παραμένουν πιθανότατα στο μετοχικό κεφάλαιό της.

 

Μιχάλης Κοσμετάτος

Πηγή: newmoney.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text