Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Eurobank: Πως τα ακίνητα αποφέρουν το 9,2% των κερδών - Ξεκίνησε το χαρτοφυλάκιο Petra

Eurobank: Πως τα ακίνητα αποφέρουν το 9,2% των κερδών - Ξεκίνησε το χαρτοφυλάκιο Petra

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Tην αθόρυβη, αλλά ενεργή διαχείριση των ακινήτων που διαθέτει στο χαρτοφυλάκιο της συνεχίζει η Eurobank, μια δραστηριότητα η οποία απέφερε στο πρώτο εξάμηνο κέρδη ύψους 18 εκατ. ευρώ επί συνόλου 195 εκατ. ευρώ. του ομίλου σε Ελλάδα και Εξωτερικό.

Η τράπεζα συνεχίζει το επενδυτικό της πρόγραμμα ανάπτυξης ακινήτων, ύψους 300 εκατ. ευρώ, και σύμφωνα με την παρουσίαση του εξαμήνου τα ετησιοποιημένα έσοδα ανήλθαν σε 92 εκατ. ευρώ ( απόδοση 7,2% ).

Συγκεκριμένα, τα επενδυτικά ακίνητα τα οποία μισθώνει η Eurobank είναι 197 αξίας 1,3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 42 γραφεία, 18 μικτής χρήσης, 70 λιανικής, 45 μεγάλα συγκροτήματα ή αλυσίδες, 6 logistics και 16 ειδικής χρήσης.

Πωλήσεις 1.235 ακινήτων - Ξεκίνησε το χαρτοφυλάκιο Petra

Μαζί με την εκμετάλλευση των επενδυτικών ακινήτων, προχωρά και η απόχλευση του ισολογισμού μέσω πωλήσεων χαρτοφυλακίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τραπεζικές πηγές, μέχρι σήμερα η Eurobank έχει προχωρήσει σε πώληση 1.235 ακινήτων – εκ των οποίων αρκετά αποτελούν ανακτηθέντα ακίνητα.

Σ ότι αφορά τις πωλήσεις χαρτοφυλακίων, μέχρι σήμερα τα πακέτα ακινήτων που έχουν πωληθεί μέχρι σήμερα είναι το Star 1, Star ii, το Opus, και μια ομάδα εμπορικών ακινήτων.

Πρόσφατα, η Eurobank έλαβε προσφορές για έναν νέο διαγωνισμό πακέτου ακινήτων με την ονομασία Petra, λογιστικής αξίας 40 εκατ. Ευρώ.

Πρόκειται για ένα χαρτοφυλάκιο που περιλαμβάνει 190 εμπορικά ακίνητα και κατοικίες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, για τις πωλήσεις ακινήτων λειτουργεί ολόκληρη ανεξάρτητη ομάδα ενω σε αρκετές περιπτώσεις η Τράπεζα εκμεταλλεύεται και προχωρά σε σταυροειδείς πωλήσεις ( cross selling ) καθώς μαζί με τις πωλήσεις ακινήτων χορηγούνται και νέα δάνεια.

Η Τράπεζα επέλεξε να ακολουθήσει την οδό της σταδιακής πώλησης χαρτοφυλακίων διότι αν προχωρούσε σε πώληση εταιρείας ( SPV ακινήτων ) για όσα ακίνητα δεν πωλούνταν τελικά, αυτά θα επέστρεφαν και η τράπεζα θα κατέγραφε μελλοντικά ζημιές.

Κατά την ενημέρωση των αναλυτών, η διοίκηση της τράπεζας απαντώντας σε ερωτήσεις τους, ανέφερε ότι η κερδοφορία προέρχεται από τα 197 επενδυτικά ακίνητα.

Συνολικά, ο Όμιλος της Eurobank διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο προς αξιοποίηση 6.000 ακινήτων αξίας 1,8 δις ευρώ σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Με την αξιοποίηση, άλλα πωλούνται, άλλα μισθώνονται, άλλα αποκτώνται από πλειστηριασμούς κλπ.

Συνεπώς, κτίζονται νέα χαρτοφυλάκια.

Η Εurobank, πάντως, δεν αναμένει πίεση στην αγορά ακινήτων από τους πλειστηριασμούς – καθώς δεν βγαίνουν μαζικά ακίνητα τόσο απο τις τράπεζες, όσο και από τις εταιρείες διαχείρισης - ενώ εκτιμάται ότι θα υπάρξουν αποδόσεις της τάξης του 5-6% ετησίως στη διετία.

 

Δημήτρης Παφίλας

Πηγή: bankinngews.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text