Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Δημοσκόπηση Bloomberg: Επιβράδυνση των αγορών στο PEPP το δ' τρίμηνο "βλέπουν" οι αναλυτές

Δημοσκόπηση Bloomberg: Επιβράδυνση των αγορών στο PEPP το δ' τρίμηνο "βλέπουν" οι αναλυτές

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Δημοσκόπηση Bloomberg: Επιβράδυνση των αγορών στο PEPP το δ' τρίμηνο "βλέπουν" οι αναλυτές

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ξεκινήσει να επιβραδύνει τις αγορές ομολόγων στο έκτακτο πρόγραμμα λόγω της πανδημίας (PEPP) το τέταρτο τρίμηνο και ενδεχομένως να μην εξαντλήσει το σύνολο των 1,85 τρισ. ευρώ που προβλέπει το πρόγραμμα πριν το τέλος του το επόμενο έτος, σύμφωνα με δημοσκόπηση αναλυτών στο Bloomberg.

Το βελτιωμένο οικονομικό outlook της Ευρωζώνης θα επιτρέψει στους αξιωματούχους της κεντρικής τράπεζας να μειώσουν το ρυθμό των αγορών από τα 80 δισ. ευρώ το μήνα τον Σεπτέμβριο σε περίπου 50 δισ. ευρώ τον Μάρτιο, αναφέρουν οι αναλυτές. Μια απόφαση για τον τερματισμό του προγράμματος τον επόμενο Μάρτιο, όπως είναι σχεδιασμένο, αναμένεται στο τέλος του έτους.

"Μια απόφαση για τον τερματισμό του  PEPP θα ήταν πρόωρη, ωστόσο η μείωση των μηνιαίων αγορών είναι λογική – ιδίως με την βελτίωση των χρηματοοικονομικών συνθηκών από τον Ιούνιο", σχολιάζει στο Bloomberg ο Joerg Angele, senior economist της Bantleon Bank AG.

Μια επιβράδυνση των αγορών στο PEPP, όπως εκτιμούν οι αναλυτές στη δημοσκόπηση του Bloomberg, αναμένται να αφήσει περίπου 70 δισ. ευρώ αχρησιμοποίητα από το συνολικό ποσό των 1,85 τρισ. ευρώ που προβλέπει το πρόγραμμα. Η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ έχει αναφέρει πολλές φορές ότι η κεντρική τράπεζα ενδεχομένως να μην χρησιμοποιήσει το συνολικό ποσό στο ακέραιο.

"Η πιο εύκολη επιλογή για την ΕΚΤ θα ήταν να συνεχίσει να αγοράζει ομόλογα μέσω του PEPP με  'σημαντικά υψηλότερο ρυθμό' μέχρι το τέλος του έτους", αναφέρουν οι αναλυτές του Bloomberg. "Η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να ξεκινήσει να μειώνει [τις αγορές] τον Ιανουάριο και μετά τη λήξη του προγράμματος, τον Μάρτιο, το πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού (APP) θα μπορούσε να αναλάβει να σηκώσει το βάρος", προσθέτουν.

Οι αναλυτές εκφράζουν πάντως ανησυχίες ότι οι διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες και σε μικρότερο βαθμό οι πληθωριστικές πιέσεις και η απειλή νέων lockdowns θα μπορούσαν να επιβαρύνουν τις προοπτικές της Ευρωζώνης.

 

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text