Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Εισηγμένες: Διερευνητικές κινήσεις για αυξήσεις κεφαλαίου

Εισηγμένες: Διερευνητικές κινήσεις για αυξήσεις κεφαλαίου

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Εισηγμένες: Διερευνητικές κινήσεις για αυξήσεις κεφαλαίου

Τη δυνατότητα υλοποίησης περισσότερων αυξήσεων κεφαλαίου, που θα ενισχύσουν τις εισηγμένες εταιρείες και θα γίνουν σε τιμές που θα ικανοποιούν ή έστω δεν θα ζημιώνουν τους παλαιούς μετόχους, τεστάρει αυτή την περίοδο η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά.

Έτσι, ενώ αρχικά οι φετινές αυξήσεις κεφαλαίου αφορούσαν κυρίως είτε τράπεζες είτε εταιρείες άλλων κλάδων που είχαν σοβαρή ανάγκη ενίσχυσης (π.χ. Αεροπορία Αιγαίου, Ελλάκτωρ), ακολούθησε με επιτυχία η έκδοση της Premia Properties, η οποία έγινε για αναπτυξιακούς λόγους σε τιμή ανώτερη από τη λογιστική αξία της μετοχής (υπήρξαν και σημαντικές τοποθετήσεις από επενδυτές του εξωτερικού).

Για επίσης αναπτυξιακούς λόγους (επενδύσεις και εξαγορές) σχεδιάζεται και η ΑΜΚ της Performance Technologies, η οποία θα γίνει μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης και δεν θα συνοδεύεται από τη μετάταξη της εισηγμένης στην Κύρια Αγορά του χρηματιστηρίου.

Παράλληλα, η πρόσφατη γενική συνέλευση της Autohellas (η εισηγμένη έχει διευρύνει σημαντικά το φάσμα των δραστηριοτήτων της κατά τα τελευταία χρόνια) εξουσιοδότησε το Δ.Σ. της εταιρείας να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου κατά την επόμενη πενταετία, εφόσον κρίνει σκόπιμη μια τέτοια κίνηση.

Την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου με καταβολή μετρητών και δικαίωμα προτίμησης των παλαιών μετόχων ψήφισε και η Γ.Σ. των μετόχων της ΕυρωσύμβουλοιΕΣΥΜΒ +4,55%, με στόχο τη χρηματοδότηση της ανάπτυξής της (σε μια περίοδο που παρουσιάζεται ως υποσχόμενη σε ό,τι αφορά τον όγκο των εργασιών της), αλλά και την επαναφορά των ιδίων κεφαλαίων της σε θετικό επίπεδο, γεγονός που θα σηματοδοτήσει και την έξοδο της μετοχής της από την κατηγορία της επιτήρησης.

Εξουσιοδοτήσεις προς τα Δ.Σ. για υλοποίηση αυξήσεων κεφαλαίου, εφόσον αυτό κριθεί εφικτό και συμφέρον, έχουν δοθεί και από τους μετόχους των εισηγμένων Unibios και Interwood. Η ενδεχόμενη έκδοση της πρώτης συνδέεται με σχέδια για δραστηριοποίησή της στο μέτωπο των εξαγορών, ενώ η Interwood, που κατάφερε να επιβιώσει μετά από μια πολυετή βαθιά κρίση στην αγορά της ξυλείας, θα είχε κάθε λόγο να ενισχυθεί κεφαλαιακά ενόψει μιας περιόδου ανοδικής ζήτησης που αναμένεται κατά τα επόμενα χρόνια.

Κινούμενη σε ένα παρόμοιο περιβάλλον με αυτό της Interwood, η Τζιρακιάν (δραστηριοποιείται στον κλάδο των χαλύβδινων σωλήνων) κατάφερε φέτος να ολοκληρώσει με επιτυχία αύξηση κεφαλαίου με καταβολή μετρητών, με τη συμμετοχή και πολλών επενδυτών μειοψηφίας.

Γενικότερα, η αύξηση των αποτιμήσεων στο χρηματιστήριο από τον περασμένο Νοέμβριο μέχρι σήμερα έχει τονώσει το επενδυτικό ενδιαφέρον, με αποτέλεσμα αρκετές ακόμη εισηγμένες εταιρείες να εξετάζουν το ενδεχόμενο μιας νέας κεφαλαιακής τους ενίσχυσης, είτε για να κλείσουν πληγές του παρελθόντος (πολυετής κρίση, επιπτώσεις πανδημίας), είτε για να χρηματοδοτήσουν προγραμματισμένες αναπτυξιακές τους κινήσεις κατά τα αμέσως επόμενα χρόνια.

«Το θεωρώ πολύ φυσικό, οι εταιρείες να προσφεύγουν σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, γιατί αυτός είναι ο βασικός ρόλος μιας χρηματιστηριακής αγοράς: Να αντλούνται κεφάλαια, τα οποία θα χρησιμοποιούνται αποδοτικά και αυτό να αποβαίνει προς όφελος τόσο των μετόχων όσο και της οικονομίας γενικότερα μέσα από την ανάπτυξη των εταιρειών. Απλά, λόγω της κρίσης, οι αυξήσεις κεφαλαίου είχαν ουσιαστικά ξεχαστεί ή έστω είχαν συνδυαστεί με αναγκαστικές κινήσεις των τραπεζών. Η κατάσταση αυτή αρχίζει να αλλάζει. Ολοένα και περισσότερες εισηγμένες σκέφτονται να προσφύγουν σε κεφαλαιακές εκδόσεις, ωστόσο θα πρέπει να εξεταστεί αν η χρηματιστηριακή αγορά είναι έτοιμη να ανταποκριθεί σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, τώρα που το κλίμα έχει βελτιωθεί και τα τραπεζικά επιτόκια έχουν μηδενιστεί», δηλώνει στο Euro2day.gr γνωστός παράγοντας της χρηματιστηριακής αγοράς.

 

Στέφανος Kοτζαμάνης

Πηγή: euro2day.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text