Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | EΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ: H βιομηχανία ξεκινά την απορρύπανση των υπόγειων υδάτων στα Οινόφυτα

EΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ: H βιομηχανία ξεκινά την απορρύπανση των υπόγειων υδάτων στα Οινόφυτα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
EΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ: H βιομηχανία ξεκινά την απορρύπανση των υπόγειων υδάτων στα Οινόφυτα

Δεκατρία ολόκληρα χρόνια μετά την αποκάλυψη για την τραγική ρύπανση του Ασωπού ποταμού που έφερε στην ελληνική πραγματικότητα την ιστορία της Έριν Μπρόνκοβιτς, η πολιτεία δείχνει την αποφασιστικότητά της να «θεραπεύσει» το τέρας της πρωτοφανούς οικολογικής βόμβας στον υδροφόρο ορίζοντα και να συμβάλλει στη εξυγίανση της περιοχής των Οινοφύτων.

Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ είναι μία από τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις που τα προηγούμενα χρόνια βρέθηκαν στο μάτι του κυκλώνα.

Αφορμή ήταν ένα τοξικό κοκτέιλ ρύπων (εξασθενές χρώμιο και άλλα βαρέα μέταλλα)που εντοπίστηκαν στα εδάφη της, για το οποίο η εταιρεία ξεκίνησε ένα πιλοτικό πρόγραμμα περιβαλλοντικής αποκατάστασης με σκοπό πλέον τη λήψη εντατικών μέτρων απορρύπανσης.

Η βιομηχανία έλασης αλουμινίου ξεκινά την σταδιακή αποκατάσταση του περιβάλλοντος σε πέντε σημεία στις εγκαταστάσεις της καθώς και σε έκταση στο παλιό εργοστάσιο της PEPSI που έχει ενσωματωθεί στη δική της βιομηχανική δραστηριότητα.

Ο σχεδιασμός αφορά τον υποβιβασμό του υδροφόρου ορίζοντα και την απομάκρυνση του εξασθενούς χρωμίου από τα υπόγεια ύδατα και στη συνεχεία την επεξεργασία των αντλούμενων υδάτων.

Για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της ρύπανσης που έχει μετριαστεί αλλά δεν έχει επαλειφθεί, συστήνεται η παρακολούθηση των υπόγειων νερών για 5 έτη.

Θα αφορά τις υφιστάμενες γεωτρήσεις, την επέκταση νέων εφόσον κριθεί αναγκαίο καθώς και την συνέχιση της διερεύνησης της κύριας πηγής ρύπανσης. Το κόστος του έργου θα χρηματοδοτηθεί με δαπάνη της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ κατά το πρότυπο της αρχής ο «ρυπαίνων πληρώνει».

Όπως προβλέπει η απόφαση που εξέδωσε το ΥΠΕΝ (Γενική Διεύθυνση Επιθεωρητών Περιβάλλοντος και το Συντονιστικό Γραφείο Περιβαλλοντικών Ζημιών -ΣΥΓΑΠΕΖ), στις εξεταζόμενες περιοχές αποκατάστασης, προβλέπεται ότι θα διεξάγεται συστηματικός έλεγχος.

Πώς θα γίνει η απορρύπανση

Η μέθοδος προβλέπει την επί τόπου αποκατάσταση των πέντε ρυπασμένων υπο-περιοχών στο γήπεδο της «ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ» με την τεχνική της ανακυκλοφορίας και έγχυσης μείγματος χημικών αντιδραστηρίων (επταένυδρος θειϊκός σίδηρος, μελάσα και γαλακτωματοποιημένο φυτικό έλαιο).

Με τη μέθοδο αυτή επιτυγχάνεται μείωση της διάρκειας επεξεργασίας, μείωση των ποσοτήτων χημικών αντιδραστηρίων που θα εγχυθούν στο υπόγειο υδροφόρο ενώ παράλληλα είναι μεγαλύτερη η ζώνη επίδρασης για την αναγωγή του εξασθενούς χρωμίου σε τρισθενές.

Η αξιολόγηση της αποκατάστασης προβλέπεται να γίνεται σε ετήσια βάση. Ο φορέας εκμετάλλευσης υποχρεούται να καταθέτει έκθεση πεπραγμένων ετησίως, η οποία θα αξιολογείται από το ΣΥΓΑΠΕΖ.

Τα συμπεράσματα από την εφαρμογή της αποκατάστασης, πρέπει να συνοδεύονται από ανάλογη τεκμηρίωση, για την αποτελεσματικότητα της δράσης αποκατάστασης.

Η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ οφείλει να υποβάλλει στο ΣΥΓΑΠΕΖ και σε κάθε αρμόδια υπηρεσία, τον αναλυτικό σχεδιασμό των μεθόδων αποκατάστασης σε κάθε υποπεριοχή (hot spot) και στην παλαιά εγκατάσταση της PEPSI, που θα περιλαμβάνει κάθε σχετική πληροφορία (όπως τα υλικά, τις παραμέτρους ελέγχου, τις ποσότητες των χημικών αντιδραστηρίων, τη διάρκεια και τη χρονοσειρά των ελέγχων κατά τη διάρκεια και μετά το τέλος της αποκατάστασης για κάθε hot spot, τις παραμέτρους επιτυχούς υλοποίησης αυτής, τη διαχείριση των παραγόμενων αποβλήτων, κ.λπ.).

Διερεύνηση για τον εντοπισμό της πηγής ρύπανσης

Στόχος των μέτρων αποκατάστασης, είναι να επιτευχθούν τα όρια που θέτει η πολιτεία σε βαρέα μέταλλα. Εφόσον κριθεί απαραίτητο από τον επιστημονικό σύμβουλο, μπορεί να καθοριστούν και να ελέγχονται, με συχνότητα που θα οριστεί, και άλλες ουσίες που αποτελούν δείκτες ρύπανσης.

Η απόφαση του ΥΠΕΝ προβλέπει επίσης τη συνέχιση της έρευνας για τον εντοπισμό τυχόν νέων πεδίων αυξημένων συγκεντρώσεων εξασθενούς χρωμίου. Σε περίπτωση εντοπισμού πηγής ή πηγών ρύπανσης ή νέων θέσεων αυξημένων συγκεντρώσεων ρύπων, η εταιρεία είναι υποχρεωμένη να προβεί στην απομάκρυνσή τους και την αποκατάσταση του χώρου.

 

Πηγή: newmoney.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text