Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | ΕΚΤ: Πότε και γιατί «βλέπουν» επιβράδυνση της αγοράς ομολόγων οι αναλυτές του Bloomberg

ΕΚΤ: Πότε και γιατί «βλέπουν» επιβράδυνση της αγοράς ομολόγων οι αναλυτές του Bloomberg

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
ΕΚΤ: Πότε και γιατί «βλέπουν» επιβράδυνση της αγοράς ομολόγων οι αναλυτές του Bloomberg

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αρχίσει να επιβραδύνει ρυθμό αγοράς ομολόγων λόγω της πανδημίας (PEPP) το τέταρτο τρίμηνο και ενδέχεται να μην εξαντλήσει ολόκληρο το πρόγραμμα ύψους 1,85 τρισεκατομμυρίων ευρώ πριν το τέλος του επόμενου έτους, εκτιμούν οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg.

Οι βελτιωμένες οικονομικές προοπτικές θα επιτρέψουν στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να μειώσουν τον ρυθμό αγοράς από 80 δισεκατομμύρια ευρώ το μήνα τον Σεπτέμβριο σε περίπου 50 δισεκατομμύρια ευρώ τον Μάρτιο, σημείωσαν.

Η απόφαση για τερματισμό του προγράμματος που έχει προγραμματιστεί να λήξει τον Μάρτιο του 2022, αναμένεται αναμένεται στο τέλος του χρόνου.

«Μια απόφαση για τον τερματισμό του PEPP θα ήταν πρόωρη, ωστόσο η μείωση των μηνιαίων αγορών είναι λογική – ιδίως λόγω της βελτίωσης των χρηματοοικονομικών συνθηκών από τον Ιούνιο», σχολιάζει στο Bloomberg ο Joerg Angele, senior economist της Bantleon Bank.

Μια επιβράδυνση των αγορών στο έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων λόγω της πανδημίας, όπως εκτιμούν οι αναλυτές στη δημοσκόπηση του Bloomberg, αναμένται να αφήσει περίπου 70 δισ. ευρώ αχρησιμοποίητα από το συνολικό ποσό των 1,85 τρισ. ευρώ που προβλέπει το πρόγραμμα. Η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ έχει αναφέρει πολλές φορές ότι η κεντρική τράπεζα ενδεχομένως να μη χρησιμοποιήσει το συνολικό ποσό στο ακέραιο.

«Η ευκολότερη επιλογή για την ΕΚΤ θα ήταν να συνεχίσει να αγοράζει ομόλογα μέσω του PEPP με  «σημαντικά υψηλότερο ρυθμό» μέχρι το τέλος του έτους», αναφέρουν οι αναλυτές του Bloomberg. «Η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να ξεκινήσει να μειώνει [τις αγορές] τον Ιανουάριο και μετά τη λήξη του προγράμματος, τον Μάρτιο, το πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού (APP) θα μπορούσε να αναλάβει να σηκώσει το βάρος», προσθέτουν.

Οι ερωτηθέντες εξέφρασαν τις ανησυχίες τους ότι τα προβλήματα στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα-και σε μικρότερο βαθμό οι πληθωριστικές πιέσεις και o κίνδυνος νέων lockdown- θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις οικονομικές προοπτικές της Ευρωζώνης.

Την επόμενη εβδομάδα, η ΕΚΤ θα παρουσιάσει μια νέα σειρά προβλέψεων, με τους οικονομολόγους να εκτιμούν ότι η Κεντρική Τράπεζα θα «δείξει» ταχύτερη ανάπτυξη για φέτος και ανοδικές αναθεωρήσεις για τον πληθωρισμό για τα έτη 2021, 2022 και ενδεχομένως και για το 2023. Ακόμα κι έτσι, το αποτέλεσμα αυτό είναι πιθανό να απέχει πολύ από τον στόχο της κεντρικής τράπεζας.

 

Πηγή: newmoney.gr

 

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text