Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Σπριντ για να ξεκλειδώσει η 1η δόση των 3,8 δισ. ευρώ

Σπριντ για να ξεκλειδώσει η 1η δόση των 3,8 δισ. ευρώ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Σπριντ για να ξεκλειδώσει η 1η δόση των 3,8 δισ. ευρώ

Ενας… μαραθώνιος επίτευξης στόχων έχει ξεκινήσει για την κυβέρνηση, με αντικείμενο την υλοποίηση μιας σειράς μεταρρυθμίσεων και έργων. Ηδη, εντός Σεπτεμβρίου η χώρα δίνει το πρώτο τεστ, προκειμένου να ξεκλειδώσει την πρώτη δόση των 3,8 δισ. ευρώ, από τα συνολικά 31 δισ. που προβλέπεται να λάβει μέχρι το 2026.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα θα πρέπει μέχρι το τέλος του έτους να εκπληρώσει 13+2 στόχους, οι οποίοι μεταξύ άλλων είναι: το νομικό πλαίσιο για τα σημεία φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, η κωδικοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας, η θέσπιση μέτρων και κινήτρων για την αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, η παροχή κινήτρων σε θέματα αδειοδοτήσεων για συγχωνεύσεις, η αναδιοργάνωση του ΟΣΕ και της ΕΡΓΟΣΕ αλλά και η μεταρρύθμιση του νομοθετικού πλαισίου για την προσέλκυση στρατηγικών επενδύσεων.

Η «αντίστροφη μέτρηση» ξεκίνησε ήδη από τον Αύγουστο, μετά και την εισροή της προκαταβολής του 13% των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Το ποσό των 4 δισ. ευρώ έδωσε το έναυσμα του μαραθωνίου απορρόφησης των κονδυλίων-μαμούθ συνολικού ύψους €30 δισ. και τον επιμερισμό του στις δράσεις και τις μεταρρυθμίσεις σε ορίζοντα εξαετίας. Από τις επιχορηγήσεις η χώρα αναμένεται να λάβει συνολικά ποσά ύψους 18,43 δισ. και 12,73 δισ. ευρώ από την κατηγορία  των δανείων. Για εφέτος αναμένεται εισροή πόρων περί τα 7,8 δισ. ευρώ  και στη συνέχεια ετήσιες εισροές 5,31 δισ. ευρώ για την πενταετία από το 2022 έως και το 2026.

Αναφορικά με τη χρήση των πόρων, η μελέτη υποθέτει ότι το 67% των επιχορηγήσεων θα χρησιμοποιηθούν για  χρηματοδότηση δημοσίων επενδύσεων. Τα υπόλοιπα 33% των επιχορηγήσεων θα χρησιμοποιηθούν για χρηματοδότηση δημόσιας κατανάλωσης, ενώ το πλήρες ποσό των δανείων θα διοχετευτεί προς  τον ιδιωτικό τομέα ώστε να χρησιμοποιηθεί για χρηματοδότηση ιδιωτικών επενδύσεων. Συνολικά εκτιμάται ότι θα κινητοποιηθούν κεφάλαια 60 δισ. ευρώ.

Οι στόχοι

Στόχος του υπουργείου Οικονομικών, όπως τόνισε πρόσφατα ο αναπληρωτής υπουργός Θεόδωρος Σκυλακάκης, είναι η κυβέρνηση να ολοκληρώσει μέσα στον Σεπτέμβριο τα 15 προαπαιτούμενα, ώστε να ξεκλειδώσει η επόμενη δόση ύψους 3,5 – 3,8 δισ. ευρώ. Στους στόχους περιλαμβάνεται επίσης ότι η έναρξη του προγράμματος των δανείων στις αρχές Οκτωβρίου και αυτό, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, προσθέτει άλλα 5 δισ. ευρώ στη ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας ενώ ήδη ξεκινούν μεγάλα προγράμματα, όπως το «Εξοικονομώ». Παράλληλα, θα βγαίνουν συνεχώς νέες δράσεις από το νέο έτος. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό κάθε εξάμηνο οι Βρυξέλλες θα περνούν…. το σχέδιο της Αθήνας από «κόσκινο», ώστε να ανάβει «πράσινο φως» για την εκταμίευση χρημάτων. Ο απολογισμός θα γίνει στις 31 Αυγούστου του 2026 όπου και θα φανεί αν η Ελλάδα πέτυχε τον στόχο της άντλησης του 100% των επιδοτήσεων και των δανείων.

Από την κυβέρνηση διαμηνύουν ότι οι κοινοτικοί πόροι θα κινητοποιήσουν διπλάσιους επενδυτικούς αποτελώντας έτσι τη μεγαλύτερη μόχλευση επενδυτικών πόρων στην ιστορία της χώρας. Εκθεση της Oxford Economics καταγράφει ότι η Ελλάδα παίρνει τα περισσότερα λεφτά από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, με μεγάλη διαφορά, 20% του ΑΕΠ, σε σχέση με το 15% που είναι το αμέσως επόμενο ποσοστό.  Σύμφωνα με μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδος η αποτελεσματική εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου μπορεί να φέρει αύξηση του ΑΕΠ κατά 6,9% έως το 2026 η οποία μπορεί να φτάσει και το 9,9% σε πιο μακροχρόνιο ορίζοντα (20 ετών).

 

Ελένη Στεργίου

Πηγή: ot.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text