Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Το ΑΕΠ θέτει τον "πήχη" για το πακέτο της ΔΕΘ

Το ΑΕΠ θέτει τον "πήχη" για το πακέτο της ΔΕΘ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Το ΑΕΠ θέτει τον "πήχη" για το πακέτο της ΔΕΘ

Μετά τα στοιχεία για την ανάπτυξη του δευτέρου τριμήνου που ανακοινώνονται σήμερα το μόνο "αβέβαιο" τρίμηνο σε ότι αφορά την εξέλιξη του ΑΕΠ για το 2021 θα είναι το τέταρτο για θα συνεχιστεί η αβεβαιότητα από την συνέχιση της πανδημίας.

Η διψήφια ανάπτυξη για το δεύτερο τρίμηνο ήταν, λίγο ως πολύ αναμενόμενη με δεδομένο ότι το φετινό διάστημα Απριλίου Ιουνίου, είχαμε σταδιακό άνοιγμα της αγοράς, εκκίνηση του τουρισμού και θετικά δείγματα στην ιδιωτική κατανάλωση. Πέρσι το ίδιο διάστημα είχαμε το πρώτο ολικό lock down της οικονομίας, λόγω κορονοϊού. Το ερώτημα είναι πόσο μεγάλη θα είναι η αύξηση και αν θα δούμε κάποια αναθεώρηση και για την ύφεση κατά 2,3% του ΑΕΠ που είχε καταγραφεί το πρώτο τρίμηνο του χρόνου ώστε ο ρυθμός ανάπτυξης για πρώτο εξάμηνο τους 2021 να πιστοποιεί την ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας

Σε ότι αφορά στο τρίτο τρίμηνο του χρόνου οι προοπτικές είναι επίσης θετικές. Πλέον το Υπουργείο οικονομικών υπολογίζει ότι το τουρισμός σε όρους εισπράξεων θα φτάσει τουλάχιστον το 60% των εισπράξεων που είχε το 2019 έναντι του 25% των εισπράξεων του 2019 που πέτυχε ο τουρισμός το 2020. Ο υπουργός οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας τονίζει σε κάθε ευκαιρία, ότι για κάθε 10% αύξηση των εισπράξεων του τουρισμού αυξάνει κατά 1% το ΑΕΠ. Αν επαληθευτούν τα μέχρι στιγμής στοιχεία για τον Τουρισμό, μόνο από την κίνηση Ιουλίου και Αυγούστου, έχουμε ήδη κερδίσει σχεδόν 2% στο ΑΕΠ μας.

Παράλληλα με την καλή πορεία του τουρισμού, περαιτέρω ώθηση στο ΑΕΠ για το τρίτο τρίμηνο προμηνύουν πρόδρομοι δείκτες όπως η ιδιωτική κατανάλωση, οι εξαγωγές, η βιομηχανική παραγωγή και η οικοδομική δραστηριότητά που κινούνται από τον Μάϊο με διψήφιους ρυθμούς αύξησης.

Ωστόσο η αναθεώρηση της ανάπτυξης για το σύνολο του 2021 από το 3,6% σε ένα ρυθμό ανάπτυξης πάνω από το 4% που ήδη υπολογίζει ανεπίσημα το ΥΠΟΙΚ θα πρέπει να πιστοποιηθεί και από τους θεσμούς ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο επιπλέον δημοσιονομικός χώρος. Το θετικό είναι ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ήδη για την Ελλάδα ανάπτυξη 4,3% του ΑΕΠ γι αυτό και η πιο ασφαλής λύση για το οικονομικό επιτελείο είναι να αναθεωρήσει το ΑΕΠ για φέτος από το 3,6% στο 4,3% του ΑΕΠ ώστε να μπορεί να προχωρήσει στην θεσμοθέτηση νέων ελαφρύνσεων, ειδικά αυτών που συζητιούνται αυτές τις μέρες για να απορροφήσουν μέρος των αυξήσεων στα ενεργειακά προϊόντα και κυρίως το ηλεκτρικό ρεύμα.

Τα μέτρα κατά των ανατιμήσεων

Σε χθεσινή σύσκεψη του Πρωθυπουργού με τον "σκληρό πυρήνα" του οικονομικού επιτελείου, έγινε μια πρώτη κοστολόγηση των μέτρων που βρίσκονται στο τραπέζι για την ανάσχεση των ανατιμήσεων στα ενεργειακά προϊόντα. Η πρόταση του υπουργείου περιβάλλοντος είναι είτε η ανακατεύθυνση μέρους από τα επιπλέον έσοδα από τα δικαιώματα των ρύπων προς τους προμηθευτές ώστε να περάσει μόνο ένα μέρος από τις αυξήσεις των τιμών της χονδρικής στα τιμολόγια της λιανικής με κόστος περίπου 500 εκατ. ευρώ έως 800 εκατ. ευρώ ανάλογα με το ποσοστό των αυξήσεων που θα αποφασιστεί να απορροφηθούν. Είναι σαφές ότι η εφαρμογή θα περιορίσει τις αυξήσεις οριζόντια σε φτωχά και πλούσια νοικοκυριά. Ως εναλλακτική έχει προταθεί η άμεση χρηματοδότηση οικονομικά ευάλωτων νοικοκυριών που θα επιλεγούν με συγκεκριμένα κριτήρια για να ανταπεξέλθουν στα αυξημένα τιμολόγια του ηλεκτρικού στο πλαίσιο της συνολικής προσπάθειας για την καταπολέμησης της ενεργειακής φτώχειας.

Παράλληλα, αναζητούνται λύσεις και για τις αυξήσεις στο πετρέλαιο θέρμανσης που αναμένεται να διατεθεί σε τιμή αυξημένη κατά 25-230% σε σύγκριση με πέρυσι και το φυσικό αέριο η τιμή του οποίου έχει αυξηθεί σε ένα χρόνο κατά 73,2%. Η πορεία των τιμών των δύο αυτών ενεργειακών προϊόντων θα καθορίσει και το ύψος του επιδόματος θέρμανσης (πέρσι δόθηκαν 84 εκατ. ευρώ) που μπορεί επίσης να αυξηθεί ώστε να μην αυξηθεί υπερβολικά για φέτος το κόστος για θέρμανση.

Σε ότι φορά αυξήσεις σε βασικά είδη διατροφής όπως το ψωμί, τον καφέ, τα έλαια, τα κρέατα αλλά και πλήθος υπηρεσιών καθημερινής χρήσης αρμόδια κυβερνητικά στελέχη τόνιζαν ότι θα είναι παροδικές και άρα η αγορά θα λειτουργήσει αναμένοντας την υποχώρηση των τιμών.

 

Του Τάσου Δασόπουλου

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text