Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Άλμα 16,2% για την ελληνική οικονομία το β' τρίμηνο

Άλμα 16,2% για την ελληνική οικονομία το β' τρίμηνο

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Άλμα 16,2% για την ελληνική οικονομία το β' τρίμηνο

Άλμα 16,2% κατέγραψε το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν στο β΄ τρίμηνο του 2021 σε εποχικά διορθωμένη βάση έναντι του αντίστοιχου τριμήνου του 2020, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που ανακοίνωσε το μεσημέρι της Τρίτης η ΕΛΣΤΑΤ.

Σε τριμηνιαία βάση, δηλαδή σε σχέση με το α' τρίμηνο του 2021, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 3,4%.

Σε μη εποχικά διορθωμένη βάση, το ΑΕΠ αναπτύχθηκε κατά 16,4%.

Οι μεταβολές των κυριότερων μακροοικονομικών μεγεθών σε όρους όγκου με εποχική διόρθωση έχουν ως  εξής:

1. Τριμηνιαίες μεταβολές

Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 0,2% σε σχέση με το 1oτρίμηνο του  2021.

Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 4,3% σε σχέση με το 1oτρίμηνο  του 2021.

Oι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 2,9% σε σχέση με το 1oτρίμηνο  του 2021. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 2,9%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 0,8%.

Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 5,0% σε σχέση με το 1ο τρίμηνο του 2021. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 3,8%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών  αυξήθηκαν κατά 19,8%.

2. Ετήσιες μεταβολές

Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση κατά 12,1% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2020.

Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 12,9% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2020.

Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 22,6% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2020. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 17,1%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών  αυξήθηκαν κατά 28,8%.

Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 22,5% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2020. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 19,7% και οι εισαγωγές υπηρεσιών  αυξήθηκαν κατά 35,2%.

Αναμενόμενη

Η διψήφια ανάπτυξη για το δεύτερο τρίμηνο ήταν, λίγο ως πολύ αναμενόμενη με δεδομένο ότι το φετινό διάστημα Απριλίου-Ιουνίου, είχαμε σταδιακό άνοιγμα της αγοράς, εκκίνηση του τουρισμού και θετικά δείγματα στην ιδιωτική κατανάλωση. Πέρσι το ίδιο διάστημα είχαμε το πρώτο ολικό lock down της οικονομίας, λόγω κορονοϊού. Το ερώτημα είναι πόσο μεγάλη θα είναι η αύξηση και αν θα δούμε κάποια αναθεώρηση και για την ύφεση κατά 2,3% του ΑΕΠ που είχε καταγραφεί το πρώτο τρίμηνο του χρόνου ώστε ο ρυθμός ανάπτυξης για πρώτο εξάμηνο τους 2021 να πιστοποιεί την ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας

Σε ό,τι αφορά στο τρίτο τρίμηνο του χρόνου οι προοπτικές είναι επίσης θετικές. Πλέον το Υπουργείο οικονομικών υπολογίζει ότι το τουρισμός σε όρους εισπράξεων θα φτάσει τουλάχιστον το 60% των εισπράξεων που είχε το 2019 έναντι του 25% των εισπράξεων του 2019 που πέτυχε ο τουρισμός το 2020. Ο υπουργός οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας τονίζει σε κάθε ευκαιρία, ότι για κάθε 10% αύξηση των εισπράξεων του τουρισμού αυξάνει κατά 1% το ΑΕΠ. Αν επαληθευτούν τα μέχρι στιγμής στοιχεία για τον Τουρισμό, μόνο από την κίνηση Ιουλίου και Αυγούστου, έχουμε ήδη κερδίσει σχεδόν 2% στο ΑΕΠ μας.

Παράλληλα με την καλή πορεία του τουρισμού, περαιτέρω ώθηση στο ΑΕΠ για το τρίτο τρίμηνο προμηνύουν πρόδρομοι δείκτες όπως η ιδιωτική κατανάλωση, οι εξαγωγές, η βιομηχανική παραγωγή και η οικοδομική δραστηριότητά που κινούνται από τον Μάϊο με διψήφιους ρυθμούς αύξησης

Ωστόσο η αναθεώρηση της ανάπτυξης για το σύνολο του 2021 από το 3,6% σε ένα ρυθμό ανάπτυξης πάνω από το 4% που ήδη υπολογίζει ανεπίσημα το ΥΠΟΙΚ θα πρέπει να πιστοποιηθεί και από τους θεσμούς ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο επιπλέον δημοσιονομικός χώρος. Το θετικό είναι ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ήδη για την Ελλάδα ανάπτυξη 4,3% του ΑΕΠ γι αυτό και η πιο ασφαλής λύση για το οικονομικό επιτελείο είναι να αναθεωρήσει το ΑΕΠ για φέτος από το 3,6% στο 4,3% του ΑΕΠ ώστε να μπορεί να προχωρήσει στην θεσμοθέτηση νέων ελαφρύνσεων, ειδικά αυτών που συζητιούνται αυτές τις μέρες για να απορροφήσουν μέρος των αυξήσεων στα ενεργειακά προϊόντα και κυρίως το ηλεκτρικό ρεύμα.

Δείτε ολόκληρο το δελτίο τύπου εδώ.

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text