Αρχική | Προηγ. Τεύχη | 2021 - No 224 έως 235 | Χ&Α - 232 | ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ: Θετική συγκυρία - Υψηλή κερδοφορία κατά το 2021

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ: Θετική συγκυρία - Υψηλή κερδοφορία κατά το 2021

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ:  Θετική συγκυρία - Υψηλή κερδοφορία κατά το 2021

 

 

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ

 

Θετική συγκυρία - Υψηλή κερδοφορία κατά το 2021

 

 

Σημαντικά βελτιωμένα επίπεδα δημοσιευμένης κερδοφορίας και κύκλου εργασιών πέτυχε ο Όμιλος ΕΛΠΕ κατά το α΄ εξάμηνο του έτους. Αναφερόμενη στα αποτελέσματα, η διοίκηση επισημαίνει πως στο β΄τρίμηνο πραγματοποιήθηκε η σταδιακή ανάκαμψη ενώ για το τρίτο τρίμηνο αναμένεται πλήρης ανάκαμψη στην ζήτηση και επιστροφή στην κανονικότητα, η οποία πλέον προσαρμόζεται σε ένα νέο περιβάλλον υψηλού κόστους ενέργειας και δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Επίσης, την αισιοδοξία της εξέφρασε για την πορεία του Ομίλου στα επόμενα 1 με 2 έτη.

 

Οι συνολικές πωλήσεις του Ομίλου ανήλθαν στα € 3,9 δισ. έναντι € 2,9 το α΄εξάμηνο του 2020, πετυχαίνοντας αύξηση 32,5% με το καθαρό περιθώριο κέρδους να διαμορφώνεται στο 11,9%. Οι δαπάνες λειτουργίας υποχώρησαν κατά 5,5% αποτελώντας το 5,5% των συνολικών πωλήσεων έναντι 7,6% το α΄εξάμηνο του 2020. Βελτίωση εμφανίστηκε και στα χρηματοοικονομικά έξοδα, τα οποία ανήλθαν σε € 53,8 εκατ. έναντι € 57,6 το α’ εξάμηνο του 2020, αποτελώντας το 1,4% των συνολικών πωλήσεων.

Το EBITDA ανήλθε στα € 391,1 εκατ. έναντι ζημιών € 340,6 εκατ., ενώ το συγκρίσιμο EBITDA φτάνει τα € 139,0 εκατ. μειωμένο κατά 27,2% σε σχέση με το α΄εξάμηνο του 2020. Τα δημοσιευμένα καθαρά κέρδη έφτασαν τα € 206,4 εκατ. έναντι ζημιών € 335,8 εκατ. το α΄εξάμηνο του 2020 ενώ τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα € 12,4 εκατ. έναντι € 21,4 εκατ. το α΄εξάμηνο του 2020. Η διαφορά μεταξύ των δύο “ειδών” κερδών, έχει να κάνει με τα κέρδη ή τις ζημιές που εμφανίζει η εταιρία λόγω της αποτίμησης των αποθεμάτων. Και αυτό είναι το στοιχείο που -κατά κύριο λόγο- προκαλεί τις τεράστιες διακυμάνσεις στην κερδοφορία των εταιριών πετρελαιοειδών, κάθε έτος. Στην σελ. 30 της οικονομικής έκθεσης (εδώ) δείτε αναλυτικά πως διαμορφώνονται τα δημοσιευμένα και συγκρίσιμα καθαρά κέρδη και EBITDA.

 

Όλοι οι κλάδοι δραστηριοποίησης του Ομίλου σημειώσαν βελτιωμένες επιδόσεις σε σχέση με το β΄τρίμηνο του 2020, όμως αυτοί που ξεχώρισαν, ήταν ο κλάδος πετροχημικών καθώς αυξήθηκε κατά 181,0% σε σχέση με το β τρίμηνο του 2020 και ο κλάδος Διύλισης, Εφοδιασμού και Εμπορίας όπου διατήρησε θετικές λειτουργικές επιδόσεις σημειώνοντας το υψηλότερο επίπεδο εξαγωγών στην ιστορία του, με το 67% των προϊόντων πετρελαιοειδών να κατευθύνεται σε αγορές του εξωτερικού.

Στις αυξημένες επιδόσεις του Ομίλου συνέβαλε επίσης θετικά, η ανάκαμψη των τιμών πετρελαίου για ένα ακόμα τρίμηνο (σελ. 8), και η αύξηση της ζήτησης καυσίμων λόγω της σταδιακής άρσης των μέτρων περιορισμού μετακινήσεων.

Κατά το α΄ εξάμηνο η μέση ισοτιμία ευρώ έναντι του δολαρίου συνέχισε να κινείται ανοδικά, φτάνοντας τα 1,21 δολάρια έναντι 1,1 δολάρια το α΄εξάμηνο του 2020.

 

Να υπενθυμίσουμε, πως ο Όμιλος ακολουθεί ένα πρόγραμμα μετασχηματισμού (δείτε παλαιότερο μας άρθρο, εδώ), το οποίο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, από τα τέλη Μαΐου καθώς, εγκρίθηκε ο ένας από τους πέντε άξονες του προγράμματος, ο οποίος αφορά την αναβάθμιση της εταιρικής διακυβέρνησης του Ομίλου. Στις 29/7/2021 ανακοινώθηκε (εδώ), η εκκίνηση της διαδικασίας προσαρμογής της εταιρικής δομή, με την απόσχιση  των δραστηριοτήτων Διύλισης και Πετροχημικών και λειτουργία μιας εταιρίας συμμετοχών, η οποία θα πραγματοποιηθεί στους επόμενους μήνες, μετά τη λήψη και των σχετικών εγκρίσεων. Όσον αφορά το ενεργειακό χαρτοφυλάκιο του Ομίλου, το φωτοβολταϊκό πάρκο των 204 MW, στην Κοζάνη έχει ολοκληρωθεί στο 65% και αναμένεται να λειτουργήσει το α΄τρίμηνο του 2022. Όπως έχει αναφέρει ξανά η διοίκηση ο στόχος είναι 2GW εγκατεστημένη ισχύ έως το 2030. Αυτή τη στιγμή ο Όμιλος, κατέχει έργα συνολικής ισχύος 1,3 GW (συμπεριλαμβανομένου και του έργου στην Κοζάνη) τα οποία βρίσκονται σε διάφορα στάδια ανάπτυξης.

 

Η άποψη μας για την εταιρία και τον μετασχηματισμό παραμένει επιφυλακτική καθώς το εγχείρημα είναι αρκετά μεγάλο και θα αναστατώσει τα κόστη της εταιρίας μέχρι να επιτευχθεί. Εν τούτοις, ασχέτως της αναστάτωσης που προκαλεί, η μετάλλαξη της εταιρίας μέσα στο χρόνο, είναι αναγκαίο και υποχρεωτικό να επιτευχθεί, διαφορετικά, η εταιρία θα κινδυνεύει να σμικρυνθεί σε βάθος χρόνου, κάτι που θα συμβεί με πολλές πετρελαϊκές εταιρίες. Παράλληλα, πάντα θα υπάρχει ο κίνδυνος του ευθραυστου περιβάλλοντος στην προσφορά αργού πετρελαίου, στις διακυμάνσεις των τιμών, στην ζήτηση προϊόντων πετρελαίου και στην διακύμανση της ισοτιμίας ευρώ/δολαρίου.

 

Γενικά, διατηρούμε μία επιφυλακτική/ουδέτερη στάση για τις μετοχές του κλάδου. Εν τούτοις, θα πρέπει πάντα να έχουμε υπόψη μας την αίσθηση που προκαλεί στη χρηματιστηριακή αγορά, μία εταιρία που από υψηλές ζημιές, “γυρνάει” σε υψηλά κέρδη, όπως έκανε κατά το β’ εξάμηνο του 2020 και θα κάνει και για το 2021, η ΕΛΠΕ.

Η εξέλιξη της ζήτησης, οι εσωτερικές βελτιώσεις και κυρίως η θετική επίδραση από την αποτίμηση των αποθεμάτων, θα συνεχίσει αν βελτιώνει την κερδοφορία κατά τη διάρκεια του έτους. Για το σύνολο του 2021, προβλέπουμε πωλήσεις της τάξης των € 7.250 εκατομμυρίων και κέρδη που θα κυμανθούν ανάμεσα στα € 425 - € 450 εκατομμύρια.

 

Δείτε την οικονομική έκθεση εδώ, το δελτίο τύπου εδώ και τα οικονομικά μεγέθη εδώ.

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ.

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text