Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 232 | ΟΜΙΛΟΣ FOURLIS: Το 2022 θα είναι μια πολύ καλή χρονιά

ΟΜΙΛΟΣ FOURLIS: Το 2022 θα είναι μια πολύ καλή χρονιά

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
ΟΜΙΛΟΣ FOURLIS: Το 2022 θα είναι μια πολύ καλή χρονιά

 

 

ΟΜΙΛΟΣ FOURLIS

 

Το 2022 θα είναι μια πολύ καλή χρονιά

 

 

 

Η καθαρή κερδοφορία του Ομίλου Fourlis, ήταν η καλύτερη των τελευταίων έξι πρώτων εξαμήνων, όπως μας είχε πληροφορήσει η διοίκηση, στη Γενική Συνέλευση του Ιουνίου (εδώ). Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στις € 574,0 χιλιάδες, έναντι ζημιών € 7,2 εκατ. το α’ εξάμηνο του 2020 (λόγω εποχικότητας των πωλούμενων ειδών, η εταιρία συνήθως εμφανίζει χαμηλά αποτελέσματα κατά το α’ εξάμηνο του έτους). Οι συνολικές πωλήσεις, στο α’ εξάμηνο έφτασαν τα € 185,7 εκατ. έναντι € 159,5 εκατ. παρουσιάζοντας αύξηση 16,5%. Από τους κλάδους δραστηριοποίησης την καλύτερη επίδοση στις πωλήσεις είχε ο τομέας λιανικής πώλησης αθλητικών ειδών κατά 38,6% ενώ ο τομέας λιανικής πώλησης οικιακού εξοπλισμου (ΙΚΕΑ) παρουσίασε αύξηση 5,1%. Πολύ καλή επίδοση, σημειώθηκε στο κανάλι των ηλεκτρονικών πωλήσεων, όπου ο Όμιλος δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα, σημειώνοντας αύξηση 57%.

 

Για τα καταστήματα ΙΚΕΑ, δρομολογείται το άνοιγμα ενός καταστήματος στο Mall of Sofia, στη Σόφια Βουλγαρίας, στις 8 Σεπτεμβρίου και ένα στο The Mall Athens τον Νοέμβριο (εδώ), ενώ όπως ανέφερε η διοίκηση (μαζί με τα προαναφερθέν) δρομολογούνται συνολικά 4 μεσαίου μεγέθους ΙΚΕΑ και ακόμα 5 City IKEA μέσα στην επόμενη τετραετία. Η αναφορά αυτή, διαφέρει ελάχιστα από το πρόγραμμα του Ομίλου, για το διάστημα της πενταετίας όπου αναφέρεται στην σελίδα 16 της οικονομικής έκθεσης. Αλλά όποιος κι αν είναι ο αριθμός εν τέλη των καταστημάτων, η ουσία είναι ότι ο Όμιλος προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες που πρόβαλε η πανδημία και συνεχίζει την επέκταση του με νέα καταστήματα.

Στον κλάδο λιανικής πώλησης αθλητικών ειδών, αναμένεται να προστεθούν ακόμα 2 καταστήματα Intersport. Στο τέλος του 2021 ο κλάδος προβλέπεται να διαθέτει ένα δίκτυο 121 καταστημάτων Intersport και 17 καταστημάτων TAF ενώ, θα λειτουργούν πλήρως τα καταστήματα ηλεκτρονικού εμπορίου (e-commerce) Intersport σε Ελλάδα, Ρουμανία, Τουρκία, Βουλγαρία και Κύπρο και το κατάστημα ηλεκτρονικού εμπορίου (e-commerce) TAF σε Ελλάδα. Σε εξέλιξη επίσης βρίσκεται και η αναβάθμιση των καταστημάτων σε υποδομές logistic. Πιο συγκεκριμένα, η διοίκηση ανέφερε πως έχουν επενδυθεί € 11,0 εκατ. για χώρους αποθήκευσης που θα χρησιμοποιηθούν από την Intersport και θα είναι έτοιμοι μέχρι το τέλος του έτους.

 

Την 12/7/2021, εγκρίθηκε η σύσταση της Trade Estate ΑΕΕΑΠ, με το αρχικό κεφάλαιο της εταιρίας να ανέρχεται στα € 173,5 εκατομμύρια και διαθέτει χαρτοφυλάκιο 7 ακινήτων με εύλογη αξία στα € 185,0 εκατομμύρια. Επίσης η διοίκηση έκανε λόγο, για περιθώριο δανεισμού € 150,0 εκατομμυρίων για την χρηματοδότηση των νέων επενδύσεων μέχρι την εισαγωγή της εταιρίας στο Χρηματιστήριο. Παράλληλα, υπάρχει ήδη ένα πρόγραμμα απόκτησης ακινήτων ύψους € 200,0 εκατομμυρίων ενώ παράλληλα υπάρχουν συζητήσεις για απόκτηση ακινήτων ύψους € 100,0 εκατομμύρια.  Σκοπό της Trade Estate είναι να δραστηριοποιηθεί σε ακίνητα λιανικής αγοράς μεγάλης επιφάνειας (Big Boxes) και σε υποδομές ηλεκτρονικού εμπορίου. Όσον αφορά την εξεύρεση του στρατηγικου επενδυτή, ο οποίος θα πραγματοποιήσει σημαντική επένδυση στην νεοιδρυθείσα εταιρία με ποσοστό που θα ανέλθει τουλάχιστον στο 50%, δεν υπήρξε κάποιο νεότερο σχόλιο από την διοίκηση.

 

Επίσης, αναφορά έγινε για την συμφωνία του Ομίλου, με την Lamda Development και το έργο στο Ελληνικό, καθώς η διοίκηση εκτιμά πως θα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός πυλώνας στην Αττική. Τα εμπορικά ακίνητα που σχεδιάζει να αναπτύξει ο Όμιλος στην Ελληνικό, -ένα μεσαίου μεγέθους ΙΚΕΑ και ένα μεγάλο κατάστημα Intersport- πρόκειται να ολοκληρωθούν έως το 2025.

 

Στην αγορά της Τουρκίας, ο Όμιλος έχει κλείσει 10 καταστήματα Intersport και αναμένεται να κλείσει ακόμα 1 με 2 μέχρι το τέλος του χρόνου. Παράλληλα, στην εγχώρια αγορά, ο Όμιλος ολοκλήρωσε την εθελουσία έξοδο 100 εργαζομένων στα καταστημάτων ΙΚΕΑ στη Λάρισα και τα Ιωάννινα ενώ παράλληλα θα ξεκινήσει την κατασκευαστική διαδικασία για την σμίκρυνση των καταστημάτων.

 

Οι προοπτικές για το τέλος του έτους αλλά και για το 2022 είναι αρκετά θετικές με την διοίκηση να αναφέρει χαρακτηριστικά πως “το 2022 θα είναι μια πολύ καλή χρονιά”, καθώς εκτιμά ότι η τροφοδοσία θα επανέλθει πλήρως, τα καταστήματα ΙΚΕΑ θα ανακάμψουν (οι τελικές τιμές δεν θα επηρεαστούν από την αύξηση των τιμών των πρώτων υλών τουλάχιστον για τους επόμενους 12 μήνες) και η λειτουργία της ΑΕΕΑΠ θα αρχίσει να αποδίδει.

Παρόλα αυτά όμως, ο Όμιλος Fourlis χρειάζεται έναν τρίτο κλάδο δραστηριοποίησης, τον οποίο, όπως μας έχει ενημερώσει η διοίκηση, προετοιμάζει αλλά δεν είχε νεότερες εξελίξεις περί αυτού για να πληροφορήσει το επενδυτικό κοινό.

 

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του α΄εξαμήνου και τα όσα ακούσαμε στην ενημέρωση των αναλυτών αναθεωρούμε τις προβλέψεις μας για το 2021, εκτιμώντας ότι οι πωλήσεις θα κυμανθούν από € 420,0 έως € 435,0 εκατ. (από € 375,0 - € 400,0 εκατ.) και τα κέρδη θα κυμανθούν από € 7,9 έως € 9,4 εκατ. (από € 6,8 έως € 8,5 εκατ.).

 

Δείτε την οικονομική έκθεση των αποτελεσμάτων, εδώ, το δελτίο τύπου εδώ και τα οικονομικά μεγέθη εδώ.

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ.

 

 

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text