Αρχική | Προηγ. Τεύχη | 2021 - No 224 έως 235 | Χ&Α - 232 | ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Διατήρηση της αρνητικής κατάστασης - Αναμόρφωση του κλάδου κατασκευών

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Διατήρηση της αρνητικής κατάστασης - Αναμόρφωση του κλάδου κατασκευών

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Διατήρηση της αρνητικής κατάστασης - Αναμόρφωση του κλάδου κατασκευών

 

ΕΛΛΑΚΤΩΡ

 

Διατήρηση της αρνητικής κατάστασης - Αναμόρφωση του κλάδου κατασκευών

 

 

 

 

Η μειωμένη κατασκευαστική δραστηριότητα, επηρέασε αρνητικά τα εξαμηνιαία μεγέθη του Ομίλου Ελλακτωρ, μειώνοντας τον συνολικό κύκλο εργασιών κατά 10,2% στα € 393,3 εκατομμύρια έναντι € 437,7 εκατ. το α΄εξάμηνο του 2020.

Από τους επιμέρους κλάδους δραστηριοποίησης, ο τομέας των Κατασκευών (με την θυγατρική ΑΚΤΩΡ) σημείωσε πτώση πωλήσεων κατά 26% ενώ αποτελεί το 47,1% των συνολικών πωλήσεων του Ομίλου. Επίσης με πτώση αλλά και μικρή συμμετοχή στον συνολικό κύκλο εργασιών (0,7%) εμφανίστηκε ο κλάδος ανάπτυξης ακινήτων καταγράφοντας πτώση 15%.

 

Από την άλλη πλευρά, στους κερδοφόρους τομείς βρίσκεται ο τομέας των Παραχωρήσεων, ο οποίος σημείωσε αύξηση πωλήσεων 8%, η οποία προήλθε από αυξημένη κυκλοφορία στην Αττική Οδό μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων. Το EBITDA του τομέα ανήλθε στα € 56,7 εκατ. το α΄εξάμηνο του 2021 παρουσιάζοντας αύξηση 7%. Στα σχέδια του Ομίλου είναι η διεύρυνση του χαρτοφυλακίου του κλάδου καθώς εκτιμά πως υπάρχουν σημαντικές ανάγκες για νέα έργα υποδομών στην Ελλάδα. Δείτε σελ. 13 της οικονομικής έκθεσης τα έργα στα οποία επικεντρώνεται ο Όμιλος.

 

Στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 14% και το EBITDA αυξήθηκε κατά 11% στα € 51,6 εκατομμύρια. Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς την 30/6/2021 έφτασε τα 493 MW από τα οποία τα 90 MW βρίσκονταν σε δοκιμαστική λειτουργία. Σε στάδιο επικαιροποίησης κατασκευαστικών αδειών βρίσκονται ακόμη δύο αιολικά πάρκα, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 88,2 MW με στόχο την έναρξη εργασιών το 2022. Επιπλέον αυτών, 1.095 ΜW έργων ΑΠΕ βρίσκονται σε διάφορα στάδια αδειοδότησης και εκκρεμούν αιτήσεις χορήγησης Βεβαίωσης Παραγωγού για 711 MW.

 

Στον τομέα του Περιβάλλοντος, επίσης οι επιδόσεις είναι θετικές, καθώς σημειώθηκε αύξηση πωλήσεων 17,1% επηρεαζόμενες κυρίως από την την αύξηση του κατασκευαστικού αντικειμένου καθώς και από την αύξηση του όγκου των εισερχόμενων κλινικών αποβλήτων και την αύξηση των τιμών των ανακτώμενων ανακυκλώσιμων υλικών. Η διοίκηση κρίνει πως ο τομέας παρουσιάζει ιδιαίτερες προοπτικές στην Ελλάδα καθώς η χώρα έχει καθυστερήσει να προσαρμοστεί στα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά τη διαχείριση απορριμμάτων.

 

Κατά την ενημέρωση των αναλυτών, η διοίκηση της Ελλακτωρ, επικεντρώθηκε στην αναδιαμόρφωση του κλάδου των κατασκευών, μέσω της μείωσης των δαπανών του προσωπικού και του κόστους πωληθέντων καθώς και με τη διάθεση μη λειτουργικών περιουσιακών στοιχείων. Επίσης, ο κλάδος  θα επικεντρώνεται περισσότερο στην αγορά της Ελλάδας και της Ρουμανίας, μειώνοντας την έκθεση του και αποχωρώντας από ζημιογόνες δραστηριότητας (καταβάλοντας τις σχετικές ποινικές ρήτρες) και εστιάζοντας σε πιο κερδοφόρα έργα.

 

Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο της ΑΚΤΩΡ και των θυγατρικών της ανήλθε στις 30/6/2021 σε €1,6 δισεκατομμύρια. Κατά το 2021 υπεγράφησαν συμβάσεις συνολικής αξίας €197 εκατ., ενώ έχουν εξασφαλιστεί νέα έργα ύψους € 98 εκατ., οι συμβάσεις των οποίων αναμένεται να υπογραφούν (σύνολο ανεκτέλεστου €1,7 δισ.). Αυτή τη στιγμή, οι διεθνείς δραστηριότητες συνεισφέρουν περίπου το 40% των εσόδων της δραστηριότητας Κατασκευής (α’ εξάμηνο 2021), ενώ αντιπροσωπεύουν το 57% του κατασκευαστικού ανεκτέλεστου (συμπεριλαμβανομένων των προς υπογραφή συμβάσεων) και επικεντρώνονται στη Ρουμανία.

 

Χρειάζονται ακόμα αρκετά τρίμηνα και αρκετές αναδιαμορφώσεις κόστους και υποχρεώσεων για τον Όμιλο Ελλακτωρ ώστε να επανέλθει σε κερδοφορία (ζημίες 54,5 εκατ. στο α΄εξάμηνο) αλλά και σε βιώσιμα μεγέθη ισολογισμού. Αυτό που δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε από τα οικονομικά μεγέθη του Ομίλου την τελευταία πενταετία είναι το σύνολο των υποχρεώσεων ως ποσοστό του Ενεργητικού, όπου στο α΄εξάμηνο του 2021 φτάνει το 90,9% ενώ στο α΄εξάμηνο του 2016 βρισκόταν στο 74,9%. Επίσης εμφανείς είναι η πτώση στα Ίδια Κεφάλαια και ταμειακά διαθέσιμα, αλλά και στη μείωση του προσωπικού (στις 30/6/2017 ο Όμιλος απασχολούσε 5.979 εργαζόμενους και στις 30/6/2021, απασχολούσε 5.404).

 

Χρηματιστηριακά, η μετοχή από την αρχή του έτους μέχρι την 6/9/2021 υποχωρεί κατά 14,4%. Ο μέσος ημερήσιος όγκος για το 2021 φτάνει τα 771.565 τεμάχια έναντι 955.744 τεμάχια το 2021 και η μέση ημερήσια αξία ανέρχεται στο € 1,12 εκατ. έναντι € 1,15 εκατ. το 2020. Η μετοχή σημειώνει μέσες ημερήσιες πράξεις 530 έναντι 1.000 το 2020. Εξακολουθούμε να είμαστε αρνητικοί για τη μετοχή της εταιρίας, καθ’ όσον δεν έχουν ακόμη διαφανεί οι προϋποθέσεις της εσωτερικής ανάκαμψης της λειτουργίας του.

Για το 2021, εκτιμούμε ότι οι πωλήσεις θα φτάσουν κοντά στα € 900 εκατομμύρια, ενώ θα συνεχιστούν οι ζημιές, οι οποίες θα κινηθούν περί τα € 110 έως € 120 εκατομμύρια. Σημειώνουμε ότι, αφ’ ενός η πολυπλοκότητα στη λειτουργία του Ομίλου, αλλά και η ανισορροπία των μεγεθών του, μπορούν να προκαλέσουν αιφνίδια ανατροπή στις επιχειρούμενες προβλέψεις.

 

Δείτε την οικονομική έκθεση, εδώ, το δελτίο τύπου, εδώ και τα οικονομικά μεγέθη, εδώ.

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ.

 

 

 

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text