Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 232 | ΟΠΑΠ: Προμέρισμα και υψηλή κερδοφορία στο α΄εξάμηνο

ΟΠΑΠ: Προμέρισμα και υψηλή κερδοφορία στο α΄εξάμηνο

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
ΟΠΑΠ: Προμέρισμα και υψηλή κερδοφορία στο α΄εξάμηνο

 

 

 

ΟΠΑΠ


Προμέρισμα και υψηλή κερδοφορία στο α΄εξάμηνο

 

 

Επιστρέφει στην κανονικότητα ο ΟΠΑΠ, με προμέρισμα ύψους € 0,10 ανά μετοχή από την χρήση του 2021, ισχυρά ταμειακά διαθέσιμα, αυξημένο κύκλο εργασιών και υψηλή κερδοφορία σε σχέση με το α΄εξάμηνο του 2020.

 

Παρόλο που το α΄εξάμηνο επηρεάστηκε αρνητικά από τα περιοριστικά μέτρα για την καταπολέμηση της πανδημίας Covid-19 και από το κλείσιμο των καταστημάτων του ΟΠΑΠ μέχρι την 12 Απριλίου 2021, τα αποτελέσματα που δημοσίευσε ο Όμιλος ήταν σημαντικά βελτιωμένα σε σχέση με πέρυσι. Οι συνολικές πωλήσεις (καθαρά έσοδα προ εισφορών-GGR) του Ομίλου ανήλθαν στα € 570,1 εκατομμύρια έναντι € 507,9 εκατ. το α΄εξάμηνο του 2020, παρουσιάζοντας αύξηση 12,2%. Η αρνητική επίδραση των περιοριστικών μέτρων αντισταθμίστηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό από το β΄τρίμηνο του έτους όπου οι πωλήσεις σημείωσαν αύξηση 120,4% σε σχέση με το β΄τρίμηνο του 2020. Από τις επιμέρους δραστηριότητες του Ομίλου, σημαντική ενίσχυση στις πωλήσεις πρόσφερε ο αθλητικός στοιχηματισμός που αυξήθηκε κατά 68,8% (37,5% των συνολικών πωλήσεων), το διαδικτυακό καζίνο καθώς οι πωλήσεις εκτοξευτηκαν  μέσω της στρατηγικής επένδυσης που έκανε ο Όμιλος με την Kaizen Gaming, στα € 95,9 εκατ. (16,8% των πωλήσεων) και μικρή αύξηση 10,5% προήλθε από τα Σκρατς & Λαχεία (6,5% των πωλήσεων). Αντίθετα τα καταστήματα παιγνιομηχανημάτων (VLTs) και τα Αριθμολαχεία εμφάνισαν πτώση στον κύκλο εργασιών τους, κατά 59,1% και 27,4% αντίστοιχα. Τα VLTs επηρεάστηκαν αρνητικά καθώς και στο β΄τρίμηνο παρέμειναν κλειστά για 54 ημέρες.

Το μικτό περιθώριο κέρδους που διαμορφώθηκε φτάνει το 43,6% και είναι το υψηλότερο που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία έξι α΄εξάμηνα.

 

Τα κέρδη προ τόκων φόρων και αποσβέσεων (EBITDA), στο α’ εξάμηνο ανήλθαν στα € 204,8 εκατ. έναντι € 102,5 εκατ. παρουσιάζοντας αύξηση 99,8% και η καθαρή κερδοφορία του Ομίλου, ανήλθε στα € 82,1 εκατ. έναντι € 20,4 εκατ. το α΄εξάμηνο του 2020. Το καθαρό περιθώριο κέρδους διαμορφώθηκε στο 14,7%, όπου επίσης είναι το υψηλότερο που έχει σημειωθεί τα τελευταία έξι α΄εξάμηνα. Τα ταμειακά διαθέσιμα στο α΄εξάμηνο ανήλθαν στα € 617,3 εκατ. από € 506,9 την 31/12/2020.

 

Κύριοι παράγοντες ανάπτυξης, για τον Όμιλο, είναι τα καταστήματα παιγνιομηχανημάτων (VLTs) και το online κανάλι. Σε αυτό το σημείο να υπενθυμίσουμε πως ο Όμιλος συνεχίζει την επιχειρηματική στρατηγική Fast Forward, η οποία ως βασικό πυλώνα έχει την διεύρυνση των τεχνολογικών της δυνατοτήτων ώστε να προσφέρει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στον πελάτη με σκοπό ο ΟΠΑΠ να αναδειχθεί στον κορυφαίο παίκτη διαδικτυακού στοιχηματισμού.

 

Σημαντικός κίνδυνος για τα πορεία των μεγεθών του Ομίλου, εξακολουθεί να είναι το ενδεχόμενο νέων περιοριστικών μέτρων και το κλείσιμο των καταστημάτων. Σε κάθε περίπτωση εμείς διατηρούμε την θετική μας άποψη για την εταιρία και την μετοχή, ενώ πολύ θετικά κρίνουμε την απόφαση της Διοίκησης να διανείμει προμέρισμα € 0,1 ανά μετοχή, ενώ νωρίτερα μέσα στο έτος η Διοίκηση αποφάσισε την αύξηση του μερίσματος από € 0,45 σε € 0,55 ανά μετοχή από τα κέρδη χρήσης 2020.

Για το σύνολο του έτους, θα αναθεωρήσουμε την εκτίμηση μας για τις πωλήσεις, από τα € 1.280 εκατ. στα € 1.220 εκατ. ενώ για τα κέρδη εκτιμούμε ότι θα κυμανθούν γύρω από τα € 210,0 εκατ. έναντι € 230,0 εκατ. που ήταν η αρχική μας εκτίμηση. Παράλληλα προβλέπουμε σημαντική βελτίωση των μεγεθών κατά το 2022.

 

Δείτε το δελτίο τύπου του α΄εξαμήνου, εδώ, την οικονομική κατάσταση εδώ και τον πίνακα οικονομικών μεγεθών, εδώ.

 

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text