Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 232 | AUTOHELLAS: Προετοιμασία για την μετά Covid εποχή

AUTOHELLAS: Προετοιμασία για την μετά Covid εποχή

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
AUTOHELLAS: Προετοιμασία για την μετά Covid εποχή

 

 

 

AUTOHELLAS

Προετοιμασία για την μετά Covid εποχή

 

 

 

Στην αναδιάρθρωση του στόλου της προχωρά, η Autohellas, επενδύοντας στον κλάδο της ηλεκτροκίνησης αποκτώντας αυτοκίνητα πιο φιλικά προς το περιβάλλον. Ήδη μέσα στο 2021, ο Όμιλος έχει αγοράσει 7.000 περίπου νέα αυτοκίνητα μόνο στην Ελλάδα στα οποία για πρώτη φορά συμπεριλαμβάνονται περισσότεροι από 10 διαφορετικοί τύποι ηλεκτρικών αυτοκινήτων για το στόλο των βραχυχρόνιων ενοικιάσεων.

Μέσα σε αυτά τα πλαίσια ο Όμιλος ανακοίνωσε, την σύναψη συμφωνίας χρηματοδότησης € 180,0 εκατομμυρίων με την JPMorgan Chase μέσω τιτλοποίησης απαιτήσεων. H συμφωνία αυτή είναι η δεύτερη του ιδίου τύπου για την Autohellas μετά την αντίστοιχη που σύναψε το 2018. Μετά την επιτυχή εξέλιξη της πρώτης συνεργασίας που ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2021, η δεύτερη συμφωνία αφορά σε υπερδιπλάσιο ποσό (€ 180,0 εκατ. έναντι € 72,0 εκατ.).

Όπως σχολιάζει η διοίκηση, η συμφωνία αυτή διευρύνει τις εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης του Ομίλου, διασφαλίζοντας την δυνατότητα για απρόσκοπτη ανάπτυξη, εδώ.

 

Τα αποτελέσματα του α΄εξαμήνου ήταν σημαντικά βελτιωμένα σε σχέση με το α΄εξάμηνο του 2021, γεγονός που προέκυψε από την αυξημένη ζήτηση για τις υπηρεσίες του Ομίλου το β΄τρίμηνο και από τον κλάδο των μακροχρόνιων μισθώσεων που παρέμεινε ενισχυμένος σε όλο το α΄εξάμηνο. Συγκεκριμένα, οι συνολικές πωλήσεις ανήλθαν στα € 308,8 εκατομμύρια, έναντι € 211,4 εκατ. το α΄εξάμηνο του 2020, παρουσιάζοντας αύξηση 46%.

Στην Ελλάδα, οι μισθώσεις αυτοκινήτων αυξήθηκαν, το α΄εξάμηνο, κατά 18,3% ενώ στο εξωτερικό η αύξηση έφτασε το 30%. Παράλληλα, η δραστηριότητα εμπορίας αυτοκινήτων στην Ελλάδα, παρουσίασε σημαντική αύξηση τόσο σε επίπεδο δραστηριότητας εισαγωγής και διανομής, όσο και σε επίπεδο λιανικής, σημειώνοντας αύξηση 66,1%.

Τα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (EBITDA), ανήλθαν στα € 73,9 εκατ. έναντι € 57,6 εκατ. το α΄εξάμηνο 2020 και τα καθαρά κέρδη έφτασαν τα € 16,9 εκατ. έναντι € 1,1 εκατ. το α΄εξάμηνο του 2020, διαμορφώνοντας το καθαρό περιθώριο κέρδους στο 5,6% έναντι 0,52% το α΄ εξάμηνο του 2020.

 

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του α΄εξαμήνου, η διοίκηση αναφέρει πως οι κινήσεις και οι συνέργειες που διέπραξε ο Όμιλος μέσα σε μια χρονιά με δυσκολίες, επέφεραν καρπούς σε ένα περιβάλλον με χαμηλές τουριστικές αφίξεις. Γνωρίζοντας όμως, ότι το γ΄ τρίμηνο του έτους η τουριστική ζήτηση ενισχύθηκε σημαντικά και σε συνδυασμό με την έγκαιρη επένδυση του Ομίλου στην αύξηση του στόλου εκτιμάται ότι το 2021 θα είναι μια ιδιαίτερα θετική χρονιά.

 

Κατά την Γενική Συνέλευση του Ομίλου, την 1/9/2021 η διοίκηση εκτίμησε πως οι πωλήσεις του 2021 θα ξεπεράσουν τις πωλήσεις του 2019, με διαφορετική όμως σύνθεση, ενώ τα κέρδη προ φόρων θα είναι υπερδιπλάσια του 2020. Μεταξύ των θεμάτων που υπήρξαν προς έγκριση στην Γενική Συνέλευση, εγκρίθηκε η εξουσιοδότηση του Διοικητικού Συμβουλίου, να αποφασίσει στο μέλλον για Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου ή σύναψη ομολογιακού δανείου, εδώ. Κάτι τέτοιο όμως δεν κρίνεται αυτή την στιγμή απαραίτητο συμπλήρωσε η διοίκηση σε σχολιασμό της επί του θέματος.

 

Η άποψη μας για την εταιρία και την μετοχή είναι ιδιαίτερα θετική. Εξετάζοντας τα μεγέθη του  Ομίλου πριν την πανδημία για την τελευταία πενταετία θα δούμε πως η εταιρία ακολουθούσε μια εξαιρετικά ανοδική πορεία τόσο σε επίπεδο κερδοφορίας όσο και σε επίπεδο πωλήσεων. Όπως είχαμε αναφέρει από την αρχή της κρίσης, η Autohellas δεν αντιμετωπίζει κάποια δομικά προβλήματα, όποτε μόλις ξεπεραστεί η πανδημία και η κοινωνία επανέλθει σε μια κανονικότητα η Autohellas θα συνεχίσει την ανοδική πορεία που είχε ξεκινήσει. Για το σύνολο του έτους εκτιμούμε ότι οι πωλήσεις θα φτάσουν τα € 600,0 εκατ. και τα κέρδη θα ανέλθουν στα € 38,5 εκατομμύρια.

 

Δείτε το δελτίο τύπου του α΄εξαμήνου, εδώ, την οικονομική έκθεση εδώ και τα οικονομικά μεγέθη του Ομίλου, εδώ.

 

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text