Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Ο Ελλάκτωρ σχεδιάζει επανέκδοση του ομολόγου των 670 εκατ. για να μειώσει το επιτόκιο του 6,375%

Ο Ελλάκτωρ σχεδιάζει επανέκδοση του ομολόγου των 670 εκατ. για να μειώσει το επιτόκιο του 6,375%

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ο Ελλάκτωρ σχεδιάζει επανέκδοση του ομολόγου των 670 εκατ. για να μειώσει το επιτόκιο του 6,375%

Σε επανέκδοση του ομολόγου των 670 εκατ. ευρώ με κουπόνι 6,375% θα προχωρήσει ο Ελλάκτωρ, όταν η τιμή του ομολόγου προσεγγίσει τις 102 μονάδες βάσης, από 99 μονάδες την τρέχουσα περίοδο.

Ο στόχος της επανέκδοσης είναι προφανής.

Μια εταιρεία όπως ο Ελλάκτωρ η οποία έχει αντικειμενικά οικονομικά προβλήματα πρέπει να μειώσει τις δαπάνες από τόκους που επιφέρει το ομόλογο των 670 εκατ.

Σε ετήσια βάση ο Ελλάκτωρ δαπανά 43 εκατ. περίπου ευρώ για να καλύψει τους τόκους του ομολόγου όταν παραμένει ζημιογόνος εταιρεία.

Πρόσφατα αποφασίστηκε να μεταφερθεί η διαπραγμάτευση του ομολόγου των 670 εκατ. ευρώ από το χρηματιστήριο του Λονδίνου σε εκείνο της Αυστρίας, για δύο λόγους:

1)Οι χρηματιστηριακές αρχές του Λονδίνου θεώρησαν πρόβλημα ότι ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Ελλάκτωρ, Ευθύμης Μπουλούτας, έχει λάβει ποινές από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Κύπρου και της Ελλάδος.

2)Ωστόσο υπάρχει και ένας δεύτερος λόγος που σχετίζεται με τα πλάνα της Reggeborgh, η οποία ήθελε να μεταφέρει το ομόλογο σε μια πιο ελεγχόμενη αγορά για να μπορέσει να προχωρήσει στα επόμενα βήματα που περιλαμβάνουν στην επανέκδοση του ομολόγου των 670 εκατ. ευρώ.

Μετά την αύξηση κεφαλαίου το ομόλογο έχει ανακάμψει με την τιμή να προσεγγίζει τις 100 μονάδες βάσης και όπως προαναφέρθηκε πάνω από τις 102 μ.β. θα σχεδιαστεί η επανέκδοση με ένα επιτόκιο που θα μπορούσε να είναι περίπου στο 4% - 4,5%, από 6,375% σήμερα.

Τι έγραφε πρόσφατα το bankingnews.gr

Σε περιπέτειες οδήγησε τoν Ελλάκτωρ, η προσπάθεια της διοίκησής της να κρύψει πρόστιμα και δικαστικές εκκρεμότητες του Διευθύνοντος Συμβούλου Ευθ. Μπουλούτα.

Το εταιρικό ομόλογο της Ελλάκτωρ, ονομαστικής αξίας 670 εκατομμυρίων ευρώ με επιτόκιο 6,375% και λήξη το 2024, κινδύνεψε να τεθεί εκτός διαπραγμάτευσης γεγονός που θα αποτελούσε μέγιστο γεγονός καθώς είχε ήδη υποβαθμιστεί δύο φορές.

Η εμπλοκή προκλήθηκε όταν το γνωστό «The International Stock Exchange», στο οποίο είχε εισαχθεί, απείλησε ότι θα σταματήσει την διαπραγμάτευση επειδή οι αρμόδιοι διάβασαν στο ενημερωτικό δελτίο της αύξησης κεφαλαίου τα πρόστιμα κι άλλες εκκρεμότητες του Διευθύνοντος Συμβούλου Ευθ. Μπουλούτα, που δεν είχαν γνωστοποιηθεί από πριν, όπως ορίζουν οι όροι του ομολόγου.

Πανικός και μετακόμιση

Όπως ήταν επόμενο, επικράτησε πανικός στη διοίκηση της εταιρίας Ελλάκτωρ και τελικά αναγκάστηκαν να μετακομίσουν το ομόλογο στο μάλλον δευτεροκλασάτο Χρηματιστήριο της Βιέννης MTF (Πολυμερής Μηχανισμός Διαπραγμάτευσης).

Τα πρόστιμα που βαρύνουν από το παρελθόν τον Ε. Μπουλούτα από τις Επιτροπές Κεφαλαιαγοράς της Κύπρου και της Ελλάδας υπολογίζονται σε 950 χιλιάδες ευρώ και ειδικά στη Κύπρο τα περισσότερα έχουν τελεσιδικήσει αλλά δεν έχουν ακόμα πληρωθεί.

Σύμφωνα με την κυπριακή νομοθεσία μπορεί να ζητηθεί η εξόφλησή τους σε δόσεις.

Υπενθυμίζεται ότι αρχικά η διοίκηση της Ελλάκτωρ είχε αποφύγει να περιλάβει στο ενημερωτικό δελτίο τις σχετικές πληροφορίες και αναγκάστηκε να τις καταχωρήσει μετά από «αυστηρή σύσταση» της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Αποδεικνύεται ότι τα μέλη της Επιτροπής απέφυγαν σημαντικό «νομικό ρίσκο» υποχρεώνοντας την εταιρία να ενημερώσει τους επενδυτές.

Ωστόσο το Βατερλό της διοίκησης δεν φαίνεται να τελειώνει με την μετακόμιση του ομολόγου σε υποδεέστερη χρηματιστηριακή αγορά, καθώς υπάρχουν κι άλλες εκκρεμότητες που μπορεί να φέρουν δυσάρεστες για ορισμένους, εξελίξεις…

 

Πηγή: bankingnews.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text