Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Tα μυστικά της αποτίμησης του ΔΕΔΔΗΕ - Τι κερδίζει και τι χάνει η ΔΕΗ από το επικείμενο deal

Tα μυστικά της αποτίμησης του ΔΕΔΔΗΕ - Τι κερδίζει και τι χάνει η ΔΕΗ από το επικείμενο deal

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Tα μυστικά της αποτίμησης του ΔΕΔΔΗΕ - Τι κερδίζει και τι χάνει η ΔΕΗ από το επικείμενο deal

Αποσφραγίζονται σήμερα 10/9 οι δεσμευτικές οικονομικές προσφορές, που έχουν καταθέσει τέσσερα μεγάλα διεθνή funds, για την εξαγορά του 49% του ΔΕΔΔΗΕ.

Οι προσδοκίες για ένα τίμημα που μπορεί να ξεπερνά το 1,5 δις ευρώ και θα αφορά το 49% του Enterprise Value( Αξία Επιχείρησης) της επιχείρησης δηλαδή της αξίας της προσθετουμένων των δανείων της. Το αντίστοιχο δηλαδή ποσοστό, που ανέρχεται σε 49% του 1,4 δισ των δανείων του ΔΕΔΔΗΕ περιλαμβανόμενο, δηλαδή 700 εκατ ευρώ.

Το επίπεδο του 1,5 δισ είναι το όριο ασφαλείας για να ολοκληρωθεί επιτυχώς ο διαγωνισμός, σύμφωνα με τα όσα έχει πει ο CEO κ. Γ.Στάσσης και έχει αφήσει να ενοηθεί η επιχείρηση.

Αν ο πλειοδότης δώσει κάτω από αυτό το ποσό, είναι αμφίβολλο αν θα ολοκληρωθεί και τότε θα έχουμε μια πλήρη ανατροπή του στόρυ της ΔΕΗ για σημαντική κεφαλαιακή ενίσχυση με στόχο να υλοποιήσει το επενδυτικό πρόγραμμα των 3 δισ στις ΑΠΕ.

Άρα μια αποτυχία του διαγωνισμού αλλάζει άρδην τα δεδομένα, αλλά δεν αναφέρουν οι πληροφορίες ότι αυτό θα είναι το επκρατέστερο σενάριο.

Πως θα διαμορφωθούν τα νέα δεδομένα

Δηλαδή αν ο διαγωνισμός ολοκληρωθεί με ένα ποσό που ο πλειοδότης θα δώσει στο 1,6 δισ ευρώ, τα 700 εκατ θα αντιστοιχούν στην κάλυψη του χρέους, που αφορά το 49% από τα 1,4 δισ του ΔΕΔΔΗΕ, δηλαδή 700 εκατ ευρώ και παράλληλα ένα ποσό της τάξης των 900 εκατ θα καταλήξει στο ταμείο της ΔΕΗ.

Ο νέος ΔΕΔΔΗΕ θα έχει μικρότερο χρέος, όπως και η μητρική ΔΕΗ και την παρουσία ενός ισχυρού μετόχου.

Αν ένα τέτοιο deal ολοκληρωθεί θα έχει γίνει σε αξία 3,2 δισ Enterprise Value του ΔΕΔΔΗΕ με 400 εκατ. ευρώ τα ετήσια EBITDA του, δηλαδή ο ΔΕΔΔΗΕ θα έχει αποτιμηθεί 8 φορές τα EBITDA του.

Η ΔΕΗ πουλώντας το 49% του ΔΕΔΔΗΕ θα έχει χάσει 200 εκατ ευρώ από το ετήσιο EBITDA της, έχοντας 900 εκατ στο ταμείο της και 700 εκατ ευρώ δάνεια λιγότερα.

Οι 4 μεγάλοι παίκτες

Το βέβαιο είναι ότι η ΔΕΗ έχει λάβει προσφορές από τα τέσσερα μεγάλα funds, το CVC Capital, το KKR, το Macquarie και το First Sentier, και όπως αναφέρουν πηγές κοντά στη διοίκηση της επιχείρησης, σήμερα 9/9 το απόγευμα θα ανακοινωθεί μέσω του Χρηματιστηρίου μετά την συνεδρίαση, ο πλειοδότης αλλά και το τίμημα.

Στην περίπτωση του ΔΕΔΔΗΕ, το γεγονός ότι για το 49% κατέθεσαν προσφορές τέσσερις κολοσσοί, σημαίνει σκληρή μάχη. Επίσης, τα χαρακτηριστικά των τεσσάρων funds είναι τέτοια, ώστε δικαιολογούνται υψηλές προσδοκίες, ενώ σε αντίθεση με παλαιότερες ιδιωτικοποιήσεις, όπου οι μνηστήρες ήταν στην συντριπτική τους πλειοψηφία hedge funds, αυτή τη φορά οι ενδιαφερόμενοι για το ΔΕΔΔΗΕ, έχουν όλοι μακρά εμπειρία στην διαχείριση υποδομών.

Βέβαια θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε ένα κερδοφόρο δίκτυο, που θα υλοποιήσει τα έργα υπογειοποίησης με βάση χρηματοδοτήσεις από το πακέτο ανάκαμψης.

Οι πληροφορίες της τελευταίας στιγμής θέλουν το CVC να διατηρεί προβάδισμα, με πλούσια ενεργοποίηση άλλωστε στην ελληνική αγορά τους τελευταίους μήνες.

Το KKR το οποίο έχει ζητήσει λόγο στο μάνατζμεντ με μεγαλύτερη επιμονή και η παρουσία του στο short list αποτέλεσε έκπληξη, δεν αποτυγχάνει όμως συχνά. Πάντως διατηρεί συνεργασία με τον όμιλο Κοπελούζου, που αναμένεται να έχει συμμετοχή αν τελικά το αμερινανικό fund επικρατήσει.

Οι Aυστραλοί του Macquarie εμφανίζονται επίσης ιδιαίτερα ανταγωνιστικοί με μεγάλη κινητοποίηση και δράση στις αγορές στο τελευταίο διάστημα και υπάρχει και το First Sentier με έδρα το Λουξαμβούργο.

Στις 20 Σεπτεμβρίου το Δ.Σ. της ΔΕΗ

Προγραμματίζεται συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΗ μετά τις 20 Σεπτεμβρίου για να επικυρώσει τις εξελίξεις, καθώς και να αποφασίσει τη σύγκλιση έκτακτης γενικής συνέλευσης που θα δώσει το οριστικό πράσινος φως για τη μεταβίβαση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ.

Οι ισχυρές προσδοκίες για υψηλό τίμημα δημιουργούν αισιοδοξία και στο κυβερνητικό επιτελείο με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη που αναχωρεί σήμερα για τη Θεσσαλονίκη, να επιλέγει να αναδείξει στη ΔΕΘ τις εξελίξεις στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων, ως απόδειξη της θετικής πορείας της οικονομίας παρά την κρίση που προκαλεί η διετής πλέον πανδημία.

 

Πηγή: worldenergynews.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text