Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Eurogroup: Η κούρσα για το σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης συνεχίζεται

Eurogroup: Η κούρσα για το σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης συνεχίζεται

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Eurogroup: Η κούρσα για το σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης συνεχίζεται

Εκτός της βασικής ατζέντας τους Eurogroup βρίσκεται για μια ακόμα η φορά η Ελλάδα, στην έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης που θα διεξαχθεί στη Σλοβενία, τη χώρα που ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.

Τα κυριότερα σημεία της ατζέντας του «κονκλάβιου» των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης που θα απασχολήσουν τους υπουργούς των 19 κρατών – μελών, θα αφορούν καταρχήν και καταρχάς στην οικονομική κατάσταση στη ζώνη του ευρώ και στις ανισότητες που παρατηρούνται στα κράτη – μέλη αναφορικά με τη διαχείριση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας.

Οι υπουργοί θα συζητήσουν επίσης την κατάσταση φερεγγυότητας του εταιρικού τομέα και πιθανά μέτρα για τη διευκόλυνση της εταιρικής αναδιάρθρωσης και την οικονομική προσαρμογή στη ζώνη του ευρώ, στην περίοδο ανάκαμψης μετά την πανδημία της Covid-19.

Η οικονομική ύφεση που προκλήθηκε από την πανδημία COVID-19 και η οποία είχε δραματικό αντίκτυπο στην αγορά εργασίας, οι ανισότητες που οξύνθηκαν και ο ο αριθμός των ατόμων που διατρέχουν κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, παρόλο που τα ποσοστά ανεργίας αναμένεται να μειωθούν το 2022, αναμένεται να απασχολήσει επίσης τους «19» στη σημερινή σύνοδο στη Σλοβενία.

Παράλληλα, οι «19» θα αναφερθούν και στις κοινωνικές επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης και στις υφιστάμενες ανισορροπίες που επιτάχυνε η πανδημία.

Ωστόσο, το κύριο ζήτημα θα αφορά στην κούρσα για το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Η, σχεδόν, απόλυτη δημοσιονομική ελευθερία που απόλαυσαν τα κράτη – μέλη της ΕΕ στα «χρόνια του κορωνοϊού» δεν πρόκειται να ανασταλεί για τουλάχιστον ενάμιση έτος ακόμα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αναμένεται να θέσει το ζήτημα της επαναφοράς των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ήτοι έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ και δημόσιο χρέος στο 60%, τουλάχιστον μέχρι το 2023.

Ωστόσο, μέχρι τότε θα έχουν μεσολαβήσει οι γερμανικές και οι γαλλικές εκλογές. Αρκετά κράτη – μέλη της ΕΕ, ιδίως αυτά που χαρακτηρίζονται ως «φειδωλά», όπως η Αυστρία και η Ολλανδία, φοβούνται ότι είτε λόγω της αποχώρησης της Καγκελαρίου Μέρκελ από την πολιτική, είτε με αφορμή αυτήν, αρκετές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, με προεξέχουσα τη γαλλική, θα ζητήσουν δομικές αλλαγές στον βασικό πυρήνα της Συνθήκης του Μάαστριχτ.

Στο Eurogroup, σήμερα Παρασκευή, θα συμμετάσχει και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η οποία θα ενημερώσει τους υπουργούς της Ευρωζώνης για την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου να ξεκινήσει τη φάση έρευνας του έργου έκδοσης ψηφιακού ευρώ, αλλά και για τις αποφάσεις που έλαβε αναφορικά με τη μερική μείωση αγοράς PEPP.

Τόσο το Eurogroup, ήτοι το Συμβούλιο Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωζώνης, όσο και το ECOFΙN, το Συμβούλιο Οικονομικών και Δημοσιονομικών Θεμάτων ολόκληρης της ΕΕ, αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα, καθώς κάποιοι εκ των συμμετεχόντων, όπως ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Κωνσταντίνος Πετρίδης, αλλά και στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως ο Μαργαρίτης Σχοινάς και ο Επίτροπος Απασχόλησης και Κοινωνικών Δικαιωμάτων, Νικολά Σμιτ, θα βρεθούν στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη «συμπρωτεύουσα» για τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Στη σημερινή συνάντηση του Eurogroup θα συζητηθούν και οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αναφορικά με τον μετριασμό των αγορών στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω της πανδημίας (PEPP).

 

Βασίλης Δαλιάνης

Πηγή: newmoney.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text