Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 232 | QUEST HOLDINGS: Διψήφια αύξηση πωλήσεων και EBITDA εκτιμά η διοίκηση για το 2021

QUEST HOLDINGS: Διψήφια αύξηση πωλήσεων και EBITDA εκτιμά η διοίκηση για το 2021

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
QUEST HOLDINGS: Διψήφια αύξηση πωλήσεων και EBITDA εκτιμά η διοίκηση για το 2021

 

 

 

QUEST HOLDINGS

Διψήφια αύξηση πωλήσεων και EBITDA εκτιμά η διοίκηση για το 2021

 

 

 

Σημαντικά βελτιωμένες πωλήσεις και υπερδιπλασιασμό της κερδοφορίας εμφάνισε ο Όμιλος Quest κατά το α΄εξάμηνο του 2020. Συγκεκριμένα οι πωλήσεις (συνυπολογίζοντας και τις διακοπείσες δραστηριότητες) έφτασαν τα € 447,4 εκατομμύρια έναντι € 303,9 εκατ. σημειώνοντας αύξηση 47,2% ενώ η κερδοφορία ανήλθε στα € 24,4 εκατ. έναντι € 11,4 εκατ. παρουσιάζοντας αύξηση 111,9%.

Στις διακοπείσες δραστηριότητες, όπως αναφέρεται στο δελτίο τύπου συγκαταλέγεται η δραστηριότητα της Cardlink Α.Ε και Cardlink One Α.Ε., για τις οποίες ο Όμιλος Quest έχει υπογράψει συμφωνία πώλησης της συμμετοχής της η οποία τελεί υπό τον όρο και τις προϋποθέσεις της έγκρισης των Κεντρικών Τραπεζών Ελλάδας και Βελγίου. Η δραστηριότητα θα πάψει να αθροίζεται στα αποτελέσματα του Ομίλου μόλις ολοκληρωθεί η πώληση της συμμετοχής, η οποία υπολογίζεται στο δ΄ τρίμηνο του έτους. Η πώληση θα αποφέρει έκτακτο κέρδος ύψους € 87,0 εκατομμύρια, το οποίο δεν εμφανίζεται ακόμη στις λογιστικές καταστάσεις.

 

Στις επιμέρους δραστηριότητες το α΄εξάμηνο: α) η εμπορική δραστηριότητα (κυρίως σε προϊόντα πληροφορικής & τηλεπικοινωνιών) παρουσίασε αύξηση πωλήσεων 71,2% ενώ τα κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν κατά 155,9%. Για το σύνολο του έτους, εκτιμάται ισχυρή διψήφια αύξηση εσόδων στο σύνολο του 2021 με ηπιότερο όμως ρυθμό από αυτόν που εμφανίζεται στο α’ εξάμηνο. β) Οι υπηρεσίες πληροφορικής, σημείωσαν αύξηση 22,1% στις πωλήσεις και 135,2% στα κέρδη προ φόρων. Ο τομέας ενισχύθηκε σημαντικα από τον ψηφιακό μετασχηματισμό του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Επίσης και για αυτόν τον τομέα η διοίκηση εκτιμά διψήφια αύξηση πωλήσεων με αντίστοιχη αύξηση των κερδων προ φόρων για το σύνολο του έτους.  γ) Οι ταχυδρομικές υπηρεσίες, αύξησαν τις πωλήσεις τους κατά 16,2% και τα κέρδη προ φόρων κατά 40,6%. Η αυξημένη κερδοφορία αυτού του τομέα προήλθε λόγω έκτακτων κερδών που προέκυψαν από αντιστροφή παλαιότερων προβλέψεων. Η εκτίμηση της διοίκησης είναι ότι θα υπάρξει αύξηση των εσόδων με έναν πιο ήπιο ρυθμό σε σχέση με το α΄εξάμηνο. Μέχρι το τέλος του 2021, αναμένεται να ολοκληρωθεί και το νέο κέντρο διαλογής στο Αιγάλεω. Στόχος του Ομίλου είναι να διακινεί περισσότερα δέματα ανά ημέρα. δ) Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές, παρουσίασαν αύξηση πωλήσεων 27,6% και αύξηση 278,5% στα προ φόρων κέρδη. Η δραστηριότητα ενισχύθηκε από το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων και εστίασης καθώς υπήρξε μεγαλύτερη χρήση των ηλεκτρονικών πληρωμών. Για το 2021 προβλέπεται αύξηση των εσόδων προερχόμενη κυρίως από την αύξηση των συναλλαγών. Παράλληλα εκτιμάται διψήφια αύξηση της κερδοφορίας, λόγω και του περιορισμού των επιβαρύνσεων του 2020, που προκάλεσε η συμφωνία ανανέωσης της συνεργασίας με τις τράπεζες. δ) Ο τομέας της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές κατέγραψε μικρή αύξηση της τάξεως του 2,7% και τα προ φόρων κέρδη αυξήθηκαν κατά 6,1%. Για το 2021 οι εκτιμήσεις προβλέπουν ήπια ανάπτυξη.

 

Όσον αφορά το επενδυτικό πρόγραμμα του Ομίλου, η διοίκηση κατά την ενημέρωση των αναλυτών ανέφερε πως έχει μείνει λίγο πίσω καθώς μέχρι το α΄εξάμηνο έχει πραγματοποιήσει επενδύσεις ύψους € 8,6 εκατομμυρίων τα οποία αναφέρονται τον κλάδο των ταχυδρομικών υπηρεσιών. Σε παλαιότερη ενημέρωση, η διοίκηση είχε ορίσει για το σύνολο του έτους ένα επενδυτικό πλάνο ύψους € 70,0 εκατ. πλεόν εκτιμά πως γαι το σύνολο του έτους οι επενδυσεις θα κυμανθούν από € 40,0 έως € 55,0 εκατομμύρια. Το εύρος είναι αρκετά μεγάλο, καθώς ενδέχεται μέσα στο έτος να πραγματοποιηθεί η συνεργασία της με την ΓΕ Δημητρίου ύψους € 25,0 εκατ., € 12,0 εκατ. εκτιμάται ότι θα επενδυθούν στον κλαδο των ταχυδρομικών υπηρεσιών, € 6,0 εκατ. θα αφορούν τον κλάδο των ΑΠΕ, ενώ € 3,8 θα συμπεριληφθούν από το 60% της απόκτησης της Intelli Solutions από την Uni Systems.

 

Για το σύνολο του 2021, η διοίκηση εκτιμά ότι η αύξηση των ενοποιημένων πωλήσεων, των λειτουργικών κερδών EBITDA και της προ φόρων κερδοφορίας, θα είναι διψήφια σε σχέση με το 2020, πιθανότατα σε χαμηλότερο ποσοστό, σε σχέση με τα αποτελέσματα του α΄ εξαμήνου 2021.

Η δική μας εκτίμηση για το σύνολο του έτους είναι πως οι πωλήσεις θα φτάσουν περίπου τα € 850,0 εκατομμύρια σημειώνοντας αύξηση 17,8% σε σχέση με το 2020 και τα κέρδη θα ανέλθουν στα € 42,0 εκατ. πετυχαίνοντας αύξηση 157,1%, χωρίς να υπολογίζουμε σ’ αυτά, τα έκτακτα κέρδη που θα προέλθουν από την οριστικοποίηση της πώλησης της Cardlink.

Παραμένουμε θετικοί για τη μετοχή της εταιρίας, για την οποία εκτιμούμε ότι, τουλάχιστον κατά το επόμενο 12μηνο, θα συνεχίσει να έχει πορεία καλύτερη του Γενικού Δείκτη.

 

Δείτε το δελτίο τύπου των αποτελεσμάτων, εδώ και τον πίνακα των οικονομικών μεγεθών, εδώ.

 

 

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text