Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 232 | ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ: Επενδυτικό πρόγραμμα € 25,5 εκατομμύρια - Αισιοδοξία για το 2021

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ: Επενδυτικό πρόγραμμα € 25,5 εκατομμύρια - Αισιοδοξία για το 2021

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ: Επενδυτικό πρόγραμμα € 25,5 εκατομμύρια - Αισιοδοξία για το 2021

 

 

 

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ

Επενδυτικό πρόγραμμα € 25,5 εκατομμύρια - Αισιοδοξία για το 2021

 

 

 

Εκτοξεύτηκαν τα καθαρά κέρδη του Ομίλου Πλαστικά Θράκης, το α΄εξάμηνο του 2021, φτάνοντας τα € 48,5 εκατομμύρια έναντι € 10,0 εκατ. το α΄εξάμηνο του 2020 παρουσιάζοντας αύξηση 384,1% και καθαρό περιθώριο κέρδους 20,7%. Η διοίκηση του Ομίλου, στον σχολιασμό των αποτελεσμάτων της, ήταν ιδιαίτερα αισιόδοξη, αναφέροντας πως η ζήτηση για τα προϊόντα του χαρτοφυλακίου της παραμένει ιδιαίτερα ικανοποιητική ενώ παράλληλα αυξήθηκε και η ζήτηση για σε κλάδους όπου παρουσίαζαν υστέρηση λόγω της πανδημίας (π.χ. εστίαση).

 

Κατά το α΄εξάμηνο, παρατηρήθηκε πως υπήρξε μεταστροφή - αύξηση της ζήτησης στα προϊόντα του παραδοσιακού χαρτοφυλακίου του Ομίλου, σε εφαρμογές ή αγορές που διαχρονικά, ο Όμιλος διατηρεί δεσπόζουσα θέση, ενώ παράλληλα εμφανής ήταν η μείωση της ζήτησης για προϊόντα που σχετίζονται με τη προσωπική προστασία της υγείας. Το στοιχείο αυτό είναι θετικό αναφορικά με την “ποιότητα” (διαχρονικότητα) των αποτελεσμάτων.

Συγκεκριμένα, ο κύκλος εργασιών του Ομίλου ανήλθε στα € 234,3 εκατ. έναντι € 155,4 εκατ. παρουσιάζοντας αύξηση 50,8%. Το μικτό περιθώριο κέρδους διαμορφώθηκε στο 38,5% και είναι το υψηλότερο των  τελευταίων έξι α΄εξαμήνων.

Στον κλάδο των τεχνικών υφασμάτων, οι πωλήσεις έφτασαν τα € 179,3 εκατ. έναντι € 108,1 εκατ. το α΄εξάμηνο του 2020, παρουσιάζοντας αύξηση 66% και το EBITDA ανήλθε στα € 62,8 εκατ. σημειώνοντας αύξηση 300,7%. Ο κλάδος αποτελεί άνω του 70% των συνολικών πωλήσεων.

Στον κλάδο των συσκευασιών οι πωλήσεις έφτασαν τα € 60,0 εκατ. έναντι € 51,1 εκατ. σημειώνοντας αύξηση 17,5% και το EBITDA αυξήθηκε ελάχιστα από € 10,3 το α΄εξάμηνο του 2020 σε € 10,6 εκατ. το α΄ εξάμηνο του 2021. Ο τομέας αποτελεί ποσοστό άνω του 20% στις συνολικές πωλήσεις. Δείτε πίνακα με τα εξαμηνιαία μεγέθη ανά κλάδο, εδώ.

 

Ο Όμιλος, λιγο πριν το τέλος του α΄εξάμηνο ανακοίνωσε την άμεση υλοποίηση ενός έκτακτου επενδυτικού προγράμματος, το οποίο είναι προσανατολισμένο στη  Βιώσιμη Κερδοφόρα Ανάπτυξη του Ομίλου, με έμφαση στους στρατηγικούς άξονες της περαιτέρω μείωσης του κόστους παραγωγής και αύξησης της ανταγωνιστικότητας, στη  βελτίωση των περιθωρίων κέρδους,  στην καθετοποίηση επιμέρους παραγωγικών διαδικασιών, με παράλληλη εστίαση στην κυκλική οικονομία και στην περαιτέρω μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Οι επιμέρους ενέργειες του νέου επενδυτικού προγράμματος θα υλοποιηθούν στις εγκαταστάσεις του Ομίλου στην Ξάνθη και στην Σκωτία και το ύψος της επένδυσης θα ανέρχεται συνολικά στα € 25,5 εκατ. και θα αφορά τον τομέα των Τεχνικών Υφασμάτων. Η χρηματοδότηση του νέου αυτού επενδυτικού προγράμματος θα πραγματοποιηθεί κυρίως με ίδια κεφάλαια. Δείτε εδώ.

 

Για το σύνολο του έτους, η Διοίκηση εκτιμά ότι τα οικονομικά μεγέθη του Ομίλου θα εξακολουθήσουν να παρουσιάζουν ικανοποιητική πορεία και κατά το τρίτο τρίμηνο της χρήσης 2021, ενώ αισιόδοξη παραμένει και για το σύνολο της χρονιάς αν και διατηρεί τις επιφυλάξεις της σχετικά με τις οικονομικές επιπτώσεις που ενδεχομένως θα προκύψουν από αρνητικές εξελίξεις σχετικά με την πανδημία. Όσον αφορά την αύξηση των τιμών των πρώτων υλών εκτιμάται ότι οι αυξημένες τιμές θα παραμείνουν τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα στα τωρινά υψηλά επίπεδα, όπως και τα κόστη μεταφορών, ενώ σημαντικά αυξητικές τάσεις παρατηρούνται ήδη στα κόστη ενέργειας.

 

Σε προηγούμενη δημοσίευση μας (εδώ), είχαμε εκφράσει ότι δεν μπορούμε να προβούμε σε πρόβλεψη για την εταιρία, διότι παρακολουθώντας προηγούμενη ενημέρωση αναλυτών, η διοίκηση δεν αναφέρθηκε σε κάποιο μακροπρόθεσμο στόχο. Ύστερα από την δημοσίευση των αποτελεσμάτων, το νέο πρόγραμμα επενδύσεων της εταιρίας και την πορεία της μετοχής που έχει σημειώσει αύξηση 128,4% από την αρχή του έτους μέχρι την 8/9/2021, θα αναθεωρήσουμε εκτιμώντας πως οι πωλήσεις θα φτάσουν € 420,0 εκατ. παρουσιάζοντας μια αύξηση 23,6% και τα κέρδη θα φτάσουν τα € 73,5 εκατ. σημειώνοντας αύξηση 93,6%.

 

Δείτε το δελτίο τύπου, εδώ την οικονομική έκθεση εδώ, τον πίνακα οικονομικών μεγεθών εδώ.

 

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text