Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2021

Διαβάσαμε - Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2021

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Διαβάσαμε - Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2021

Η ισχυρή ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας το δεύτερο τρίμηνο μπαίνει στο μικροσκόπιο των αναλυτών της Alpha Bank στο τελευταίο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων της τράπεζας. Όπως σημειώνει η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της τράπεζας, η ισχυρή ανάκαμψη του ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο του 2021, αφενός επιβεβαιώνει την ταχύτερη του αναμενομένου αποκατάσταση των απωλειών στην οικονομική δραστηριότητα λόγω της πανδημίας και αφετέρου ενισχύει τα αναπτυξιακά εργαλεία που έχει στη διάθεσή του το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς δημιουργείται σημαντικός δημοσιονομικός χώρος για τον εξορθολογισμό της φορολογικής πολιτικής.Σύμφωνα με τα τελευταία εποχικά διορθωμένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η αύξηση του ΑΕΠ, στο δεύτερο τρίμηνο του 2021, κατά 16,2% σε ετήσια βάση (+3,4% σε τριμηνιαία βάση) υπερέβη κατά πολύ τις αισιόδοξες εκτιμήσεις των αναλυτών.Η εντυπωσιακή ετήσια αύξηση, στο δεύτερο τρίμηνο, η οποία στηρίχτηκε κυρίως στην ιδιωτική κατανάλωση και η οποία "χρηματοδοτήθηκε" από τη συσσώρευση αποταμιεύσεων πέρυσι, πρωτίστως λόγω της υποχρεωτικής αποχής από την κατανάλωση υπηρεσιών, συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό στην αντίστοιχη υψηλή επίδοση του εξαμήνου κατά 6,3%. (εδώ)

 

Η αγορά απορρόφησε την απόφαση και το επενδυτικό ακροατήριο δείχνει προετοιμασμένο για το γεγονός ότι η ΕΚΤ – εν μέσω πληθωριστικών πιέσεων και ανάκαμψης- αρχίζει να αφήνει το γκάζι. Ως προς την Ελλάδα η Λαγκάρντ κράτησε τα χαρτιά της κλειστά. Η επικεφαλής της ΕΚΤ στο ερώτημα αν η κεντρική τράπεζα προτίθεται να ξεκαθαρίσει ότι θα διατηρηθεί η ευελιξία στις αγορές τίτλων (δεδομένου ότι η Ελλάδα δεν είναι σε επενδυτική βαθμίδα και κατ’ εξαίρεση τα ομόλογά της περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα αγορών), απάντησε ότι είναι πολύ νωρίς και δεν είναι χρήσιμο σε αυτό το στάδιο να συζητήσουμε μακροπρόθεσμα ζητήματα που αφορούν το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων PEPP. Αυτό θα συζητηθεί επί μακρόν, θα γίνει τεχνική ανάλυση. Η κατάσταση της Ελλάδας σίγουρα θα εξεταστεί και θα αντιμετωπιστεί συγκεκριμένα. Είναι πολύ πρόωρο να το κάνουμε τώρα.(εδώ)

 

Στην πτώση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας οδηγούν οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και η αποθήκευση, σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.Ο Γιώργος Περιστέρης μιλώντας στο συνέδριο του Economist “The Thessaloniki Metropolitan Summit» αναφερόμενος στο θέμα των ημερών για την αύξηση του κόστους ενέργειας υπογράμμισε ότι «οι ΑΠΕ κατακρημνίζουν τις τιμές ενέργειας».Όπως εξήγησε «αρκεί να δούμε τις μέρες όπου υπήρχε υψηλό αιολικό δυναμικό οι τιμές υποχώρησαν 30%. Δεν ήταν τυχαίο ότι η Ε.Ε. και οι ΗΠΑ επιδότησαν τις ΑΠΕ και τώρα δικαιώνονται από αυτές τις πολιτικές», τόνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου. Ο ίδιος συμπλήρωσε για την εδραίωση των χαμηλών τιμών ενέργειας πως «θα πρέπει οι ΑΠΕ να συνδυαστούν με την αποθήκευση ενέργειας και τις διασυνδέσεις. Και οι επενδύσεις αυτές πρέπει να προχωρήσουν».(εδώ)

 

Με αυξήσεις φωτιά σε τρόφιμα καύσιμα και υπηρεσίες ο πληθωρισμός Αυγούστου σκαρφάλωσε τον Αύγουστο στο 1,9%, από 1,4% τον Ιούλιο ενώ  τον περασμένο Ιανουάριο ήταν -2%.Οι μεγαλύτερες αυξήσεις που καταγράφει η ΕΛΣΤΑΤ σε ετήσια βάση είναι στα ενεργειακά προϊόντα με πρώτο το φυσικό αέριο. Η τιμή του καταγράφει, σε ετήσια βάση, αύξηση κατά 91% επηρεάζοντας και την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στους λογαριασμούς που θα έρθουν από εδώ και πέρα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης (δηλ. του πετρελαίου με τον μειωμένο φόρο) καταγράφει αύξηση 28,9%. Το είδος αυτό δεν πωλείται αυτή την στιγμή. Ωστόσο δίνει μια πρόγευση για την τιμή με την οποία θα διατεθεί στην αγορά από τις 15 Οκτωβρίου. Τα καύσιμα και τα λιπαντικά (όπου περιλαμβάνεται η αμόλυβδη και το πετρέλαιο κίνησης) είχαν αύξηση κατά 17,4%.(εδώ)

 

Αύξηση 7,8% σημείωσε τον Ιούλιο ο γενικός δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής του μηνός Ιουλίου 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουλίου 2020, έναντι μείωσης 0,1% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2020 με το 2019, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία. Ο μέσος Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής της περιόδου Ιανουαρίου – Ιουλίου 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη της περιόδου Ιανουαρίου – Ιουλίου 2020, παρουσίασε αύξηση 9,4%.Ο εποχικά διορθωμένος Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής του μηνός Ιουλίου 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουνίου 2021, παρουσίασε αύξηση 2,5%΄, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. (εδώ)

 

Την εκρηκτική ανάκαμψη του τουριστικού κλάδου αποτυπώνουν τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τους δείκτες κύκλου εργασιών στις υπηρεσίες το β' τρίμηνο του 2021.Κλάδοι όπως οι αεροπορικές μεταφορές, οι υπηρεσίες καταλύματος και οι υπηρεσίες εστίασης καταγράφουν αλματώδη αύξηση σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, όταν ήταν σε ισχύ τα μέτρα περιορισμού για την ανάσχεση της πανδημίας.Ειδικότερα, οι αεροπορικές μεταφορές καταγράφουν ετήσια μεταβολή 80,5%, η παροχή υπηρεσιών καταλύματος εκρηκτική άνοδο 766% και η παροχή υπηρεσιών εστίασης ετήσιο άλμα 73,1%. Μεγάλη άνοδο 323,8% καταγράφουν και οι δραστηριότητες των ταξιδιωτικών πρακτορείων, γραφείων οργανωμένων ταξιδιών, υπηρεσιών κρατήσεων και συναφείς δραστηριότητες.(εδώ)

 

Κατά το Α’ εξάμηνο του 2021, ο Όμιλος ΣΑΡΑΝΤΗΣ κατάφερε να αυξήσει περαιτέρω το περιθώριο EBITDA στο 16%, ξεπερνώντας το ρεκόρ του περασμένου έτους και να διατηρήσει ταυτόχρονα την αναπτυξιακή πορεία στις πωλήσεις που εμφάνισαν άνοδο κατά 6,3% σε σύγκριση με το προηγούμενο περυσινό εξάμηνο, υποστηριζόμενες από την ισχυρή έναρξη του έτους και την επιταχυνόμενη απόδοση κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2021. Μέσα στο ασταθές και απαιτητικό επιχειρηματικό περιβάλλον που διαρκώς διαταράσσεται από την πανδημία COVID-19, ο Όμιλος επιτυγχάνει να ανταποκρίνεται στα μεταβαλλόμενα πρότυπα κατανάλωσης και στις διαφορετικές δυναμικές των καναλιών διανομής, χάρη στις ικανότητες, την αποφασιστικότητα, τις προσπάθειες και τη δέσμευση των ανθρώπων του και υποστηριζόμενος από το ανθεκτικό επιχειρηματικό μοντέλο του καθώς και την προϊοντική και γεωγραφική του διαφοροποίηση. Οι ενοποιημένες πωλήσεις του Ομίλου κατά το Α’ εξάμηνο του 2021 ανήλθαν σε € 195,24 εκ. από € 183,69 εκ. το Α’ εξάμηνο του 2020, αυξημένες κατά 6,29%. (εδώ)

 

Την ολοκλήρωση της εξαγοράς ποσοστού 30% της Telekom Romania Mobile, έναντι ποσού 58,9 εκατ. ευρώ, ανακοίνωσε ο ΟΤΕ, σε μια κίνηση που τον φέρνει να ελέγχει σχεδόν το 100% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας.Συνεπώς, ο ΟΤΕ ελέγχει τώρα σχεδόν το 100% της TKRM. Το τελικό τίμημα, αντανακλώντας την μετοχική αξία, ανήλθε στα €58,9 εκατ.". (εδώ)

 

Η Uni Systems, μέλος του Ομίλου Quest, σε κοινοπραξία με τη Unisys (επικεφαλής) και τη Wavestone ανακοίνωσαν την υπογραφή τετραετούς σύμβασης για την υποστήριξη του οργανισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Λειτουργική Διαχείριση Συστημάτων Πληροφορικής Μεγάλης Κλίμακας στον Χώρο της Ελευθερίας, της Ασφάλειας και της Δικαιοσύνης (eu-LISA).Η κοινοπραξία θα παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες που θα αφορούν στο σχεδιασμό μεγάλων ευρωπαϊκών συστημάτων πληροφορικής για την υποστήριξη του eu-LISA. Η σύμβαση έχει μέγιστη αξία τα 181 εκατομμύρια ευρώ και ανατέθηκε στη κοινοπραξία με γνώμονα τη σε βάθος τεχνογνωσία της αγοράς που διαθέτουν τα μέλη της.Η σύμβαση που υπογράφηκε το τέταρτο τρίμηνο του 2020 καλύπτει εύρος υπηρεσιών, μέσω του οποίου η κοινοπραξία θα παρέχει ολοκληρωμένη υποστήριξη σε ό,τι αφορά συμβουλευτικές υπηρεσίες για τον καθορισμό και το σχεδιασμό νέων υπηρεσιών και συστημάτων, διαχείρισης έργων, δοκιμών, ελέγχων διαλειτουργικότητας και ποιοτικού ελέγχου της υλοποίησης των πολλαπλών κρίσιμων ΤΠΕ προγραμμάτων του Οργανισμού. (εδώ)

 

Μεταξύ των 40 και των 55 εκατ. ευρώ προβλέπεται να κυμανθούν οι φετινές επενδύσεις της Quest Holdings, ποσό που είναι πολύ μεγαλύτερο από το αντίστοιχο περυσινό (26 εκατ. ευρώ) και κυρίως αναμένεται να «τρέξει» κατά το τελευταίο τετράμηνο της χρονιάς.Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε η διοίκηση του εισηγμένου ομίλου στο χθεσινό conference call προς τους αναλυτές, μεταξύ των επενδυτικών κινήσεων που αναμένονται στο δεύτερο φετινό εξάμηνο συγκαταλέγονται 12 εκατ. ευρώ για υποδομές στην ACS (νέες αποθηκευτικές εγκαταστάσεις), κοντά στα 3 εκατ. ευρώ για την εξαγορά φωτοβολταϊκών μονάδων, 3,8 εκατ. για την απόκτηση του 60% της εταιρίας Intelli Solutions που ήδη ανακοινώθηκε και κοντά στα 25 εκατ. ευρώ για την ένταξη στον όμιλο της Γ.Ε. Δημητρίου (επέκταση στα κλιματιστικά, όπου στα 25 εκατ. πέρα από το ποσό της επένδυσης περιλαμβάνεται και το ύψος των πρόσθετων κεφαλαίων κίνησης που θα χρειαστούν), όταν και αν υπάρξει η θετική σχετική δικαστική απόφαση για την αναδιάρθρωση των χρεών της εταιρίας. (εδώ)

 

Νέα καταστήματα δημιουργεί η Folli Follie, σύμφωνα με όσα προβλέπει το επιχειρηματικό σχέδιο για την αναδιάρθρωση της εταιρίας ειδών ένδυσης, υπόδησης και μόδας. Η εταιρία, με στόχο τον εξορθολογισμό του δικτύου πωλήσεων και την ενίσχυση του χαρτοφυλακίου του ομίλου με νέες επωνυμίες, τις προσεχείς εβδομάδες πρόκειται να εγκαινιάσει πέντε νέα καταστήματα. Από αυτά, δύο με την επωνυμία Collective Sports θα βρίσκονται σε Ψυχικό και Νέα Ερυθραία κι ένα κατάστημα Folli Follie θα ξεκινήσει τη λειτουργία του στην Καλλιθέα. Ακόμη δύο monobrand (πωλούν προϊόντα μόνο μιας επωνυμίας) καταστήματα θα ανοίξουν στη Γλυφάδα, περιλαμβάνοντας την boutique Kendall + Kylie, όπως και το πρώτο στην Ελλάδα κατάστημα Beverly Hills Polo Club. Η Folli Follie επιχειρεί να γυρίσει σελίδα, επιδιώκοντας να πετύχει τους στόχους του επιχειρηματικού σχεδίου για αύξηση κύκλου εργασιών και επιστροφή στην κερδοφορία από την επόμενη χρονιά. Ο όμιλος διαθέτει εννέα καταστήματα Collective, τρία καταστήματα Collective Sports, τρία καταστήματα Collective Underwear, καθώς και το ηλεκτρονικό κατάστημα collectiveonline.com. Διατηρεί έξι καταστήματα Collective στη Βουλγαρία, πέντε στη Ρουμανία και ένα στην Κύπρο. (εδώ)

Λένε ότι η «Τύχη» είναι η διασταύρωση της ευκαιρίας με την προσπάθεια. Για τον όμιλο της Quest η πρόσφατη ιστορία του ομίλου έχει σημαντικές τέτοιες διασταυρώσεις. Η τελευταία τέτοια περίπτωση είναι η Cardlink: Η Quest απέκτησε πλειοψηφικό ποσοστό στην Cardlink τον Ιανουάριο του 2015 αποκτώντας το 85% των μετοχών από τις Alpha Bank και Eurobank πληρώνοντας τίμημα 6 εκατ. ευρώ. Μεσολάβησαν τα capital controls, η αναγκαστική στροφή στις συναλλαγές με ηλεκτρονικό χρήμα λόγω και της αλλαγής της φορολογικής νομοθεσίας και η στιγμή ωρίμασε για να πουληθεί η εταιρία: Σε λιγότερο από 7 χρόνια η Cardlink πουλήθηκε έναντι 93 εκατ. ευρώ και η συναλλαγή έχει πάρει το δρόμο της για το τέλος της φετινής χρονιάς. Η ιστορία ωστόσο των ευτυχών συμπτώσεων δεν τελειώνει εδώ.Η απόκτηση της αντιπροσώπευσης της Xiaomi το Δεκέμβριο του 2016 στην Ελλάδα είχε τέτοια δυναμική που έφερε τη συγκεκριμένη μάρκα στο #2 παγκοσμίως στο δεύτερο τρίμηνο του 2021 ενώ η εταιρία έπιασε την τρίτη θέση στις ταμπλέτες. Μάλιστα στην Ελλάδα στα κινητά τηλέφωνα τον Αύγουστο η Xiaomi (29,5%) έχει κλείσει σημαντικά την ψαλίδα με την πρώτη (30,0%) απειλώντας την πρωτοκαθεδρία της Samsung. (εδώ)

Στο πλαίσιο της διαδικασίας πώλησης του 100% (65% συμμετοχή του ΤΑΙΠΕΔ και 35% συμμετοχή της ΕΛΠΕ) του κεφαλαίου της ΔΕΠΑ Υποδομών Α.Ε., τα Διοικητικά Συμβούλια των πωλητών, ΤΑΙΠΕΔ και ΕΛΠΕ, συνεδρίασαν σήμερα, 09/9/2021 και έκαναν αποδεκτή την οικονομική προσφορά που κατέθεσε η ITALGAS SpA. Η δεσμευτική προσφορά ανέρχεται σε €733 εκατ., που αντιστοιχεί σε €256,6 εκατ. για τη συμμετοχή της ΕΛΠΕ. Κατά συνέπεια η ITALGAS SpA ανακηρύχθηκε ως ο Προτιμητέος Επενδυτής (εδώ)

Σε επανέκδοση του ομολόγου των 670 εκατ. ευρώ με κουπόνι 6,375% θα προχωρήσει ο Ελλάκτωρ, όταν η τιμή του ομολόγου προσεγγίσει τις 102 μονάδες βάσης, από 99 μονάδες την τρέχουσα περίοδο.Ο στόχος της επανέκδοσης είναι προφανής.Μια εταιρία όπως ο Ελλάκτωρ η οποία έχει αντικειμενικά οικονομικά προβλήματα πρέπει να μειώσει τις δαπάνες από τόκους που επιφέρει το ομόλογο των 670 εκατ.Σε ετήσια βάση ο Ελλάκτωρ δαπανά 43 εκατ. περίπου ευρώ για να καλύψει τους τόκους του ομολόγου όταν παραμένει ζημιογόνος εταιρία.(εδώ)

Επενδύσεις σε νέες παραγωγικές εγκαταστάσεις αλλά και σε ενέργειες που μειώνουν το κόστος, βελτιώνοντας ανταγωνιστικότητα και περιθώρια κερδοφορίας, κάνει τα κέρδη-μαμούθ της πανδημίας ο όμιλος Πλαστικά Θράκης επιδιώκοντας να εισέλθει σε νέα εποχή ανάπτυξης.Ο όμιλος είχε την τύχη να διενεργήσει κατά την 4ετία 2015-2018 εκτεταμένο επενδυτικό πρόγραμμα. Το ξέσπασμα της πανδημίας της Covid-19 τον βρήκε παραγωγικά έτοιμο να αντιμετωπίσει την έκρηξη της ζήτησης για τεχνικά υφάσματα, που χρησιμοποιούνται σε εφαρμογές προσωπικής προστασίας και υγείας (Personal Protective Equipment), ενώ ταυτόχρονα οι τιμές των πρώτων υλών για μέρος του 2020 βρίσκονταν σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα.Διοχετεύοντας μεγάλο μέρος των παραγόμενων ποσοτήτων σε εφαρμογές του συγκεκριμένου κλάδου και προχωρώντας σε στοχευμένες επενδύσεις, όπως οι γραμμές παραγωγής χειρουργικών μασκών και η γραμμή παραγωγής τεχνικών μη υφαντών υφασμάτων Meltblown, είδε τις πωλήσεις, την κερδοφορία και την παραγωγή ελεύθερων ταμειακών ροών, το 2020, να εκτοξεύονται. (εδώ)

Η ΕΙΔΗΣΕΟΦΩΝΙΚΗ ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι την 09.09.2021 ημέρα Πέμπτη και ώρα 13:00 πραγματοποιήθηκε η Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της Εταιρίας.Στην Γενική Συνέλευση συζητήθηκαν και ελήφθησαν οι εξής αποφάσεις:Υποβολή και έγκριση των Ετήσιων Οικονομικών Καταστάσεων της Εταιρίας (σε ενοποιημένη και μη βάση) της εταιρικής χρήσης 2020 (1.1.2020 – 31.12.2020) καθώς και των σχετικών Εκθέσεων του Διοικητικού Συμβουλίου και των Ορκωτών Ελεγκτών.Έγκριση της συνολικής διαχείρισης της Εταιρίας για τη χρήση 2020 (σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 108 του Νόμου 4548/2018) και απαλλαγή των Ορκωτών Ελεγκτών από κάθε ευθύνη αποζημίωσης για τις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις και τα πεπραγμένα της χρήσης 2020 (σύμφωνα με το άρθρο 117 παρ. 1 (γ) του Ν. 4548/2018). (εδώ)

Σας γνωρίζουμε ότι η Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΑΝΕΚ έλαβε χώρα  την 9η Σεπτεμβρίου 2021 και ώρα 11 π.μ.Ελήφθησαν εγκύρως αποφάσεις επί των παρακάτω θεμάτων της ημερησίας διάταξης,Θέμα 1ο: Τροποποίησε την παράγραφο 2 του άρθρου 12 και το άρθρο 23 του καταστατικού της Εταιρίας σε συμμόρφωση με τις διατάξεις του Ν. 4706/2020 και διαμόρφωσε το καταστατικό σε ενιαίο κείμενο. Θέμα 2ο : Ενέκρινε τις Εταιρικές και Ενοποιημένες Χρηματοοικονομικές Καταστάσεις της Εταιρίας για την εταιρική χρήση 1η Ιανουαρίου 2020 έως 31η Δεκεμβρίου 2020 και τις σχετικές Εκθέσεις του Διοικητικού Συμβουλίου και των Ορκωτών Ελεγκτών - Λογιστών. (εδώ)

Στα 29,4 δισ. ευρώ μειώθηκαν στο τέλος του α΄ εξαμήνου τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών, καταγράφοντας σημαντική μείωση κατά 52% ή κατά 31,6 δισ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων υποχώρησε στα τέλη Ιουνίου στο 20,3% από 43,6% τον Ιούνιο του 2019, ενώ με βάση τα πλάνα που έχουν ανακοινώσει οι τράπεζες θα μειωθεί σε μονοψήφιο ποσοστό έως τα τέλη του 2021 ή στις αρχές του 2022.Οπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών, η μείωση είναι αποτέλεσμα του προγράμματος «Ηρακλής» αλλά και συγκεκριμένων παρεμβάσεων όπως το πρόγραμμα Γέφυρα Ι και ΙΙ, καθώς και των αναστολών και ρυθμίσεων δανείων που εφάρμοσαν οι τράπεζες. Σημειώνεται ότι οι τράπεζες έχουν εντάξει στον «Ηρακλή» ή πρόκειται να εντάξουν στον μηχανισμό κρατικών εγγυήσεων κόκκινα δάνεια ύψους περίπου 50 δισ. ευρώ.(εδώ)

Η ΕΕ ενισχύει σήμερα την ικανότητα απόκρισής της σε νέους κινδύνους για την ασφάλεια και σε αναδυόμενες τεχνολογίες. Ο νέος κανονισμός για τον έλεγχο των εξαγωγών, που τίθεται σήμερα σε ισχύ, θα καταστήσει αυστηρότερους τους ελέγχους στο εμπόριο ειδών διπλής χρήσης —μη στρατιωτικών ειδών και τεχνολογιών με πιθανή στρατιωτική χρήση ή χρήση στον τομέα της ασφάλειας—, ενώ ταυτόχρονα θα ενισχύσει την ικανότητα της ΕΕ να προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα και να στηρίζει την ασφάλεια των αλυσίδων εφοδιασμού για στρατηγικά είδη. (εδώ)

Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με σοκ σε ό,τι αφορά τις τιμές ενέργειας, με το κόστος του φυσικού αερίου και του ηλεκτρισμού να έχουν εκτοξευθεί πλέον σε επίπεδα ρεκόρ, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ανεπάρκεια στην παροχή φυσικού αερίου αυξάνει το κόστος παραγωγής ενέργειας από το Ηνωμένο Βασίλειο έως τη Γερμανία, τη στιγμή που οι επιχειρήσεις ανοίγουν και πάλι και ο κόσμος επιστρέφει στο γραφείο, κάτι που οδηγεί σε αύξηση της ζήτησης. Επιπλέον, οι αυξημένες τιμές τροφοδοτούν τον πληθωρισμό και απειλούν να σταματήσουν την οικονομική ανάκαμψη, καθώς οι βιομηχανίες υψηλής κατανάλωσης ενέργειας –από τη βιομηχανία λιπασμάτων έως τη βιομηχανία χάλυβα– ίσως χρειαστεί να μειώσουν την παραγωγή τους.(εδώ)


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text