Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 232 | Εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Οικονομία

Εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Οικονομία

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Σύμφωνα με την Eurostat, το β΄τρίμηνο του 2021 το εποχικά προσαρμοσμένο ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2,2% στην ευρωζώνη και κατά 2,1% στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Σε ετήσια βάση, το εποχικά προσαρμοσμένο ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 14,3% στην ευρωζώνη και κατά 13,8% στην ΕΕ το β' τρίμηνο του 2021. Παράλληλα, ο αριθμός των απασχολούμενων αυξήθηκε κατά 0,7% τόσο στην ευρωζώνη όσο και στην ΕΕ το β' τρίμηνο του 2021, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Σε ετήσια βάση, η απασχόληση αυξήθηκε κατά 1,8% στην ευρωζώνη και κατά 1,9% στην ΕΕ. Δείτε εδώ.

 

****

 

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΑΤ) δημοσίευσε την ετήσια ενημέρωσή της για τα σχέδια χρηματοδότησης των τραπεζών της ΕΕ, η οποία βοηθά τους εποπτικούς φορείς της ΕΕ να αξιολογήσουν τη βιωσιμότητα των κύριων πηγών χρηματοδότησης των τραπεζών. Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης δείχνουν τον αντίκτυπο που είχε η πανδημία στη χρηματοδοτική σύνθεση των τραπεζών της ΕΕ. Συνολικά 160 τράπεζες, υπέβαλαν τα σχέδιά χρηματοδότησης τους για περίοδο τριών ετών (2021 έως 2023). Τα σχέδια δείχνουν μια σταδιακή «ομαλοποίηση» των πηγών χρηματοδότησης των τραπεζών τα επόμενα τρία χρόνια. Αυτό συνεπάγεται ιδίως μερική αντικατάσταση της χρηματοδότησης της κεντρικής τράπεζας με χρηματοδότηση που βασίζεται στην αγορά. Δείτε εδώ την έκθεση.

 

****

 

 

Σε € 29 δισεκατομμύρια μειώθηκε το εμπορικό πλεόνασμα της ΕΕ στις συναλλαγές με τρίτες χώρες το β΄ τρίμηνο του 2021, έναντι € 46 δισ. το α’  τρίμηνο του 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται στο γεγονός ότι οι εξαγωγές αγαθών της ΕΕ σε χώρες εκτός ΕΕ το φετινό β΄  τρίμηνο του 2021 ήταν ελαφρώς περισσότερες από τις αντίστοιχες του α’  τριμήνου του 2019, ωστόσο, η αξία των εισαγωγών παρουσίασε ισχυρότερη ανάκαμψη. Διευκρινίζεται, ακόμη, ότι το α’ τρίμηνο του 2021, η αξία των εξαγωγών σχεδόν επανήλθε στο επίπεδο που ήταν το πρώτο τρίμηνο του 2019.(εδώ).

 

****

 

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αρχίσει να επιβραδύνει ρυθμό αγοράς ομολόγων λόγω της πανδημίας (PEPP) το δ΄ τρίμηνο και ενδέχεται να μην εξαντλήσει ολόκληρο το πρόγραμμα ύψους € 1,85 τρισεκατομμυρίων πριν το τέλος του επόμενου έτους, εκτιμούν οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg. Οι βελτιωμένες οικονομικές προοπτικές θα επιτρέψουν στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να μειώσουν τον ρυθμό αγοράς από € 80 δισεκατομμύρια το μήνα τον Σεπτέμβριο σε περίπου € 50 δισεκατομμύρια τον Μάρτιο, σημείωσαν. Η απόφαση για τερματισμό του προγράμματος που έχει προγραμματιστεί να λήξει τον Μάρτιο του 2022, αναμένεται στο τέλος του χρόνου. (εδώ)

 

****

 

 

Οι μεγάλες βιομηχανίες του πλανήτη κατεβάζουν διακόπτες λόγω των μεγάλων ελλείψεων σε πρώτες ύλες και εξαρτήματα. Η πανδημία που έπληξε την παγκόσμια οικονομία επηρεάζει ακόμη και τη γερμανική βιομηχανική παραγωγή που φημίζεται για την αποτελεσματικότητα, την ακρίβεια και την ανθεκτικότητά της. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Siemens, Roland Busch, προειδοποιεί ότι οι κίνδυνοι, συμπεριλαμβανομένης της παγκόσμιας έλλειψης ημιαγωγών, μαζί με το αυξανόμενο κόστος πρώτων υλών και φορτίων, δημιουργούν προβλήματα που πιθανόν να επικρατήσουν και το 2022. (εδώ)

 

****

 

Ισχυρή παρέμεινε η ανάπτυξη του μεταποιητικού τομέα της Ευρωζώνης τον Αύγουστο, ωστόσο τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα λόγω της πανδημίας συνέχισαν να δημιουργούν προβλήματα στην προμήθεια πρώτων υλών που χρειάζονται τα εργοστάσια, οδηγώντας σε αυξήσεις τιμών, εδώ. Ο σύνθετος δείκτης PMI της IHS Markit που καλύπτει τις υπηρεσίες και τον κλάδο της μεταποίησης διαμορφώθηκε στις 59,0 μονάδες τον Αύγουστο από 60,2 μονάδες τον Ιούλιο που ήταν το υψηλότερο από τον Ιούνιο του 2006. (εδώ)

 

****

 

 

Οπως μετέδωσε το Reuters, ο δείκτης οικονομικού κλίματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσιεύθηκε μειώθηκε στις 117,5 μονάδες, από το ιστορικό υψηλό των 119,0 του Ιουλίου. Αξίζει να σημειωθεί πως η αισιοδοξία υποχώρησε σε όλους τους μεγάλους τομείς. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη βιομηχανία έφτασε στις 13,7 μονάδες από 14,5, στις υπηρεσίες στις 16,8 από 18,9, ενώ η καταναλωτική εμπιστοσύνη έφτασε έφτασε τις -5,3 μονάδες από -4,4. (εδώ)

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις ευρωπαϊκής οικονομίας, εδώ.


Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text