Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 232 | Εξελίξεις στις Διεθνείς Αγορές

Εξελίξεις στις Διεθνείς Αγορές

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Στην μηνιαία έκθεσή του ο Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών Εξαγωγών (OPEC), αναθεωρεί προς τα κάτω τις εκτιμήσεις του για τον ρυθμό αύξησης της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου κατά το δ΄τρίμηνο του 2021, λόγω της μετάλλαξης Delta, προσθέτοντας ότι η ανάκαμψη θα καθυστερήσει μέχρι το επόμενο έτος. Συγκεκριμένα, αναμένει ότι η ζήτηση πετρελαίου το δ΄τρίμηνο θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στα 99,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα, χαμηλότερα από τα 110 εκατ. βαρέλια που προέβλε τον Ιούλιο, εδώ.

****

Από την 1η Νοεμβρίου, πρόκειται να τεθεί σε ισχύ το νέο νομοθετικό πλαίσιο που θέσπισαν οι κινεζικές αρχές σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Η απόφαση αυτή, έρχεται αντιμέτωπη με την δραστηριότητα των τεχνολογικών κολοσσών της Κίνας, καθώς τα μέτρα του νέου νόμου είναι αρκετά αυστηρά και η παραβίαση τους θα ξεπληρώνεται με υπέρογκα πρόστιμα, εδώ.

****

Το τρίτο χρηματιστήριο ετοιμάζεται να δημιουργηθεί στο Πεκίνο, αυξάνοντας την επιρροή της πρωτεύουσας της Κίνας, στον κόσμο των επιχειρήσεων. Ο κινέζος πρόεδρος Xi Jinping ανακοίνωσε τη δημιουργία του νέου χρηματιστηρίου, λέγοντας ότι επιθυμεί αυτό να φιλοξενήσει εταιρίες μικρού και μεσαίου μεγέθους, του κλάδου των υπηρεσιών και καινοτόμες επιχειρήσεις. Πρόκειται για μία ακόμα κίνηση στο πλαίσιο των σαρωτικών μεταρρυθμίσεων που εφαρμόζονται αυτή την περίοδο στην Κίνα, όπου οι αρχές  προσπαθούν να περιορίσουν την δύναμη και την επιρροη των μεγάλων επιχειρήσεων, εδώ.

****

Παρά την πανδημία η Κίνα εξακολουθεί να παίζει ρόλο-κλειδί στην παγκόσμια οικονομία. Ανεπηρέαστη δεν μένει φυσικά η Ευρώπη, ούτε η Γερμανία. Σύμφωνα με νέα έκθεση του Ινστιτούτου Γερμανικής Οικονομίας της Κολωνίας (ΙW) το μερίδιο των εισαγωγών κινεζικών αγορών στην ευρωπαϊκή αγορά έχει καταγράψει σημαντική άνοδο μέσα στην περίοδο 2000-2019, ενώ από την άλλη πλευρά, το μερίδιο που αντιστοιχεί σε εισαγωγές γερμανικών προϊόντων από άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχει ελαφρώς μειωθεί. Οι γερμανικές εξαγωγές εξακολουθούν να καταγράφουν υψηλές επιδόσεις στους τομείς αυτούς, λόγω της αυξημένης εξειδίκευσής τους. Ωστόσο και στους κρίσιμους αυτούς τομείς, τα τελευταία χρόνια οι αναλογίες φαίνεται ότι αλλάζουν υπέρ της Κίνας, εδώ.

****

Αυξημένες πιθανότητες βλέπουν οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs ότι η αμερικανική κεντρική τράπεζα θα ανακοινώσει την αρχή του περιορισμού στο πρόγραμμα αγορών ομολόγων τον Νοέμβριο, εκτιμώντας πως η Federal Reserve θα αρχίσει το λεγόμενο tapering με μείωση των αγορών χρεογράφων κατά 15 δισ. δολάρια και ότι θα ακολουθήσουν περαιτέρω μειώσεις στις μετέπειτα συνεδριάσεις της, (εδώ)

****

Τα παγκόσμια εταιρικά κέρδη το τρίτο τρίμηνο είναι πιθανό να μειωθούν για πρώτη φορά μετά από 18 μήνες, μετά τα ρεκόρ κερδών που καταγράφηκε το διάστημα Απριλίου -Ιουνίου, όπως αναφέρει το Reuters, τονίζοντας ότι η εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα ασκεί περαιτέρω πιέσεις στις αλυσίδες εφοδιασμού και αυξάνει το κόστος του εργατικού δυναμικού. Για το διάστημα Ιουλίου - Σεπτεμβρίου, υπολογίζεται ότι τα παγκόσμια εταιρικά κέρδη θα μειωθούν κατά μέσο όρο 8% και θα φτάσουν τα 678,2 δισεκατομμύρια δολάρια. Πιο συγκεκριμένα για την αμερικανική αγορά εκτιμάται μείωση εταιρικών κερδών το τρίτο τρίμηνο κατά 7,2%, ενώ για τις ευρωπαϊκές και τι ασιατικές εταιρίες εκτιμάται μείωση κερδών 10,3% και 9,6% αντίστοιχα, εδώ.

 

Τουλάχιστον δύο δεκαετίες έχει να βιώσει το αμερικανικό χρηματιστήριο τέτοιο υψηλό ρυθμό προσέλκυσης δημοσίων εγγραφών από την Ευρώπη, καθώς οι υψηλές επιδόσεις της αμερικανικής αγοράς προσελκύουν τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Σύμφωνα με υπολογισμούς του πρακτορείου Bloomberg, τα ευρωπαϊκά IPOs στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης έχουν συγκεντρώσει μέχρι τώρα φέτος 9,5 δισ. δολάρια. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσό από το 2000, που αντανακλά το ανανεωμένο ενδιαφέρον των ευρωπαϊκών εταιρειών για μια θέση στο αμερικανικό ταμπλό. Από την άλλη, οι κινεζικοί όμιλοι έχουν “πατήσει φρένο” στις εισαγωγές τους στά ξένα χρηματιστήρια φοβούμενοι την οργή των αρχών της Κίνας, εδώ.

****

O επικεφαλής γεωπολιτικής στρατηγικής της BCA Research, Matt Gertken, εκτιμά πως οι επιπτώσεις της κατάληψης του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν θα έχει αρνητική επίδραση στα νομίσματα και στο αργό πετρέλαιο.Τα διπλά ελλείμματα της Αμερικής στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό και το εμπόριο θα είχαν, υπό κανονικές συνθήκες, αρνητικές επιπτώσεις στο νόμισμα, ωστόσο, οι γεωπολιτικές εντάσεις είναι πιθανό να κάνουν το δολάριο πιο ανθεκτικό, εδώ.

 

Δείτε περισσότερες ειδήσεις για τις διεθνείς αγορές, εδώ.

Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text