Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 232 | Κύριες ειδήσεις στις διεθνείς αγορές περιόδου Αυγούστου - Σεπτεμβρίου 2021

Κύριες ειδήσεις στις διεθνείς αγορές περιόδου Αυγούστου - Σεπτεμβρίου 2021

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

 

Κύριες ειδήσεις διεθνών αγορών περιόδου

Αύγουστος - Σεπτέμβριος 2021


13/9/2021

 

Η τιμή του αλουμινίου έφτασε τα 3.000 δολάρια ανά τόνο στο Λονδίνο για πρώτη φορά τα τελευταία 13 χρόνια, εν μέσω προσδοκιών ότι τα προβλήματα στον ανεφοδιασμό θα παραμείνουν, ενώ η ζήτηση συνεχίζει να αυξάνεται.Η τιμή του αλουμινίου αυξήθηκε 2,6% στα 3.000 δολάρια ανά τόνο, στο υψηλότερο ενδοσυνεδριακά επίπεδο από το 2008, στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου. Στην Κίνα, το μέταλλο διαπραγματευόταν υψηλότερα κατά 5,4% στα 23.709 γουάν, που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από το 2006.(εδώ)

 

9/9/2021

 

Το Χρηματιστήριο της Μόσχας θα ξεκινήσει τη διαπραγμάτευση ξένων μετοχών σε δολάρια από τις 27 Σεπτεμβρίου, δήλωσε ο επικεφαλής του τμήματος της χρηματιστηριακής αγοράς, Μπόρις Μπλαχίν. Το χρηματιστήριο δήλωσε τον Ιούλιο ότι σχεδιάζει να επεκτείνει τον αριθμό των ξένων τίτλων που προσφέρονται σε 1.000 έως το τέλος του 2022, εστιάζοντας στις αμερικανικές εταιρίες καθώς και μετοχές από το Χονγκ Κονγκ, την Κίνα και την Ευρώπη.(εδώ)

 

3/9/2021

Ο παγκόσμιος δείκτης MSCI All Country World ολοκλήρωσε τον Αύγουστο στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών. Συμπληρώθηκαν επτά μήνες διαδοχικών κερδών για τις απανταχού μετοχές, με τον εν λόγω δείκτη να ενισχύεται μέσα στο 2021 κατά 14,7%.Τα στατιστικά δείχνουν ότι οι μετοχές αμέσως μετά την επίτευξη ιστορικών υψηλών, συνήθως σημειώνουν καλύτερες επιδόσεις σε σύγκριση με το μέσο όρο τους. Όπως προκύπτει από ανάλυση της UBS σε στοιχεία που πηγαίνουν πίσω έως το 1960, οι μετοχές αφού καταγράψουν νέα ιστορικά υψηλά, ενισχύονται κατά μέσο όρο περαιτέρω κατά 11,7% στο αμέσως επόμενο δωδεκάμηνο.Η JPMorgan τονίζει ότι οι ροές σε equity funds φέτος είναι ήδη πάνω από τα 700 δισ. δολάρια, ξεπερνώντας κατά πολύ το ιστορικό υψηλό των 629 δισ. δολαρίων που καταγράφηκε το 2017.(εδώ)


2/9/2021

 

Την τελευταία ημέρα του Αυγούστου, η τιμή του αλουμινίου στο χρηματιστήριο μετάλλων του Λονδίνου (LME) έφθασε στο ψηλότερο σημείο από το 2011, ξεπερνώντας τα 2.726 δολάρια/τόνο.  Το αλουμίνιο συνέχισε τη σταδιακή και αρκετά ομαλή άνοδο που ξεκίνησε την άνοιξη του 2020 από την τιμή των 1.500 δολαρίων/ τόνο. Από το σημείο εκείνο μέχρι τώρα έχει ανεβεί κατά περίπου 80%, ενώ από την αρχή του 2021 η άνοδος είναι της τάξης του 35%.Ειδικότερα για το αλουμίνιο, σύμφωνα με μεγάλους παράγοντες της αγοράς όπως η Goldman Sachs, η Citigroup και η μεγάλη εταιρία εμπορίας μετάλλων Trafigura, βρίσκεται σε εξέλιξη μία διαδικασία που μέσα στα επόμενα χρόνια θα οδηγήσει την παγκόσμια αγορά του μετάλλου σε έλλειμμα προσφοράς, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε για πολλά χρόνια. (εδώ)


30/8/2021

Στα ύψη εκτινάχθηκαν οι τιμές των βασικών ειδών διατροφής εξαιτίας της ανόδου του πληθωρισμού σε όλον τον κόσμο, την ώρα που σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ οι τιμές τον Ιούλιο σημείωσαν άνοδο 31%, ενώ ο Δείκτης Αγροτικών Προϊόντων που αποτελείται από μια ομάδα προϊόντων αυξήθηκε κατά 58% το τελευταίο 12μηνο.Οπως υπολόγισε μάλιστα έρευνα της Morgan Stanley που εξετάζει «το μέλλον των τροφίμων», καθώς μέχρι το 2050 ο παγκόσμιος πληθυσμός θα ξεπεράσει τα 10 δισεκατομμύρια, για να καλυφθεί η επιπλέον ζήτηση η παγκόσμια προσφορά τροφίμων θα πρέπει να αυξηθεί κατά 50%. (εδώ)

25/8/2021

 

Την καλύτερη απόδοση έχουν παρουσιάσει μέχρι στιγμής τα ομόλογα – σκουπίδια, τα οποία έχουν αναδειχθεί ως μία από τις καλύτερες πηγές κερδών για τους επενδυτές. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Bank of America, τα χαμηλότερης αξιολόγησης ομόλογα, δηλαδή αυτά που αξιολογούνται με CCC ή και χαμηλότερα, δίνουν επιστροφές της τάξης του 16,3%. Υπενθυμίζεται ότι το αντίστοιχο ποσοστό για το 2020 είχε διαμορφωθεί στο 11,7%. Αποτέλεσμα είναι τα ομόλογα – σκουπίδια να θεωρούνται αυτή την στιγμή τα πλέον κερδοφόρα assets για το 2021. Στο μεταξύ, η επενδυτική τράπεζα θεωρεί ότι το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσει ένα μπαράζ αναβαθμίσεων στις αξιολογήσεις των ομολόγων – σκουπιδιών, αξίας άνω των 60 δισ. ευρώ. (εδώ)

 

24/8/2021

 

Την κατασκευή μιας τεράστιας υπεράκτιας ανεμογεννήτριας ανακοίνωσε η κινεζική εταιρία MingYang Smart Energy. Η ανεμογεννήτρια θα έχει ύψος 264 μέτρων, μήκος πτερυγίων 118 μέτρα και την εκπληκτική έκταση 46.000 τετραγωνικών μέτρων ισοδύναμη με περισσότερα από έξι γήπεδα ποδοσφαίρου. .Η τοποθέτησή της θα ολοκληρωθεί το 2023 και θα αρχίσει την εμπορική παραγωγή ένα χρόνο αργότερα. Η ισχύς της θα είναι 16 μεγαβάτ και θα μπορεί να παράγει 80.000 μεγαβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως, ικανή να τροφοδοτήσει πάνω από 20.000 νοικοκυριά. (εδώ)


23/8/2021

 

Σύμφωνα με έκθεση του αναλυτή της Goldman Sachs Τόνι Πασκουαριέλο, οι αγορές χαρακτηρίζονται από αδράνεια και στασιμότητα. Οι συναλλαγές έχουν μειωθεί στα χαμηλότερα επίπεδα του έτους και η μηνιαία μεταβλητότητα του S&P βρίσκεται, πια, σε μονοψήφια ποσοστά.  Δεδομένης της απουσίας αντίδρασης από τις ρυθμιστικές αρχές, η Goldman Sachs δημοσίευσε ανάλυση η οποία ερευνά τη γενικότερη εικόνα και πορεία των αγορών.Οι ρυθμιστικές αρχές της Κίνας προχωρούν σε μεταρρυθμιστικές κινήσεις οι οποίες ενδέχεται να «εκδιώξουν» τις επενδύσεις από τη χώρα. Η αγορά των μετοχών των τεχνολογικών κολοσσών στις ΗΠΑ ενδέχεται να επιδείξει σταθερά αναπτυξιακή τροχιά. (εδώ)


20/8/2021

 

Αυτά που φάνηκαν άσχημα νέα στην αρχή, κατέληξαν να είναι καλά νέα αργότερα. Έτσι βλέπει ο Ματ Γκέρτκεν, επικεφαλής γεωπολιτικής στρατηγικής της BCA Research, τις επιπτώσεις της κατάληψης του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν.Ο αντίκτυπος αυτών των εξελίξεων στην αγορά θα γίνει αισθητός περισσότερο στα νομίσματα και το αργό πετρέλαιο. Ενώ τα διπλά ελλείμματα της Αμερικής στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό και το εμπόριο θα είχαν, υπό κανονικές συνθήκες, αρνητικές επιπτώσεις στο νόμισμα, ωστόσο, οι γεωπολιτικές εντάσεις είναι πιθανό να κάνουν το δολάριο πιο ανθεκτικό. Η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης της Κίνας θα παράσχει, επίσης, μια βάση στήριξης για το δολάριο σε μια περίοδο γεωπολιτικής αβεβαιότητας. Όσον αφορά το πετρέλαιο, οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή είναι πιθανό να προκαλέσουν αύξηση τιμών. (εδώ)


Μια νέα περίοδος αρχίζει για τα διεθνή χρηματιστήρια, καθώς οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες εξετάζουν πώς θα αποσύρουν σταδιακά την τεράστια ρευστότητα που αποδέσμευσαν για να στηρίξουν τις οικονομίας και τις αγορές εν μέσω της πανδημίας. Ήδη η αμερικανική Fed έστειλε τα πρώτα της «σήματα», προκαλώντας κραδασμούς στο διεθνές χρηματιστηριακό σύστημα, καθώς όλοι οι αναλυτές αναγνωρίζουν ότι η ρευστότητα από τις κεντρικές τράπεζες μπορεί να μην ήταν ο μοναδικός παράγοντας που έφερε σε επίπεδα ρεκόρ τους δείκτες στα μεγάλα χρηματιστήρια, όμως αποτέλεσε ένα πολύτιμο «καύσιμο» για το ράλι, το οποίο σταδιακά θα αρχίσει να χάνεται. Η ημέρα 19/8 στις αγορές έδειξε, πάντως, ότι η αναμενόμενη, εν πολλοίς, αλλαγή κατεύθυνσης της νομισματικής πολιτικής από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες έκοψε τη φόρα των επενδυτών, χωρίς όμως να προκαλέσει φαινόμενα πανικού και βίαιη διόρθωση. (εδώ)


Η Κίνα κράτησε αμετάβλητο το βασικό της επιτόκιο για 16ο διαδοχικό μήνα, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών,  Ειδικότερα, η Κίνα κράτησε το βασικό επιτόκιο ενός έτους και πέντε ετών στο 3,85% και 4,65% αντίστοιχα. Το  78% περίπου των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters είχε εκτιμήσει ότι η τράπεζα δεν θα αλλάξει τα επιτόκια της. (εδώ)

 

19/8/2021

 

Σχέδια για μείωση στο ρυθμό αγοράς ομολόγων ακόμη και πριν το τέλος του έτους κάνει η Ομποσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, σύμφωνα με τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης από τις 27-28 Ιουλίου που δόθηκαν προ ολίγου στη δημοσιότητα. Παρόλα αυτά, στα πρακτικά επισημαίνεται ότι η εν λόγω εγκράτεια δεν προεξοφλεί αύξηση του επιτοκίου δανεισμού. Οι μηνιαίες αγορές της Fed αγγίζουν αυτή τη στιγμή τα 120 δισ. δολάρια. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ορισμένα μέλη της επιτροπής πρότειναν αναμονή μέχρι τις αρχές του 2022, προτού προχωρήσουν στις εν λόγω αλλαγές. (εδώ)


H έκθεση του ΟΗΕ που δημοσιεύτηκε για την κλιματική αλλαγή προκάλεσε αντιδράσεις τόσο από πολίτες όσο και από κυβερνήσεις. Οι επενδυτές στην αγορά πετρελαίου και φυσικού αερίου δε νοιάστηκαν καθόλου. Οι μετοχές των εταιριών ενέργειας παρέμειναν σχετικά αμετάβλητες στο δείκτη S&P 500 ακολουθώντας την ανοδική πορεία που έχουν επιδείξει κατά τη διάρκεια ολόκληρου του έτους. Οι τιμές του πετρελαίου ανέκαμψαν μετά από το πρόσφατο sell-off παρά τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων για την κλιματική αλλαγή που απειλεί ολόκληρη την ανθρωπότητα. (εδώ)


Η μετάλλαξη Δέλτα ρίχνει τη σκιά της πάνω στην παγκόσμια οικονομία και τις αγορές με οικονομολόγους και αναλυτές να χαρακτηρίζουν βαρόμετρο τις πρώτες εβδομάδες του φθινοπώρου για το πώς θα εξελιχθεί το φαινόμενο στη συνέχεια. Η πανδημία σε συνδυασμό με τις κινήσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να αρχίσει σταδιακά να μειώνει την πολύ μεγάλη ρευστότητα έχει προκαλέσει νέο γύρο ανησυχιών στους επενδυτές, με μεγάλους χρηματιστηριακούς δείκτες όπως είναι ο S&P500 να καταγράφουν ήδη διακυμάνσεις. Το 2020 η FED μείωσε τα επιτόκια δανεισμού σε δολάρια σχεδόν στο μηδέν και άρχισαν να πραγματοποιεί αγορές κρατικών ομολόγων αξίας 90 δισ. δολαρίων το μήνα. Επίσης η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ προχώρησε σε επιπλέον αγορές στοιχείων ενεργητικού συνδεδεμένων με στεγαστικά δάνεια αξίας άλλων 40 δισ. δολ το μήνα. Πρόκειται για τεράστιο πακέτο ρευστότητας με στόχο να τονωθεί η απασχόληση και η ανάπτυξη. (εδώ)


18/8/2021


Πτώση μεγαλύτερη του αναμενόμενου κατέγραψαν οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ τον Ιούλιο, καθώς οι ανησυχίες για τη ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα περιόρισαν την δραστηριότητα, ενώ και η δημοσιονομική στήριξη από την κυβέρνηση έχει πλέον εξαντληθεί. Ειδικότερα,  οι λιανικές πωλήσεις σημείωσαν πτώση κατά 1,1% τον προηγούμενο μήνα, μετά την απροσδόκητη άνοδο κατά 0,6% που εμφάνισαν τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου. (εδώ)


16/8/2021


Oι εργαζόμενοι της Google μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι με μείωση του μισθού τους εάν επιλέξουν μόνιμη τηλεργασία, σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Reuters. Ο τεχνολογικός κολοσσός μπορεί μεν να υποστήριξε την πρακτική κατά τη διάρκεια της πανδημίας μέσω τηλεργασίας 10.000 εργαζομένων αλλά, σύμφωνα με εσωτερική εγκύκλιο της επιχείρησης, αρκετοί εξ αυτών μπορεί να δουν το μισθό τους να μειώνεται μέχρι και 25%.Ο μισθός των εργαζομένων που θα μετακομίσουν από το Σαν Φρανσίσκο μπορεί να μειωθεί κατά 25%, υποστήριξε το Reuters.(εδώ)


Η Κίνα, ως ο μεγαλύτερος παραγωγός, καταναλωτής και εισαγωγέας άνθρακα στον κόσμο, εισήγαγε 30,18 εκατομμύρια τόνους τον Ιούλιο, σημειώνοντας υψηλό επτά μηνών, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.Τα στοιχεία από Kpler έδειξαν επίσης ισχυρά κέρδη στις εισαγωγές στην Ιαπωνία, τον τρίτο μεγαλύτερο αγοραστή της περιοχής, με 15,39 εκατομμύρια τόνους να φτάνουν τον Ιούλιο, τα περισσότερα από τον Ιανουάριο. Στην τέταρτη θέση εμφανίζεται η Νότια Κορέα με 11,62 εκατομμύρια τόνους εισαγωγές τον Ιούλιο, ενώ ακολουθεί η Ταϊβάν με 6,78 εκατομμύρια τόνους, το υψηλότερο από τον Σεπτέμβριο του 2020. (εδώ)


13/8/2021

 

Tέλος εποχής για την υπερβάλλουσα ρευστότητα; Η αμερικανική οικονομία –όπως και ο υπόλοιπος κόσμος- γνώρισε μια περίοδο πρωτοφανούς κρίσης λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, όμως στάθηκε γρήγορα ξανά στα πόδια της καθώς η κυβέρνηση και η Federal Reserve προώθησαν γενναία μέτρα στήριξης της οικονομίας, με χαρακτηριστικό το φθηνό χρήμα. Τους τελευταίους μήνες, η συζήτηση για το πότε η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα αρχίσει σταδιακά να μαζεύει τα προγράμματα στήριξης κυριαρχεί στους κύκλους των οικονομολόγων, αναλυτών, χρηματιστών και επιχειρηματιών. Όμως ένας δείκτης ρευστότητας του οποίου οι πτώσεις προέβλεψαν δύο από τις χειρότερες χρηματιστηριακές κρίσεις της δεκαετίας χτυπά καμπανάκι συναγερμού για τη ρευστότητα πριν καν η Federal Reserve αρχίσει να μετριάζει τις αγορές ενεργητικού.(εδώ)


Η ακαθάριστη αξία των κρατήσεων σκαρφάλωσε στα 13,4 δισ. δολάρια, ξεπερνώντας τις προσδοκίες των αναλυτών για 11,56 δισ. δολάρια, αφού κατέγραψε αύξηση 320% σε ετήσια βάση και 37% σε σχέση με το β' τρίμηνο του 2019. Οι κρατήσεις διανυκτερεύσεων αυξήθηκαν κατά 197% σε σχέση με πέρυσι που ήταν στα 83,1 εκατομμύρια, ωστόσο ήταν μειωμένες κατά 1% σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2019."Αναμένουμε ότι τα έσοδα για το γ' τρίμηνο του 2021 θα είναι τα ισχυρότερα τριμηνιαία έσοδα που έχουμε καταγράψει ποτέ", ανέφερε η Airbnb σε επιστολή προς τους μετόχους.(εδώ)


Tα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό στην αμερικανική οικονομία που δημοσιοποιήθηκαν την Τετάρτη 11/8/2021 δείχνουν πιθανή κορύφωσή του, εξέλιξη που ανακουφίζει τους επενδυτές καθώς η κεντρική τραπεζα των ΗΠΑ δεν θα βρεθεί υπό πίεση να επισπεύσει τον περιορισμό της έκτακτης στήριξης που παρέχει.  Ωστόσο, επιμένουν οι ανησυχίες ότι η άνοδος του πληθωρισμού επηρεάζει αρνητικά την αγορά ομολόγων και τα περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων. Η άνοδος των τιμών καταναλωτή στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου επιβραδύνθηκε τον Ιούλιο παραμένοντας ωστόσο στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 ετών σε ετήσια βάση.(εδώ)


Οι χρηματιστηριακές αγορές παρά τους κινδύνους που υπάρχουν δεν αναμένεται να διορθώσουν αλλά οι επενδυτές δεν θα πρέπει να περιμένουν και ράλι αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα της νέας έκθεσης της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας J P Morgan.Ο επόμενος παράγοντας κινδύνου είναι μια πιθανή απότομη αύξηση των αποδόσεων στα ομόλογα (λόγω πληθωρισμού )Τον Ιούλιο 2021 σε μια αύξηση 1% στις τιμές των 10ετών ομολόγων, οι τεχνολογικές εταιρίες αυξήθηκε κατά 4% και οι χρηματοπιστωτικές εταιρίες εκποιήθηκαν κατά μέσο όρο 3%.Εάν πωληθούν τα ομόλογα θα πωληθούν και οι μετοχές, έχει αποδειχθεί ένας υψηλός βαθμός συσχέτισης μεταξύ των δύο αγορών. (εδώ)


12/8/2021


Η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στην Κίνα τον Ιούλιο αυξήθηκε 12,8% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ανεβάζοντας τη συνολική κατανάλωση στους πρώτους επτά μήνες κατά 15,6%, χάρη στην ισχυρή βιομηχανική δραστηριότητα κι στην ισχυρή ζήτηση από νοικοκυριά εν μέσω των ιδιαίτερα υψηλών θερμοκρασιών. (εδώ)


Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα των Financial Times, στο Βερολίνο, την ευρωπαϊκή μητρόπολη στην οποία έχουν εκδηλωθεί οι περισσότερες αντιδράσεις για την άνοδο των ενοικίων, βρίσκεται σε εξέλιξη κινητοποίηση ενοικιαστών. Εχουν συγκεντρώσει 350.000 υπογραφές με τις οποίες ζητούν απαλλοτρίωση 240.000 κατοικιών. Πρόκειται για διαμερίσματα και κατοικίες μεγάλων εταιριών ακινήτων που έχουν στην κατοχή τους τουλάχιστον 3.000 ακίνητα η κάθε μία και είναι εισηγμένες σε μεγάλα χρηματιστήρια. Οι εταιρίες αυτές επιδιώκουν τη μεγιστοποίηση του κέρδους τους για τους μετόχους τους και, σύμφωνα με τους ενοικιαστές τους, επιβάλλουν δυσβάσταχτα ενοίκια, ενώ δεν συντηρούν κατάλληλα τα ακίνητα που έχουν προς εκμετάλλευση. (εδώ)


Αμετάβλητες έμειναν οι προβλέψεις του OPEC για την ισχυρή ανάκαμψη της διεθνούς ζήτησης πετρελαίου το 2021 και για περαιτέρω ανάπτυξη το επόμενο έτος, παρά τις ανησυχίες για την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα του κορονοϊού. Ο OPEC ανέφερε στη μηνιαία έκθεσή του πως αναμένει αύξηση της ζήτησης κατά 5,95 εκατ. βαρέλια ημερησίως για φέτος, ή 6,6%, σύμφωνα και με τις προβλέψεις του Ιουλίου. Το 2022, η χρήση καυσίμων θα επεκταθεί κατά 3,28 εκατ. βαρέλια την ημέρα, ανέφερε ο OPEC, σε μια πρόβλεψη που είναι επίσης αμετάβλητη από τον Ιούλιο. (εδώ - Δείτε την πλήρη έκθεση εδώ)


«Λουκέτο» σε μεγάλο τμήμα του τεράστιου λιμένα Νινγκμπό – Ζουζάν (Ningbo Zhoushan Port) έβαλαν οι κινεζικές αρχές μετά από τον εντοπισμό κρούσματος κορωνοϊού σε εργάτη. Πρόκειται για το δεύτερο «λουκέτο» σε μεγάλο λιμένα της Κίνας λόγω του κορωνοϊού τους τελευταίους μήνες. Οπως και αυτό της Γιαντιάν στη Σενζέν τον Μάιο, το κλείσιμο του τερματικού σταθμού αναμένεται να προκαλέσει «έμφραγμα» στην εφοδιαστική αλυσίδα ολόκληρου του κόσμου. (εδώ)


11/8/2021

 

.Οι πωλήσεις οχημάτων στην Κίνα μειώθηκαν 11,9% τον Ιούλιο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πριν από έναν χρόνο.Οι συνολικές πωλήσεις της μεγαλύτερης αγοράς αυτοκινήτου παγκοσμίως, διαμορφώθηκαν στα 1,86 εκατ. οχήματα τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της κινεζικής ένωσης κατασκευαστών αυτοκινήτων. Οι πωλήσεις των νέων οχημάτων ηλεκτρικής ενέργειας, υβριδικών και υδρογόνου, διατήρησαν το ισχυρό τους momenum, και αυξήθηκαν 164,4%, ενώ πουλήθηκαν 271.000 οχήματα τον προηγούμενο μήνα. (εδώ)


Οι κινεζικές τράπεζες χορήγησαν 1,08 τρισ. γουάν (166,5 δισ. δολάρια) σε νέα δάνεια τον Ιούλιο, ποσό χαμηλότερο από αυτό του Ιουνίου και από ό,τι ανέμεναν οι αναλυτές.Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι τα νέα δάνεια σε γουάν θα μειωνόταν στα 1,2 τρισ. Γουάν τον Ιούλιο, από τα 2,12 τρισ. γουάν στον προηγούμενο μήνα, και έναντι των 992,7 δισ. γουάν πριν από έναν χρόνο. Ο δείκτης κυκλοφορίας χρήματος Μ2 αυξήθηκε 8,3% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας, έναντι εκτιμήσεων για 8,7%.(εδώ)


Η σημασία της συνεδρίασης πολιτικής της Τουρκικής Κεντρικής Τράπεζας την Πέμπτη 12 Αυγούστου αναδείχθηκε από τα δημόσια σχόλια του προέδρου Ερντογάν σχετικά με τα επιτόκια και τον πληθωρισμό την περασμένη εβδομάδα. Σύμφωνα με τους οικονομολόγους της Credit Suisse, η βραχυπρόθεσμη αύξηση της ισοτιμίας δολαρίου/λίρας περιορίζεται πιθανώς στην περιοχή του 8,45 και είναι πιθανό να αυξηθεί στο 9,10 μέχρι το τέλος του 3ου τριμήνου του 2021, σύμφωνα με το fxstreet.Απίθανη μία βραχυπρόθεσμη μείωση της ισοτιμίας στο 8,30. "Και οι 20 οικονομολόγοι που συμμετέχουν στην έρευνα του Bloomberg σχετικά με τις απόψεις για τις αποφάσεις της κεντρικής τράπεζας προβλέπουν ότι η συνάντηση δεν θα οδηγήσει σε αλλαγή του επιτοκίου πολιτικής". "Θα μπορούσαμε να φανταστούμε την πτώση της ισοτιμίας στην περιοχή 8,45-8,50 μέσα σε λίγες ημέρες. Αντιστρόφως, σε περίπτωση που η κεντρική τράπεζα δώσει στις αγορές ένα λόγο να αναμένουν μείωση επιτοκίου τον Σεπτέμβριο ή εάν όντως μειώσει το επιτόκιο πολιτικής αύριο, θα περιμέναμε την ισοτιμία να ανέλθει σε υψηλό όλων των εποχών στο 8,80 από τα τέλη Ιουνίου". (εδώ)


Στο 5,4% διαμορφώθηκε ο δείκτης τιμών καταναλωτή (CPI) στις ΗΠΑ τον Ιούλιο, σε ετήσια βάση, έναντι συγκλινουσών εκτιμήσεων των αναλυτών για 5,3%.Σε μηνιαία βάση, σε σχέση με τον Ιούνιο, ο δείκτης κατέγραψε αύξηση 0,5%.Μη λαμβάνοντας υπ' όψιν τις ιδιαίτερα ευμετάβλητες τιμές στα πεδία των τροφίμων και της ενέργειας, ο δομικός πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 4,3% σε ετήσια και στο 0,3% σε μηνιαία βάση (οι αναλυτές προέβλεπαν αύξηση σε μηνιαία βάση 0,4%).Η αύξηση 0,5% τον Ιούλιο σε σχέση με τον Ιούνιο ήταν μικρότερη εκείνης τον Ιούνιο σε σχέση με τον Μάιο, που είχε διαμορφωθεί στο 0,9%.Η ένταση της οικονομικής ανάκαμψης στις ΗΠΑ έχει δημιουργήσει ανισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης σε σειρά κλάδων, καθώς οι εταιρείες προσπαθούν να χτίσουν εκ νέου τα αποθέματά τους και να υπερκεράσουν τα προβλήματα στις αλυσίδες εφοδιασμού που προκλήθηκαν από την πανδημία της Covid-19. Τα χαμηλά επιτόκια και τα σχεδόν 6 τρισ. τα οποία έχει ρίξει η αμερικανική κυβέρνηση στην οικονομία ως μέτρα στήριξης έχουν ενισχύσει τη ζήτηση, ασκώντας ανοδική πίεση στις τιμές. (εδώ)

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text