Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 232 | Ποιές εταιρίες βελτίωσαν και ποιές επιδείνωσαν τις βασικές τους σχέσεις

Ποιές εταιρίες βελτίωσαν και ποιές επιδείνωσαν τις βασικές τους σχέσεις

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ποιές εταιρίες βελτίωσαν και ποιές επιδείνωσαν τις βασικές τους σχέσεις

 

 

 

 

 

Ποιές εταιρίες βελτίωσαν και ποιές επιδείνωσαν τις βασικές τους σχέσεις

 

 

 

 

Η ανάγνωση λογιστικών καταστάσεων είναι μία μη δημοφιλής και -συχνά- δύσκολη διαδικασία. Είναι όμως κάτι απαραίτητο για τους επενδυτές που επιθυμούν να γνωρίζουν μερικά βασικά στοιχεία για την εξέλιξη των βασικών χρηματοοικονομικών σχέσεων (και την ποιοτική τους διάσταση) των εταιριών που τους ενδιαφέρουν.

 

Αυτό μπορούν να το κάνουν με τη βοήθεια του παρακάτω πίνακα, όπου καταγράφουμε την εξέλιξη της κατεύθυνσης επτά (7) βασικών χρηματοοικονομικών μεγεθών και σχέσεων, οι οποίες κατορθώνουν να δώσουν -με μεγάλη συντομία- την εξέλιξη της κατεύθυνσης.

Παράλληλα, με τη χρήση του συνδέσμου που βρίσκεται επί του ονόματος (κωδικού ΟΑΣΗΣ) της κάθε εταιρίας, μπορούν να διαβάσουν πιο αναλυτικά στοιχεία, είτε από αυτά που εμείς επεξεργαζόμαστε, είτε απ’ ευθείας από τις λογιστικές καταστάσεις των εταιριών, τις οποίες επίσης συμπεριλαμβάνουμε με συνδέσμους.

 

Η αξιολόγηση γίνεται με τη χρήση δύο χρωμάτων, “πράσινο” για τη βελτίωση και “κόκκινο” για την επιδείνωση. Σημειώνουμε ότι ο χαρακτηρισμός είναι “απόλυτος”, δηλαδή, ακόμη και αν υπάρχει μία ελάχιστη βελτίωση ή επιδείνωση, το στοιχείο αναγκαστικά χρωματίζεται με το αντίστοιχο χρώμα. Η αξιολόγηση αυτή, δε διεκδικεί επαίνους επιστημονικότητας, όμως, μπορεί να δώσει μία γρήγορη επαρκή εικόνα.

 

Για παράδειγμα, το γεγονός ότι η εικόνα της λογιστικής κατάστασης της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, στις 30/6/2021, ήταν αρνητική και επιδεινούμενη, φαίνεται από τους χρωματισμούς στις αντίστοιχες σχέσεις. Επίσης, το ότι η εικόνα της ΜΟΤΟ, της ΜΥΤΙΛ, της ΠΛΑΘ ή της ΜΟΗ, είναι βελτιούμενη, επίσης γίνεται εύκολα ορατή.

 

Παράλληλα, ο πίνακας αυτός, μας βοηθά να σχηματίσουμε άποψη για τη γενικότερη πορεία των αποτελεσμάτων των εισηγμένων εταιριών.

Παρατηρούμε ότι, από τις 24 εξεταζόμενες εταιρίες, οι 20 έχουν βελτιώσει τις πωλήσεις τους, ενώ οι 15 έχουν βελτιώσει και το μικτό περιθώριο κέρδους τους, κάτι πολύ σημαντικό για την ευρύτερη χρηματιστηριακή αγορά. Οι 20 μείωσαν τις δαπάνες λειτουργίας ατους, ενώ οι 18 μείωσαν τις χρηματοοικονομικές τους δαπάνες, ως ποσοστό επί των πωλήσεων. Οι 16 αύξησαν τη σχέση EBITDA. Οι 19 βελτίωσαν το καθαρό περιθώριο κέρδους, ενώ οι 11 μείωσαν τις υποχρεώσεις, ως ποσοστό του παθητικού τους. Δηλαδή και το στοιχείο αυτό, μας δείχνει την βελτίωση (ποσοτική και ποιοτική) των οικονομικών καταστάσεων για το α’ εξάμηνο.

Προσοχή! Επαναλαμβάνουμε ότι, για την πλήρη και ορθότερη αξιολόγηση μίας εταιρίας, ο αναγνώστης - επενδυτής, θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη του τις  πλήρεις οικονομικές καταστάσεις της κάθε εταιρίας, καθώς και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των μετοχών τους.

Ο πίνακας αυτός, μαζί με τους πίνακες θεμελιωδών μεγεθών, θα ενημερώνεται καθημερινά, την ημέρα της δημοσίευσης των λογιστικών καταστάσεων και θα δημοσιεύεται στις συνδρομητικές σελίδες, καθ’ όλη τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου.

Δείτε τον πίνακα σε περιβάλλον excel, εδώ.

 

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα: