Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | "Τσουνάμι" ανατιμήσεων στην αγορά

"Τσουνάμι" ανατιμήσεων στην αγορά

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Μπροστά σε τσουνάμι ανατιμήσεων βρίσκεται η αγορά. Οι πρώτες αυξήσεις τιμών από τη βιομηχανία στο λιανεμπόριο έγιναν αισθητές στην αγορά ήδη από τον περασμένο Μάιο.

Όπως είχε πει τότε ο πρόεδρος του ΙΕΛΚΑ κ. Κωνσταντίνος Μαχαίρας, κατά τη διάρκεια διαδικτυακής εκδήλωσης, "στην Ελλάδα από τις αρχές του χρόνου καταγράφεται μεσοσταθμική αύξηση 5% στις τιμές που πουλά η βιομηχανία προς το λιανεμπόριο”.

Τότε τα σούπερ μάρκετ είχαν απορροφήσει, μέσω προσφορών και προωθητικών ενεργειών, το μεγαλύτερο μέρος εκείνων των ανατιμήσεων, με αποτέλεσμα οι αυξήσεις που είχε δει ο καταναλωτής περιορίζονταν στο 2%.

Τέσσερις μήνες μετά, η κατάσταση έχει επιδεινωθεί. Ο πληθωρισμός άγγιξε τον Αύγουστο το 1,9%, από 1,4% τον Ιούλιο ενώ  τον περασμένο Ιανουάριο ήταν -2%.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις που καταγράφει η ΕΛΣΤΑΤ σε ετήσια βάση είναι στα ενεργειακά προϊόντα με πρώτο το φυσικό αέριο. Η τιμή του καταγράφει, σε ετήσια βάση, αύξηση κατά 91%.

Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης έχει αυξηθεί κατά 28,9%, τα καύσιμα και τα λιπαντικά (όπου περιλαμβάνεται η αμόλυβδη και το πετρέλαιο κίνησης) είχαν αύξηση κατά 17,4%, τα νωπά λαχανικά αυξήθηκαν κατά 21,5%, τα έλαια πλην ελαιόλαδου 17,6%, το αρνίσιο και κατσικίσιο κρέας 12,2% , τα νωπά ψάρια 8% το ελαιόλαδο 8%, τα πουλερικά 4,5%, τα νωπά φρούτα 4,2% και τυροκομικά προϊόντα 3,4%.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ, σε ανατιμήσεις προϊόντων και υπηρεσιών έχει προχωρήσει το α΄ εξάμηνο μία στις τέσσερις επιχειρήσεις (23,6%), ενώ 1 στις 5 (ποσοστό 22,2%) δηλώνει πως θα προχωρήσει σε αύξηση τιμών το προσεχές διάστημα.

Άγνωστος x η αύξηση που θα περάσει στην κατανάλωση

Πάντως μέχρι στιγμής κανείς δεν μπορεί να απαντήσει στο ερώτημα τι ποσοστό των αυξήσεων που ζητά η βιομηχανία από το λιανεμπόριο θα περάσει στο ράφι.

Δηλαδή τι ποσοστό των αυξήσεων που ζητούν οι προμηθευτές θα αποδεχθεί το λιανεμπόριο, τι μέρος αυτών των ανατιμήσεων θα περάσει στους καταναλωτές και τι ποσοστό θα απορροφηθεί από το λιανεμπόριο.

Πολλά θα εξαρτηθούν από τις διαπραγματεύσεις για τις νέες συμφωνίες που πραγματοποιούνται το διάστημα αυτό μεταξύ προμηθευτών και λιανεμπορίου.

Το μόνο σίγουρο είναι πως οι ανατιμήσεις δεν θα περιοριστούν μόνο στα επώνυμα προϊόντα. Αναμένεται ότι οι προσφορές θα μειωθούν δραστικά και θα υπάρξει κύμα ανατιμήσεων και στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας.

Την ίδια στιγμή ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων του FAO άγγιξε τον Αύγουστο στις 127,4 μονάδες, αυξημένος κατά 3,1% σε σχέση με τον Ιούλιο και 32,9% από τον ίδιο μήνα του 2020.

Ο δείκτης τιμών ζάχαρης αυξήθηκε κατά 9,6%, ωθούμενος από τις ανησυχίες σχετικά με τις ζημιές από παγετό στις καλλιέργειες στη Βραζιλία, τον μεγαλύτερο εξαγωγέα ζάχαρης στον κόσμο.

Ο δείκτης τιμών φυτικών ελαίων αυξήθηκε κατά 6,7%, με τις διεθνείς τιμές φοινικέλαιου να επανέρχονται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα λόγω των παρατεταμένων ανησυχιών σχετικά με την παραγωγή κάτω του δυναμικού και τις μειώσεις αποθεμάτων στη Μαλαισία.

Ο δείκτης τιμών σιτηρών ήταν κατά μέσο όρο 3,4% υψηλότερος τον Αύγουστο από τον Ιούλιο. Οι τιμές του χοιρινού κρέατος, μειώθηκαν λόγω της συνεχούς μείωσης των αγορών της Κίνας και της αδύναμης εσωτερικής ζήτησης στην Ευρώπη.

Ο Δείκτης Τιμών Γάλακτος του FAO μειώθηκε οριακά σε σχέση με τον Ιούλιο, ενώ υψηλή αύξηση 43% καταγράφεται, σύμφωνα με τον FAO, στον καφέ λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών στη Βραζιλία, τον μεγαλύτερο εξαγωγέα καφέ στον κόσμο.

 

Της Αλεξάνδρας Γκίτση

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text