Αρχική | Εταιρίες | Τράπεζες | Alpha Bank: Προς απόσχιση της Διαχειρίσεως Ακινήτων (AREM-I) ενώ αναμένει τις προσφορές για AΣΤΑΚ

Alpha Bank: Προς απόσχιση της Διαχειρίσεως Ακινήτων (AREM-I) ενώ αναμένει τις προσφορές για AΣΤΑΚ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Alpha Bank: Προς απόσχιση της Διαχειρίσεως Ακινήτων (AREM-I) ενώ αναμένει τις προσφορές για AΣΤΑΚ

To πρώτο βήμα για την επιλογή στρατηγικού εταίρου στα ακίνητα πραγματοποιεί η Alpha Bank, μέσω του διαγωνισμού Skyline, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, στις αρχές Οκτωβρίου πρόκειται να αποσχισθεί η 100% θυγατρική Alpha Διαχειρίσεως Ακινήτων και Επενδύσεων ( ΑREM-I ), αφού προηγουμένως ολοκληρωθεί η αποτίμηση.

Μαζί με την απόσχιση στην θυγατρική εταιρεία θα μεταφερθεί και προσωπικό 20-30 ατόμων, ενώ με βάση το σχέδιο της τράπεζας, όταν επιλεγεί ο στρατηγικός επενδυτής της Alpha Αστικά Ακίνητα, η Alpha Διαχειρίσεως θα υπογράψει μακροχρόνια σύμβαση παροχής υπηρεσιών με τη νέα κοινοπραξία εξασφαλίζοντας στην τράπεζα σταθερά έσοδα.

Ειδικότερα, στο πρώτο εξάμηνο, τα έσοδα από την παροχή υπηρεσιών, με βάση την εξαμηνιαία κατάσταση της Αlpha Αστικά Ακίνητα (AΣΤΑΚ) ανήλθαν συνολικά σε 4,7 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,1 εκατ. ευρώ απο εκτιμήσεις ακινήτων, και τα 2,5 εκατ. ευρώ από την διαχείριση ακινήτων.

Η Τράπεζα, σύμφωνα με το σχεδιασμό, αναμένει σημαντικές νέες ροές εσόδων από την μακροχρόνια σύμβαση- δίχως να έχει το ρίσκο – ενω η δομή της κοινοπραξίας που θα επιλεγεί θα της επιτρέψει να κεφαλαιοποιήσει την ανάπτυξη της αγοράς ακινήτων.

Από την άλλη πλευρά, ο επενδυτής εξαγοράζει ένα σοβαρό χαρτοφυλάκιο ακινήτων ενω θα έχει προτεραιότητα αξιολόγησης στα ακίνητα που ανακτά η τράπεζα.

Τι περιλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο ακινήτων Skyline – Η κοινοπραξία

Το project Skyline που προβλέπει τον μετασχηματισμό της Alpha Αστικά Ακίνητα σε πλατφόρμα ακινήτων διαχειρίζονται το τμήμα επενδυτικής τραπεζικής της Alpha και η Axia ventures και τις επόμενες εβδομάδες αναμένονται οι μη δεσμευτικές προσφορές από διεθνείς επενδυτές προκειμένου να σχηματιστεί η κοινοπραξία για την ανάπτυξη χαρτοφυλακίου 715 ακινήτων, αξίας 500-520 εκατ. ευρώ.

Στο χαρτοφυλάκιο, περιλήφθηκε ένα μεγάλο μέρος ακινήτων από την Εμπορική Τράπεζα καθώς και ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα.

Επίσης, μαζί με τα ακίνητα που θα εισφερθούν, υπάρχουν και τα ταμειακά διαθέσιμα της AΣΤΑΚ τα οποία στο α΄εξάμηνο του έτους ανήλθαν σε 82 εκατ. ευρώ.

Μέχρι σήμερα το ποσοστό που θα διατηρήσει η Τράπεζα στη νέα κοινοπραξία δεν έχει οριστικοποιηθεί, αλλά όπως δημοσιοποιήθηκε θα καταστεί μειοψηφικό όταν ολοκληρωθεί βεβαίως η αποτίμηση του χαρτοφυλακίου των ακινήτων από τους επενδυτές.

Με την πώληση της πλειοψηφίας της Alpha Αστικά Ακίνητα, η τράπεζα εκτιμάται ότι, θα μειώσει το σταθμισμένο σε κίνδυνο ενεργητικό έως και 400 εκατ. ευρώ.

Στην ευχέρεια του νέου επενδυτή, θα παραμείνει η παραμονή ή όχι στο χρηματιστήριο της ΑΣΤΑΚ.

Σήμερα, η Αlpha Βank, κατέχει το 93% των μετοχών.

Η επιλογή του στρατηγικού επενδυτή, όπως ήδη έχει ανακοινώσει η τράπεζα, αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου, ενω η ολοκλήρωση της συναλλαγής θα έχει πραγματοποιηθεί μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2022.

 

Δημήτρης Παφίλας

Πηγή: bankingnews.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text