Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Το «στοίχημα» της ανάπτυξης για τις εισηγμένες της Βορείου Ελλάδος

Το «στοίχημα» της ανάπτυξης για τις εισηγμένες της Βορείου Ελλάδος

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Το «στοίχημα» της ανάπτυξης για τις εισηγμένες της Βορείου Ελλάδος

Θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι η συνολική χρηματιστηριακή αξία των 23 εισηγμένων με βάση το κλείσιμο της 8ης Σεπτεμβρίου 2021 φθάνει μόλις το 1,767 δισ. ευρώ και αποτελεί μόνο το 2,7% της συνολικής κεφαλαιοποίησης του Χ.Α.

Αυτό αποδεικνύει ότι οι επιχειρήσεις της Βορείου Ελλάδος αφενός συγκαταλέγονται στις μικρομεσαίες εταιρείες της ελληνικής οικονομίας και αφετέρου πως στην πλειονότητά τους είναι οικογενειακές εταιρείες και δεν έχουν επιλέξει να μεγαλώσουν μέσω στρατηγικών συνεργασιών.

Έτσι οι βορειοελλαδίτικες επιχειρήσεις παραμένουν καθηλωμένες, κυρίως στην εγχώρια αγορά, με περιορισμένες καταναλωτικές δυνατότητες.

Οι προοπτικές, πάντως, είναι μεγάλες εάν οι διοικήσεις των εισηγμένων θελήσουν να αναπτύξουν τις εταιρείες τους, αφού και τα προϊόντα τους είναι άριστα, και έχουν καταφέρει να διεισδύσουν σε δύσκολες αγορές, από την Κίνα μέχρι τις ΗΠΑ, αλλά και σε χώρες της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής.

Στο σημερινό αφιέρωμά της για τις εταιρείες της Βορείου Ελλάδας στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με αφορμή την 85η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης που ανοίγει σήμερα τις πύλες της, η «Ν» παρουσιάζει τις σημαντικότερες εξελίξεις των 23 εισηγμένων:

As Company

Το 2020 ήταν δύσκολο έτος για τις περισσότερες εταιρείες στο λιανεμπόριο. Σε αυτό το πλαίσιο η AS Company κατέγραψε πέρυσι διαχειρίσιμη πτώση κατά 15,88% στις πωλήσεις, η οποία μετριάστηκε κατά τη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου, ενώ παρά τη συρρίκνωση της κερδοφορίας της κατάφερε να καταγράψει κέρδη 2,39 εκατ. ευρώ. Η πτώση του τζίρου που παρουσίασε η εισηγμένη μετριάσθηκε από την περιστολή των δαπανών που υλοποιήθηκε. Γυρνώντας σελίδα, όμως, η φετινή χρονιά αναμένεται να είναι καλύτερη από την περσινή με εξελίξεις σε όλα τα επίπεδα για την AS Company.

Yalco

Η εταιρεία προσπαθεί να ενισχύσει τα οικονομικά μεγέθη της σε μία δύσκολη χρονιά, όπως εξελίσσεται και η φετινή. Η διοίκηση πραγματοποιεί κινήσεις εξυγίανσης για τη μείωση του δανεισμού της. Στο πλαίσιο αυτό, στις 7 Αυγούστου 2021 προχώρησε στην πώληση ακινήτου της κτηματικής περιφέρειας της Δημοτικής Ενότητας Οινοφύτων, συνολικής εκτάσεως 85.197,77 τ.μ., μετά των επ’ αυτού κτηριακών εγκαταστάσεων, με τίμημα 8,25 εκατ. ευρώ, το οποίο κατεβλήθη από την αγοράστρια εταιρεία, την επίσης εισηγμένη Prodea Investments.

Ακρίτας

Η διαχείριση της ακίνητης περιουσίας για να μειώσει τον δανεισμό της, οδήγησε την εισηγμένη στην υπογραφή προσυμφώνου με την εταιρεία Πλαίσιο Computers ΠΛΑΙΣ για τη μεταβίβαση, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021, του ακινήτου της που βρίσκεται στη θέση Λούτσα εντός του ΒΙΠΑ Μαγούλας Αττικής. Το ακίνητο έχει συνολική έκταση 16.402,82 τ.μ., μετά του επ’ αυτού ευρισκόμενου ισόγειου βιομηχανικού κτηρίου επιφάνειας 6.313,30 τ.μ. και το συνολικό τίμημα της συμφωνίας φτάνει τα 2,9 εκατ. ευρώ.

Αλουμύλ

Με καλό πρώτο τρίμηνο, με αύξηση των εξαγωγών και νέα συμβόλαια εκτός συνόρων, η διοίκηση της εισηγμένης αντιμετωπίζει με συγκρατημένη αισιοδοξία το 2021. Με τη συνδρομή των τραπεζών (όσον αφορά τη ρύθμιση/αναχρηματοδότηση των υποχρεώσεών της) η ελληνική πολυεθνική ξαναστάθηκε στα πόδια της, εξέλιξη που θα αποτυπωθεί με την ανακοίνωση των οικονομικών μεγεθών δευτέρου τριμήνου (πρώτου εξαμήνου).

Μινέρβα

Η εταιρεία συνεχίζει και φέτος το άνοιγμα νέων καταστημάτων λιανικής. Τα μεγέθη της, ωστόσο, παραμένουν πιεσμένα λόγω και της πτώσης της κατανάλωσης. Να σημειωθεί ότι το 2020 τα αποτελέσματα μετά από φόρους της εισηγμένης ήταν επιδεινωμένα σε απόλυτα νούμερα κατά 327.000 ευρώ και διαμορφώθηκαν σε 415.000 ευρώ, έναντι ζημιών 88.000 ευρώ για το 2019.

Βαρβαρέσος

Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας κατά το 2020 διαμορφώθηκε σε 7,49 εκατ. ευρώ, έναντι 10,73 εκατ. ευρώ το 2019, μειωμένος κατά 30,15% λόγω: α) καθυστέρησης χρηματοδότησης του επενδυτικού προγράμματος της εταιρείας, β) έλλειψης κεφαλαίου κίνησης και γ) της πανδημίας Covid-19. Οι εξαγωγές κατά το ίδιο διάστημα ανήλθαν σε 6,99 εκατ. ευρώ, ήτοι ποσοστό 93,23% επί των συνολικών πωλήσεων. Τα αποτελέσματα της εταιρείας για τη χρήση 2020 εμφάνισαν ζημίες 5,78 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 5,55 εκατ. ευρώ το 2019. Η εισηγμένη, με σύμβουλο την Ambrosia Capital, είναι σε διερευνητικές επαφές και συζητήσεις με στρατηγικούς επενδυτές και επενδυτικά funds τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού για τη χρηματοδότηση της εταιρείας.

Μπουτάρης

Με βάση τα συμφωνηθέντα για την εξυγίανση της ιστορικής οινοβιομηχανίας, η συμφωνία της εταιρείας με τις πιστώτριες τράπεζες (Alpha Bank, Εθνική, Eurobank και Πειραιώς) προέβλεπε, μεταξύ άλλων, ρύθμιση του τραπεζικού δανεισμού της εταιρείας σε 15 έτη και χρηματοδότηση των βραχυπρόθεσμων αναγκών, χαμηλό επιτόκιο για όλη τη διάρκεια της συμφωνίας και περίοδο χάριτος ενός έτους κατά την οποία πληρώνονται μόνο τόκοι, δανειοδότηση 500.000 ευρώ για την αντιμετώπιση τρεχουσών αναγκών, ρύθμιση υποχρεώσεων προς το Δημόσιο και τους ασφαλιστικούς οργανισμούς (90-180 δόσεις), καθώς και σταδιακή αποπληρωμή στο ακέραιο όλων των προμηθευτών. Επίσης, προβλεπόταν η πώληση συγκεκριμένων θυγατρικών εταιρειών (της γαλλικής Millesime S.A.), αλλά και συγκεκριμένοι επιχειρηματικοί στόχοι όπως η αύξηση των πωλήσεων (μέσος ρυθμός 6,5% στην επόμενη πενταετία) και η βελτίωση της μικτής κερδοφορίας (σταδιακά σε επίπεδο άνω του 40%).

Κρι Κρι

Επενδύσεις ύψους 11 εκατ. ευρώ δρομολογεί για τη φετινή χρονιά η Κρι Κρι, όπως ανέφερε ο οικονομικός διευθυντής (CFO) της σερραϊκής γαλακτοβιομηχανίας, Κώστας Σαρμαδάκης. Από τις επενδύσεις αυτές: 5 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν σε μονάδα βιοαερίου, ενώ 6 εκατ. ευρώ θα επενδυθούν στο εργοστάσιο αλλά και σε πάγιο εξοπλισμό. Σημειώνεται ότι πέρυσι η βιομηχανία επένδυσε 10,2 εκατ. ευρώ έναντι 14,9 εκατ. το 2019.

Δρομέας

Συμβάσεις ύψους 27 εκατ. ευρώ έχει συνάψει η Δρομέας μέχρι σήμερα, με φορείς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον γερμανικό στρατό. Την ίδια στιγμή η εισηγμένη σχεδιάζει να ενισχύσει την παρουσία της στο ηλεκτρονικό εμπόριο, καθώς αυτό αναπτύσσεται ταχύτατα με ρυθμό της τάξης του 300%. Όπως σημειώνουν πηγές της εταιρείας, «ο κύκλος εργασιών από το e-shop έχει εκτοξευθεί κατά 300% και παρά τη λήξη των περιοριστικών μέτρων συνεχίζει να καταγράφει ανοδική τάση», ενώ παρατηρούν πως «οι Έλληνες καταναλωτές έμαθαν να χρησιμοποιούν το internet για τις παραγγελίες τους εξαιτίας της πανδημικής κρίσης». Η συνεισφορά του ηλεκτρονικού εμπορίου κατά τη διάρκεια των lockdowns στήριξε σημαντικά τον τζίρο της εισηγμένης, ενώ δρομολογούνται σημαντικές επενδύσεις προς την κατεύθυνση ενίσχυσης της παρουσίας της στο ηλεκτρονικό εμπόριο.

Πλαστικά Θράκης

Η διοίκηση της εισηγμένης ανακοίνωσε έκτακτο επενδυτικό πρόγραμμα 25,5 εκατ. ευρώ, το οποίο αποτελεί πρόσθετη επένδυση συγκριτικά με το πλάνο του 2021. Από τα 25,5 εκατ. ευρώ, τα 21,4 εκατ. αφορούν τις επενδύσεις που θα πραγματοποιηθούν στις εγκαταστάσεις του ομίλου στην Ξάνθη και τα υπόλοιπα 4,1 εκατ. ευρώ στις εγκαταστάσεις του ομίλου στη Σκωτία, ενώ αμφότερες οι επενδύσεις αφορούν τον τομέα των τεχνικών υφασμάτων. Η χρηματοδότηση του νέου αυτού επενδυτικού προγράμματος θα πραγματοποιηθεί κυρίως με ίδια κεφάλαια. Το επενδυτικό πρόγραμμα είναι προσανατολισμένο στη βιώσιμη κερδοφόρα ανάπτυξη του ομίλου, με έμφαση στους στρατηγικούς άξονες της περαιτέρω μείωσης του κόστους παραγωγής και της αύξησης της ανταγωνιστικότητας, στη βελτίωση των περιθωρίων κέρδους και στην καθετοποίηση επιμέρους παραγωγικών διαδικασιών, με παράλληλη εστίαση στην κυκλική οικονομία και στην περαιτέρω μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

Εβροφάρμα

Ο όμιλος Εβροφάρμα δραστηριοποιείται στην εκμετάλλευση γαλακτοπαραγωγικών ζώων, στην παραγωγή και πώληση γαλακτοκομικών προϊόντων. Αποτελείται από τη μητρική εταιρεία και από τη θυγατρική εταιρεία Campus Α.Ε. που εδρεύει στη Μέστη Αλεξανδρούπολης (στην οποία κατέχει το 100% των μετοχών). Η βασική δραστηριότητα της θυγατρικής είναι η παραγωγή αγελαδινού γάλακτος, η οποία απορροφάται εξ ολοκλήρου από το εργοστάσιο της Εβροφάρμα στο Διδυμότειχο. Το μοντέλο αυτό αποδίδει αρκετά ικανοποιητικό εισόδημα για τους συνεργαζόμενους κτηνοτρόφους και αποτελεί ένα αρκετά ελκυστικό μοντέλο διαχείρισης κοπαδιών ζώων.

ΕΛΓΕΚΑ

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΕΛΓΕΚΑ, ΕΛΓΕΚ η οποία καλύφθηκε πλήρως με την άντληση κεφαλαίων ύψους 10,9 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας αυξήθηκε κατά 6,9 εκατ. ευρώ με την έκδοση 28.561.077 νέων κοινών ονομαστικών μετά ψήφου μετοχών, ονομαστικής αξίας 0,24 ευρώ η κάθε μία, ενώ ποσό 4 εκατ. ευρώ θα αχθεί σε πίστωση του λογαριασμού «Διαφορά από την έκδοση μετοχών υπέρ το άρτιο». Σε συνέχεια της αύξησης, το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας ανέρχεται σε 14,5 εκατ. ευρώ και διαιρείται σε 60.295.607 κοινές ονομαστικές μετά ψήφου μετοχές, ονομαστικής αξίας 0,24 ευρώ η κάθε μία.

ΕΛΒΕ

Διαθέτοντας πολλά χρόνια εμπειρίας στη γυναικεία ένδυση, η ΕΛΒΕ Ενδυμάτων αποτέλεσε την πρώτη εταιρεία του κλάδου της που εισήχθη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το 1995. Παρήγαγε επώνυμα ρούχα και λάνσαρε στην αγορά φίρμες που απέκτησαν φήμη, όπως Arte Maxima by Makis Tselios, OAKS by Liana Camba, My Way by Anja Seidl, Verdosa by Daphne Valente και OKS by Nicole Simard. Από το 2011 η ΕΛΒΕ άρχισε να επενδύει στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ενώ από το 2015 άρχισε να επενδύει ακόμη πιο δυναμικά στην ενέργεια, αποκτώντας καινούργια πάρκα ηλιακής ενέργειας, συνολικής ισχύος 5,2MW, σε διάφορα σημεία σε όλη την Ελλάδα. Την ίδια χρονιά, μάλιστα, κι ενώ αποκτούσε δύο πάρκα ηλιακής ενέργειας 500 KW στη Λάρισα, προχώρησε ταυτόχρονα στην παραγωγή «έξυπνων» ρούχων (smart clothing) σε συνεργασία με τα εργαστήρια νανοτεχνολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η τελευταία μεγάλη επένδυση στον τομέα της ηλιακής ενέργειας πραγματοποιήθηκε το 2018 με την απόκτηση φωτοβολταϊκού πάρκου 500 KW στον Ωρωπό.

ΕΥΑΘ

Σε πλήρη εξέλιξη είναι το σύνθετο και πολυεπίπεδο επενδυτικό πρόγραμμα της Εταιρείας Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης, το οποίο περιλαμβάνει δημιουργία νέων δεξαμενών, αναδιάταξη και εμπλουτισμό του δικτύου, ανακατασκευή αγωγών, δημιουργία νέων διυλιστηρίων νερού, αλλά και την πλήρη αναδιαμόρφωση του κτηρίου επί της Εγνατίας, που από το 2023 θα στεγάσει τα κεντρικά γραφεία της επιχείρησης. Συνολικά, το μακροπρόθεσμο επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας ανέρχεται σε 98 εκατ. ευρώ, με το μεγαλύτερο μέρος εξ αυτών να έχει «κλειδώσει» με συμβάσεις, ενώ άλλα μένουν να συμφωνηθούν μέσα στους επόμενους μήνες αλλά και το 2022.

OΛΘ

Η διακίνηση φορτίων στον Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης σημείωσε ήπια αύξηση κατά 2,6% το πρώτο τρίμηνο του 2021 σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα του 2020, ενώ κατά την ίδια περίοδο η διακίνηση του Σταθμού Συμβατικού φορτίου μειώθηκε κατά 7,6% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή. Την ίδια στιγμή, σημαντικό είναι το γεγονός ότι η διοίκηση της εισηγμένης εξακολουθεί να εκφράζει θετική εκτίμηση για τη συνολική διακίνηση φορτίων στο υπόλοιπο της φετινής χρονιάς και σύμφωνα με πληροφορίες το δεύτερο εξάμηνο του έτους αναμένεται να αποφέρει βελτιωμένους όγκους διακίνησης φορτίων, όταν τα αποτελέσματα της πανδημίας αρχίσουν να υποχωρούν.

Interlife

Οι επενδύσεις της εταιρείας ανήλθαν σε 229,30 εκατ. ευρώ το 2020 έναντι 207,47 εκατ. το 2019 (+10,52%). Παράλληλα, το επενδυτικό χαρτοφυλάκιό της ανερχόταν στις 31/12/2020 στα 229,3 εκατ. ευρώ, ενώ οι βασικές τοποθετήσεις του αφορούσαν ακίνητα (12,63%), εισηγμένες μετοχές (4,97%), κρατικά και εταιρικά ομόλογα (31,39%), μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων (28,60%), προθεσμιακές καταθέσεις και διαθέσιμα χαρτοφυλακίων (22,41%). Τα εγγεγραμμένα ασφάλιστρα από τους λοιπούς ασφαλιστικούς κλάδους ανήλθαν σε 28,78 εκατ. ευρώ έναντι 27,48 εκατ. το 2019 (+4,73%). Υψηλές παρέμειναν και οι επιδόσεις στους δείκτες φερεγγυότητας της εταιρείας, καθώς με βάση το εποπτικό πλαίσιο Solvency II ο Δείκτης Ελαχίστου Κεφαλαίου Φερεγγυότητας (MCR) ανέρχεται στο 712%, ενώ ο ιδιαίτερα σημαντικός Δείκτης Απαιτούμενου Κεφαλαίου Φερεγγυότητας (SCR) ανέρχεται στα πολύ ικανοποιητικά επίπεδα του 178%.

Κτήμα Λαζαρίδη

Παρά την πανδημία, η εταιρεία κατάφερε να συγκρατήσει σε μονοψήφιο ποσοστό (-6,2%) την πτώση των πωλήσεων κατά το 2020. Οι πωλήσεις σε επίπεδο ομίλου διαμορφώθηκαν σε 12,352 εκατ. ευρώ από 13,176 εκατ. ευρώ το 2019, με την κερδοφορία προ φόρων να παραμένει αξιόλογη, στο 1,903 εκατ. ευρώ από 2,546 εκατ. το 2019, ενώ τα μετά φόρων κέρδη ήταν 1,438 εκατ. ευρώ από 1,945 εκατ. ευρώ το 2019. Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας η πτώση των πωλήσεων οφείλεται αποκλειστικά στην εμφάνιση της πανδημίας. Το μεγαλύτερο μέρος της πτώσης των πωλήσεων προήλθε: α) από την αγορά της Βορείου Αμερικής, η οποία χτυπήθηκε σφοδρά από την πανδημία, επηρεάζοντας δυσανάλογα τον χώρο της εστίασης και β) από τη μείωση της τουριστικής κίνησης στην Ελλάδα. Η εταιρεία πραγματοποιεί περίπου το 21% των πωλήσεών της στο εξωτερικό.

Fieratex

Πρόκειται για μια εταιρεία που παίζει σημαντικό ρόλο στον κλωστοϋφαντουργικό κλάδο της χώρας. Μία εταιρεία ίσως μοναδική στο είδος της, που όμως αυτή τη στιγμή έχει στο ταμπλό κεφαλαιοποίηση χαμηλότερη των 6 εκατ. ευρώ. Κάποια, ωστόσο, πρώιμα σημάδια ανύψωσης του κλάδου έχουν αρχίσει να φαίνονται, με την εντονότατη παρουσία των 19 ελληνικών επιχειρήσεων ένδυσης - κλωστοϋφαντουργίας, μεταξύ των οποίων και η Φιερατέξ, στη διεθνή έκθεση Munich Fabric Start στο Μόναχο. Ας μη λησμονούμε, άλλωστε, ότι ο εν λόγω κλάδος αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς στυλοβάτες της ελληνικής οικονομίας με εξαγωγές που ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ.

Logismos

Το καθαρό αποτέλεσμα της εταιρείας μετά από φόρους κατά την περσινή χρήση ανήλθε σε ζημία 362.335 ευρώ, έναντι ζημίας 210.123 ευρώ το 2019. Να σημειωθεί ότι στη χρήση του 2020 η εισηγμένη είχε επιβαρυνθεί με ζημία απομείωσης άυλων περιουσιακών στοιχείων ποσού 101.863 ευρώ έναντι 121.019 ευρώ στην προηγούμενη χρήση και ζημία απομείωσης απαιτήσεων ποσού 57.318 ευρώ έναντι 49.113 ευρώ το 2019. Η διοίκηση, μετά και την άρση των περιοριστικών μέτρων, θα συνεχίσει τις ενέργειές της για επέκταση της δραστηριότητας εγκατάστασης εφαρμογών CMS για καζίνο, όπως και εφαρμογών ERM για ακαδημαϊκά ιδρύματα σε χώρες του εξωτερικού και στο εσωτερικό. Οι ενέργειες αυτές περιλαμβάνουν συμμετοχή σε εξειδικευμένες εκθέσεις για συστήματα τεχνολογίας καζίνο και ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, αλλά και διερεύνηση συνεργασιών με εταιρείες του χώρου. Επίσης, συνεχίζονται οι ενέργειες για την εγκατάσταση της ολοκληρωμένης σουίτας επιχειρηματικού λογισμικού ERP σε μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις.

Mermeren Combinat

Η εταιρεία ελέγχεται μετοχικά από τη μεγαλύτερη εγχώρια βιομηχανία μαρμάρου, την Παυλίδης. Φέτος η εισηγμένη εμφάνισε αυξημένες πωλήσεις για το πρώτο εξάμηνο και κέρδη σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2020. Πιο αναλυτικά, οι πωλήσεις στο φετινό εξάμηνο διαμορφώθηκαν σε 13,49 εκατ. ευρώ έναντι 7,63 εκατ. την ίδια περίοδο πέρυσι, ενώ τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 6,68 εκατ. ευρώ έναντι 3,78 εκατ. το πρώτο εξάμηνο του 2020.

ΚΡΕΚΑ

Η καβαλιώτικη εταιρεία προχωρά σε διαδικασία ρύθμισης των τραπεζικών οφειλών της μέσω της DoValue Hellas, καθώς επηρεάστηκε αρνητικά από την πανδημία του κορονοϊού εμφανίζοντας διψήφια πτώση του τζίρου της και ζημιές για ακόμη μία χρήση. Σύμφωνα με τη διοίκηση τα χρηματοοικονομικά έξοδα της εταιρείας είναι υψηλά, λόγω του υψηλού επιτοκίου δανεισμού στα εγγυημένα από το Ελληνικό Δημόσιο δάνεια και τους τόκους υπερημερίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι το χρηματοοικονομικό κόστος ανήλθε πέρυσι στο 6,9% του κύκλου εργασιών. Το μεγαλύτερο μέρος των τραπεζικών δανείων της εταιρείας έχει καταστεί ληξιπρόθεσμο.

SATO

Η εταιρεία επίπλων ανακοίνωσε μέσα στο καλοκαίρι την ολοκλήρωση της υλοποίησης του έργου για τον εξοπλισμό των νέων περιφερειακών αεροδρομίων με καθίσματα αναμονής. Η ανάθεση έγινε το 2018 από την εταιρεία Intrakat ΙΝΚΑΤ για λογαριασμό της εταιρείας Fraport Greece και αφορά την εγκατάσταση όλων των καθισμάτων αναμονής σε 14 εθνικά περιφερειακά αεροδρόμια και ειδικότερα αυτά σε Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Ζάκυνθο, Χανιά, Κεφαλονιά, Κέρκυρα, Άκτιο, Ρόδο, Κω, Μύκονο, Σαντορίνη, Σάμο, Σκιάθο και Μυτιλήνη. Σύμφωνα με τη διοίκηση πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο των τελευταίων ετών στην Ελλάδα, του οποίου η αξία για τη SATO ανήλθε στο 1.347.097 ευρώ με διάρκεια υλοποίησης τρία χρόνια.

MLS Πληροφορική

Η εισηγμένη βρίσκεται σε καθεστώς τεχνικής χρεοκοπίας εδώ και περίπου έναν χρόνο, έχοντας αθετήσει τις πληρωμές τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2021 για τα κουπόνια τριών ομολογιακών δανείων ύψους 4.000.000, 6.000.000 και 15.000.000 ευρώ, καθιστώντας τις σχετικές οφειλές ληξιπρόθεσμες κι ενώ το μετοχικό της κεφάλαιο ανέρχεται σε μόλις 3.849.270 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι το επίδικο διάστημα (Νοέμβριος - Δεκέμβριος 2019), δηλαδή αμέσως μόλις εξερράγη η χρηματιστηριακή κρίση της MLS, ο επικεφαλής της εισηγμένης Ιωάννης Καματάκης είχε μεθοδεύσει τη μεταφορά προσωπικής περιουσίας του σε τρίτα πρόσωπα, με προφανή σκοπό να την «προστατεύσει» από τους πιστωτές του.

 

Του Ανέστη Ντόκα

Πηγή: naftemporiki.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text