Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2021

Διαβάσαμε - Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2021

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Διαβάσαμε - Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2021

Ο δείκτης ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας παρουσίασε επιδείνωση κατά την εβδομάδα έως την 5η Σεπτεμβρίου. Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης έφτασε στις 99,3 μονάδες από τις 101,3 μονάδες της προηγούμενης εβδομάδας.Ο υποδείκτης με τη μεγαλύτερη μείωση ήταν αυτός της κινητικότητας / κατανάλωσης στον οποίο οφείλονται περίπου τα δύο τρίτα της συνολικής μείωσης. Μείωση παρουσίασε και η κινητικότητα που μαζί με τη μείωση και στον υποδείκτη της αγοράς εργασίας αποτελούν τους άλλους λόγους της μείωσης του συνολικού δείκτη. Από την άλλη μεριά ο υποδείκτης της υγείας αυξήθηκε, κυρίως λόγω της ελαφρώς καλύτερης εικόνας στα ημερήσια κρούσματα του Covid-19.(εδώ)

 

Μέχρι το τέλος του 2021 η χώρα θα έχει λάβει 8 δισ. ευρώ από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας στο περίπτερο του Οικονομικού Ταχυδρόμου στη ΔΕΘ. Μάλιστα, ο ίδιος επισήμανε το πόσο σημαντικό είναι να αντιμετωπίσει η Ελλάδα την Κλιματική κρίση, σημειώνοντας ότι υπάρχει πρόβλεψη έργων για το σκοπό αυτό, μέσω του ευρωπαϊκού Ταμείου. Σημείωσε ότι μέχρι το τέλος του έτους θα «μπαίνουν» δεκάδες έργα που σχετίζονται άμεσα με το Ταμείο, προσθέτοντας ότι προηγούνται όσα είναι εφικτό να ολοκληρωθούν μέχρι τον Αύγουστο του 2026, αλλά και όσα εμφανίζουν υψηλή ανταποδοτικότητα.(εδώ)

 

Ζωντανή παραμένει όλο το Σεπτέμβριο η τουριστική κίνηση, ενισχύοντας της προσδοκίες για μια καλή τουριστική σεζόν με διάρκεια και αυξημένα έσοδα σε σύγκριση με τον αρχικό στόχο.Είναι άλλωστε σημαντική η άνοδος της μέσης δαπάνης ανά επισκέπτη, που σε σύγκριση με πέρσι, καταγράφει αύξηση πάνω από 80%. Ειδικότερα, η μέση δαπάνη ανά ταξίδι ήταν στα 631 ευρώ το φετινό εξάμηνο, όταν το ίδιο διάστημα του 2019 ήταν στα 557 ευρώ και πέρσι στα 335. Το φετινό Ιούνιο η μέση δαπάνη ήταν στα 728 ευρώ, όταν τον Ιούνιο του 2019 ήταν 607 ευρώ και του 2020 ήταν 324 ευρώ.(εδώ)

 

Ευχάριστα νέα θα πρέπει να αναμένει σύντομα το οικονομικό επιτελείο από το μέτωπο των οίκων αξιολόγησης, μετά τις εντυπωσιακές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας στο β΄ τρίμηνο και το +16,2% που σημείωσε η ανάπτυξη σε ετήσια βάση.Οι επικεφαλής των οίκων αξιολόγησης εκτιμούν πως η ανάπτυξη φέτος μπορεί να ξεπεράσει το 7% ή το 8%, στηρίζοντας εμμέσως πλην σαφώς την αναθεώρηση των πολύ συντηρητικών εκτιμήσεων που έχει δώσει η ελληνική κυβέρνηση για ρυθμούς της τάξης του 3,6% φέτος, και διαμηνύοντας παράλληλα πως και οι ίδιοι θα «ανεβάσουν» τις τρέχουσες προβλέψεις τους στο αμέσως επόμενο διάστημα. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει, η Moody’s , σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της, τοποθετεί την ετήσια ανάπτυξη της Ελλάδα περίπου στο 4% για το 2021.Από την πλευρά του ο οίκος Scope Ratings εκτιμά ότι το ελληνικό ΑΕΠ μπορεί φέτος να εκτιναχθεί ακόμα και άνω του 8%. (εδώ)

 

Θα ξεπεράσουν τα 4 δισ. ευρώ οι πόροι που θα διατεθούν στο δεύτερο εξάμηνο του 2021 για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, όπως γνωστοποίησε, από τη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ενώ παράλληλα επιβεβαίωσε τους κυβερνητικούς στόχους για μείωση των «κόκκινων» δανείων σε μονοψήφιο ποσοστό το 2022 και έξοδο από την αυξημένη εποπτεία (των θεσμών) εντός του ίδιου έτους. Ο κ. Σταϊκούρας επανέλαβε ακόμα ότι το 2023 αναμένεται επίτευξη ρεαλιστικών πρωτογενών πλεονασμάτων και επίτευξη επενδυτικής βαθμίδας, πιθανότατα από το πρώτο εξάμηνο.(εδώ)

 

Την οικονομική «συνταγή» που συγκράτησε την ύφεση σε μονοψήφιο ποσοστό πέρυσι και οδηγεί την οικονομία σε ανάπτυξη 16,2% στο β΄τρίμηνο φέτος και 5,9% για ολόκληρο το 2021, όπως προανήγγειλε από τη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, συνεχίζει η κυβέρνηση. Νέα μείωση έως 50% στο ποσό επιστροφής από τις “επιστρεπτέες”, επιπλέον μείωση έως 35% στον φόρο εισοδήματος, μειώσεις φόρων, επιδοτήσεις κόστους λειτουργίας και άλλα οικονομικά μέτρα «αιμοδοτούν» κατά σχεδόν 2 δισ. ευρώ επιπλέον την λειτουργία των επιχειρήσεων έως το 2022, ενώ δίνουν και κίνητρα για μεγάλες συγχωνεύσεις και εξαγορές στην προσεχή διετία.Επιπλέον μείωση φόρου 30% για συγχωνεύσεις/εξαγορές: το κίνητρο θα ισχύσει από τον Ιανουάριο του 2022 και έως το 2025.(εδώ)

 

Το μέγεθος της Συνολικής Οικοδομικής Δραστηριότητας, κατά τον μήνα Ιούνιο 2021, στο σύνολο της χώρας με βάση τις εκδοθείσες οικοδομικές άδειες, ανήλθε σε 2.082 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 574,5 χιλιάδες τ.μ. επιφάνειας και 2.359,5 χιλιάδες κ.μ. όγκου, όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ. Δηλαδή, κατέγραψε αύξηση κατά 17,6% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 57,3% στην επιφάνεια και κατά 54,3% στον όγκο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020.Οι εκδοθείσες άδειες Ιδιωτικής Οικοδομικής Δραστηριότητας, στο σύνολο της χώρας, κατά τον μήνα Ιούνιο 2021 ανήλθαν σε 2.069 οικοδομικές άδειες.(εδώ)

 

Η αναθέρμανση των δραστηριοτήτων της οικονομίας ενισχύει τις επιχειρηματικές προσδοκίες στη βιομηχανία, λόγω της βελτίωσης στις παραγγελίες και στη ζήτηση, όπως δείχνουν τα στοιχεία του ΙΟΒΕ.Ειδικότερα, ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στη Βιομηχανία ενισχύθηκε τον Αύγουστο, στις 114,6 (από 112,3 μονάδες) τον Ιούλιο, αισθητά υψηλότερα από το αντίστοιχο περυσινό επίπεδο (85,6 μον.).Η ενίσχυση των προσδοκιών στη βιομηχανία σημειώθηκε με φόντο την ισχυρή άνοδο του ΑΕΠ το β’ τρίμηνο του 2021 (16,2%), κατόπιν ύφεσης 2,3% στο προηγούμενο τρίμηνο. Συνολικά στο πρώτο εξάμηνο φέτος ρυθμός ανάκαμψης 6,3%, μετην αύξηση στο β’ τρίμηνο να είναι μεγαλύτερη του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (13,8%).(εδώ)

 

Η ΔΕΗ Α.Ε., σε συνέχεια της από 3.9.2021 ανακοίνωσης, ενημερώνει ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής προσφορών για την πώληση του 49% των μετοχών της ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε.Πλειοψηφών προσφέρων αναδείχθηκε η Spear WTE Investments Sarl, μέλος του Macquarie Infrastructure and Real Assets Group (MIRA), με προσφορά που αποτιμά το 49% της αξίας του ΔΕΔΔΗΕ (Enterprise Value) σε €2.116 εκατ. συμπεριλαμβάνοντας το αντίστοιχο (pro-rata) καθαρό χρέος ύψους €804 εκατ.(εδώ)

 

Σε επενδυτικό σχέδιο – «μαμούθ» εξελίσσεται η υπόθεση της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Αιγύπτου με την Ελλάδα. Στα σχέδια των διαχειριστών μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Ελλάδας (ΑΔΜΗΕ) και της Αιγύπτου (EETC) βρίσκεται η κατασκευή, πάντα σε συνεννόηση με τις ευρωπαϊκές αρχές, υποβρυχίου καλωδίου το οποίο θα συνδέει αφενός τις δυο χώρες και αφετέρου θα εξυπηρετεί τη μεταφορά ποσοτήτων καθαρής ενέργειας στην ΕΕ. Πηγές αναφέρουν ότι οι δυο διαχειριστές είναι σε πλήρη συντονισμό μεταξύ τους ώστε σύντομα να υπογράφει μνημόνιο συνεργασίας αλλά και να υπάρξει συνάντηση σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας.Η ελληνική πλευρά, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζει εναλλακτικές οδεύσεις του υποβρυχίου καλωδίου που θα έρθει από την Αίγυπτο κ αυτές είναι η Κρήτη, η Αττική και η Πελοπόννησος.(εδώ)

 

Ο μεγιστάνας του λιανικού εμπορίου Φίλιπ Γκριν, πρώην ιδιοκτήτης της Topshop, πρόκειται να εισπράξει το ποσό των 534 εκατ. δολαρίων από την πώληση του εμβληματικού καταστήματος της αλυσίδας ένδυσης, στην Oxford Street του Λονδίνο, στην IKEA, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου. Η τιμή που αποκαλύπτουν τα δημοσιεύματα, μόλις 48 εκατ. δολάρια χαμηλότερη από τα 582 εκατ. δολάρια που ζητούσε η Arcadia τον Μάιο -και μάλιστα εν μέσω πανδημίας- προσφέρει σημαντικό στήριγμα στον Γκριν, ο οποίος παλεύει να ξεπληρώσει το τεράστιο χρέος που συσσώρευσε η χρεοκοπημένη πλέον αυτοκρατορία του. Η πώληση του εμβληματικού ακινήτου θα επιτρέψει στον Γκριν να αποπληρώσει την υποθήκη ύψους 425 εκατ. δολαρίων που βαραίνει το κατάστημα, στην αμερικανική εταιρία private equity Apollo Global Management. (εδώ)

 

Σημαντική βελτίωση εμφάνισαν τα μεγέθη της Intralot κατά το πρώτο εξάμηνο της φετινής χρονιάς, έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2020, με τα παιχνίδια λοταρίας να αντιπροσωπεύουν τη μεγαλύτερη συνεισφορά στα έσοδα του ομίλου. Ειδικότερα, σε ετήσια βάση, ο όμιλος ενίσχυσε κατά 34,4% –στα 202,6 εκατ. ευρώ– τον ενοποιημένο κύκλο εργασιών, όπου τη μεγαλύτερη συνεισφορά (60%) έχουν τα παιχνίδια λοταρίας, με τον αθλητικό στοιχηματισμό –που συμβάλει με 18,3% στον τζίρο– να έπεται. Οι καθαρές πωλήσεις μετά από κέρδη νικητών (GGR) από συνεχιζόμενες δραστηριότητες ενισχύθηκαν κατά 28,5%, στα 164 εκατ. ευρώ.(εδώ)

 

Ανοδική πορεία του κύκλου εργασιών, σημειώνει φέτος η Foodlink. Αυτή είναι η εικόνα που προέκυψε από την πρόσφατη ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της εισηγμένης εταιρίας.Μια δεύτερη κίνηση της Foodlink ήταν η απόκτηση του 20% της εταιρίας Αθηναϊκή Γενικές Μεταφορές έναντι 300 χιλ. ευρώ. «Πρόκειται για κίνηση που θα μας αποφέρει σημαντικές συνέργειες και θα μας βοηθήσει στο κομμάτι του δικτύου της επαρχίας», αναφέρεται χαρακτηριστικά.(εδώ)

 

H ΔΕΗ εκτιμά ότι η συμφωνία με την ΕΕ για τον λιγνίτη, δεν θα έχει σημαντική επίπτωση στα οικονομικά αποτελέσματά της Σε συνέχεια της ανακοίνωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επίτευξη συμφωνίας με την Ελληνική Δημοκρατία για την υπόθεση των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης του λιγνίτη, η ΔΕΗ εκφράζει την ικανοποίησή της για την οριστική επίλυση της υπόθεσης η οποία εκκρεμούσε εδώ και πολλά χρόνια. Όπως σημειώνει η ΔΕΗ, Η ανακοίνωση δεν δημιουργεί εκπλήξεις για το βασικό περιεχόμενο της συμφωνίας, αναμένεται βεβαίως η αποσαφήνιση των λεπτομερειών της για την υλοποίησή της μέσω της νομοθετικής πρωτοβουλίας της Ελληνικής Κυβέρνησης. (εδώ)

 

Την ικανοποίησή της για την πορεία του πρώτου φετινού εξαμήνου, αλλά και τη συγκρατημένη αισιοδοξία της για τις περαιτέρω προοπτικές της εταιρίας, εξέφρασε η διοίκηση της Σωληνουργεία Τζιρακιάν στα πλαίσια της τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της εισηγμένης.Ειδικότερα, η διοίκηση της Τζιρακιάν αναφέρθηκε σε ένα πρώτο φετινό εξάμηνο που χαρακτηρίστηκε από διψήφιο ποσοστό αύξησης στον όγκο των πωλήσεων, από ακόμη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο του κύκλου εργασιών (λόγω της εκτόξευσης της διεθνούς τιμής του χάλυβα), αλλά και από διευρυμένο μικτό περιθώριο κέρδους, καθώς η εισηγμένη διέθετε αποθέματα χαμηλού κόστους.Γενικότερα, η διοίκηση της Τζιρακιάν δηλώνει συγκρατημένα αισιόδοξη και για την πορεία του έτους 2022 τουλάχιστον σε ότι αφορά τον όγκο των πωλήσεών της.(εδώ)

 

Με κέρδη 823% από τα χαμηλά στις αρχές Μαΐου του 2019 (1,3 ευρώ), η μετοχή της ΔΕΗ αναδεικνύεται σε ένα από τα πιο ενδιαφέροντα «turnaround stories» της ελληνικής αγοράς. Η Axia Ventures Group, η οποία είχε συστήσει από τον Νοέμβριο του 2019 τη μετοχή της ΔΕΗ με τιμή στόχο τα 7,3 ευρω, επαναδιατύπωσε τον Ιανουάριο εφέτος τη σύσταση «αγοράς» για τον τίτλο, αυξάνοντας την τιμή στόχο στα 15,10 ευρώ, ενώ μετά και την ισχυρή προσφορά της Spear WTE Investments Sarl, μέλος του Macquarie Infrastructure and Real Assets Group (MIRA) για το 49% της της αξίας του ΔΕΔΔΗΕ στα 2,116 δις. ευρω (Enterprise Value) συμπεριλαμβάνοντας (pro-rata) καθαρό χρέος ύψους 804 εκατ. ευρω, έχει θέσει την μετοχή υπό εξέταση για τυχών νέα αποτίμηση. Όπως σημειώνει η Axia Ventures, η συνολική αξία (EV) του ΔΕΔΔΗΕ αποτιμήθηκε στα 4,3 δισ. EUR (EV), όταν η κεφαλαιοποίηση της ΔΕΗ  στο χρηματιστήριο κυμαίνεται στα 2,3 δις. ευρω. (εδώ)

 

O βραβευμένος Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός Science For You - SciFY, σε συνεργασία με το ahedd Digital Innovation Hub του ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος” καλωσορίζουν την Intracom Telecom, διεθνή πάροχο τηλεπικοινωνιακών συστημάτων και λύσεων, στην κοινότητα των "1000 Πρωτοπόρων για την Τεχνητή Νοημοσύνη στην Ελλάδα”. Η Intracom Telecom ανταποκρίθηκε άμεσα στο κάλεσμα να συμμετέχει στην κοινότητα και συνεχίζει να πρωτοπορεί, αυτή τη φορά σε έναν τομέα που αλλάζει την καθημερινότητά μας, αυτόν της Τεχνητής Νοημοσύνης. (εδώ)

 

Δίκαιο και εύλογο κρίνεται το προσφερόμενο αντάλλαγμα που προσφέρεται στο πλαίσιο της Υποχρεωτικής Δημόσιας Πρότασης που υπέβαλε η Terniale Limited gia για την απόκτηση του συνόλου των μετοχών της εταιρίας Όμιλος Ideal, σύμφωνα με την αιτιολογημένη γνώμη του ΔΣ της εισηγμένης.  Το προσφερόμενο από τον Προτείνοντα αντάλλαγμα, σε μετρητά, για κάθε νομίμως και εγκύρως προσφερθείσα Μετοχή της Δημόσιας Πρότασης, ανέρχεται σε 2,88 ευρώ ανά μετοχή. Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει στην αιτιολογημένη γνώμη του το ΔΣ της εισηγμένης, το Προσφερόμενο Αντάλλαγμα ισούται με τη ΜΧΤΜ κατά τους έξι (6) μήνες που προηγούνται της Ημερομηνίας Δημιουργίας Υποχρέωσης Υποβολής Δημόσιας Πρότασης, η οποία ανερχόταν σε 2,88 ευρώ.  Επίσης, υπερβαίνει κατά περίπου 19,0% την τιμή διάθεσης των νέων μετοχών που προήλθαν από την Αύξηση, ήτοι 2,42 ευρώ για κάθε μία νέα μετοχή. (εδώ)

 

Στην άνοδο της ελληνικής αγοράς ακινήτων ποντάρει και η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία ενισχύει τη δραστηριότητα του real estate. Σύμφωνα με παρουσίαση του Ομίλου σε διεθνείς αναλυτές και επενδυτές, η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε την αναβάθμιση των εμπορικών δραστηριοτήτων με περαιτέρω πιστωτική επέκταση, στοχεύοντας μερίδιο 30% της χρηματοδότησης των έργων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, την επέκταση της ψηφιακής πλατφόρμας, δημιουργώντας οικοσύστημα πέραν των τραπεζικών υπηρεσιών, και αξιοποίηση των ιδιοχρησιμοποιούμενων ακινήτων της αξίας 3 δισ. ευρώ.Σύμφωνα με την παρουσίαση στους επενδυτές, το σχέδιο της Πειραιώς με την κωδική ονομασία "Terra” βρίσκεται σε αρχικό στάδιο και περιλαμβάνει την αξιοποίηση χαρτοφυλακίου ακινήτων που έχουν περιέλθει στην ιδιοκτησία της από αγορές, πλειστηριασμούς, ιδιόχρηση και αλλαγή χρήσης, κλπ. (εδώ)

 

To πρώτο βήμα για την επιλογή στρατηγικού εταίρου στα ακίνητα πραγματοποιεί η Alpha Bank, μέσω του διαγωνισμού Skyline, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, στις αρχές Οκτωβρίου πρόκειται να αποσχισθεί η 100% θυγατρική Alpha Διαχειρίσεως Ακινήτων και Επενδύσεων ( ΑREM-I ), αφού προηγουμένως ολοκληρωθεί η αποτίμηση. Μαζί με την απόσχιση στην θυγατρική εταιρία θα μεταφερθεί και προσωπικό 20-30 ατόμων, ενώ με βάση το σχέδιο της τράπεζας, όταν επιλεγεί ο στρατηγικός επενδυτής της Alpha Αστικά Ακίνητα, η Alpha Διαχειρίσεως θα υπογράψει μακροχρόνια σύμβαση παροχής υπηρεσιών με τη νέα κοινοπραξία εξασφαλίζοντας στην τράπεζα σταθερά έσοδα. Ειδικότερα, στο πρώτο εξάμηνο, τα έσοδα από την παροχή υπηρεσιών, με βάση την εξαμηνιαία κατάσταση της Αlpha Αστικά Ακίνητα (AΣΤΑΚ) ανήλθαν συνολικά σε 4,7 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,1 εκατ. ευρώ απο εκτιμήσεις ακινήτων, και τα 2,5 εκατ. ευρώ από την διαχείριση ακινήτων. (εδώ)

 

Η Eurobank με την ιδιότητα του επίσημου Υποστηρικτή του Εθνικού Μητρώου Νεοφυών Επιχειρήσεων βράβευσε, με παροχές συνολικής αξίας €50.000 , τις νικήτριες εταιρίες του 1ου Διαγωνισμού Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας - Elevate Greece, τον οποίο εισάγει και διοργανώνει, για πρώτη φορά φέτος, το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων και η Γενική Γραμματεία Έρευνας & Καινοτομίας.Η Eurobank από την πρώτη στιγμή εντάχθηκε στους Επίσημους Υποστηρικτές του Elevate Greece δίνοντας σημαντικά κίνητρα, υπηρεσίες ακόμα και χρηματικά έπαθλα. Άλλωστε όλοι γνωρίζουμε πως η Eurobank μέσα από το πρόγραμμα egg - enter•grow•go έχει συμβάλλει στην ευρύτερη ανάπτυξη του οικοσυστήματος καινοτομίας.  Η Eurobank και το egg - enter grow go, ο επιχειρηματικός επιταχυντής που σχεδίασε και υλοποιεί η Τράπεζα από το 2013, σε συνεργασία με το Corallia, προτίθενται να επιλέξουν, από το σύνολο των επιχειρήσεων που εκδήλωσαν ενδιαφέρον συμμετοχής στα πρώτα Εθνικά Βραβεία Νεοφυών Επιχειρήσεων "Elevate Greece”, περισσότερες από 50 (πενήντα) καινοτόμες επιχειρήσεις.(εδώ)

 

Η γερμανική οικονομία θα ανακάμψει στο γ΄ τρίμηνο αλλά η επιχειρηματική δραστηριότητα θα επιβραδυνθεί ξανά στους τρεις τελευταίους μήνες του έτους, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας.Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης αυξήθηκε κατά 1,6% σε τριμηνιαία βάση, στο διάστημα Απριλίου-Ιουνίου, σε μια ασθενέστερη ανάκαμψη σε σχέση με πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς οι ελλείψεις στην προσφορά ημιαγωγών και άλλων ενδιάμεσων αγαθών, περιόρισε την ανάκαμψη από την πανδημία.(εδώ)

 

Η ανοδική ορμή του πληθωρισμού σε παγκόσμιο επίπεδο έχει πυροδοτήσει ένα κύμα προβληματισμού από τα νοικοκυριά έως τους επενδυτές, αλλά και έναν σκεπτικισμό αναφορικά με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής των κεντρικών τραπεζών. Με τις τιμές καταναλωτή να ανεβάζουν ταχύτητα μήνα με τον μήνα, οι χρηματαγορές ανησυχούν για τις προοπτικές και συνεπακόλουθα οι προσδοκίες για την πορεία του εμφανίζονται εμφανώς επηρεασμένες.  Στο πλαίσιο αυτό ο δείκτης που αντανακλά τις πληθωριστικές προσδοκίες στην Ευρωζώνη, αναρριχήθηκε σε υψηλό 6ετίας. Ειδικότερα ο δείκτης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τις μελλοντικές προοπτικές του breakeven πληθωρισμού σε βάθος χρόνου πενταετίας (προσδοκίες βάσει των ομολόγων), ανέβηκε στο 1,8207%, το υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα του 2015. Το ποσοστό αυτό βρίσκεται πολύ κοντά στον επίσημο στόχο της ΕΚΤ για ρυθμό στο 2%, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο στη διάρκεια του Σεπτεμβρίου ο δείκτης έχει αυξηθεί κατά 15 μονάδες βάσης. (εδώ)

 

Η πανδημία του κορωνοϊού δεν ήταν μόνο μία υγειονομική κρίση, αλλά και μία κρίση για τον τομέα των τροφίμων, καθώς ανέδειξε σοβαρές αδυναμίες στο σύστημα τροφίμων των ΗΠΑ, σχολιάζει το POLITICO.Αρκετοί Αμερικανοί δεν γνώριζαν για τον κίνδυνο που καραδοκούσε, μέχρι που ήρθαν αντιμέτωποι με τα άδεια ράφια στα καταστήματα των τροφίμων την άνοιξη του προηγούμενου χρόνου.Αρχίζοντας με το αρχικό ξέσπασμα της πανδημίας, τα προβλήματα συμφόρησης που παρουσιάστηκαν στις αλυσίδες εφοδιασμού, προκάλεσαν την κατάρρευσή τους, η οποία συνεχίζεται ακόμη, σε όλα τα τμήματα του συστήματος τροφίμων από τις φάρμες παραγωγής μέχρι τα κέντρα επεξεργασίας και τα ράφια των καταστημάτων.(εδώ)

 

Οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να φτάσουν έως και στα 100 δολάρια το βαρέλι, εάν ο χειμώνας αποδειχθεί βαρύς, ανεβάζοντας τη ζήτηση,  προβλέπει η Bank of America. Σημειώνεται ότι οι τιμές του πετρελαίου έφτασαν μέχρι τα 75 δολάρια ανά βαρέλι τον Ιούνιο, αλλά στη συνέχεια έπεσαν κοντά στα 60 δολάρια και το τελευταίο διάστημα κινούνται στην περιοχή των 70 δολαρίων. Όπως εξηγεί η Bank of America, η αυξημένη παραγωγή από τη Σαουδική Αραβία και άλλα μέλη του OPEC+ έχει αντισταθμίσει την ενισχυμένη ζήτηση.Στο πλαίσιο αυτό, η Goldman Sachs επιβεβαιώνει την τιμή-στόχο των 80 δολαρίων που έχει δώσει για το τέταρτο τρίμηνο.(εδώ)

 

Η τιμή του αλουμινίου έφτασε τα 3.000 δολάρια ανά τόνο στο Λονδίνο για πρώτη φορά τα τελευταία 13 χρόνια, εν μέσω προσδοκιών ότι τα προβλήματα στον ανεφοδιασμό θα παραμείνουν, ενώ η ζήτηση συνεχίζει να αυξάνεται.Η τιμή του αλουμινίου αυξήθηκε 2,6% στα 3.000 δολάρια ανά τόνο, στο υψηλότερο ενδοσυνεδριακά επίπεδο από το 2008, στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου. Στην Κίνα, το μέταλλο διαπραγματευόταν υψηλότερα κατά 5,4% στα 23.709 γουάν, που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από το 2006.(εδώ)

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text