Αρχική | Χρηματιστήριο | Χρηματιστήριο Αθηνών | Χρηματιστήριο Αθηνών – Το απόλυτο "turnaround story"

Χρηματιστήριο Αθηνών – Το απόλυτο "turnaround story"

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Χρηματιστήριο Αθηνών – Το απόλυτο "turnaround story"

Με κέρδη 823% από τα χαμηλά στις αρχές Μαΐου του 2019 (1,3 ευρώ), η μετοχή της ΔΕΗ (+7% τώρα στο ΧΑ) αναδεικνύεται σε ένα από τα πιο ενδιαφέροντα «turnaround stories» της ελληνικής αγοράς. Η Axia Ventures Group, η οποία είχε συστήσει από τον Νοέμβριο του 2019 τη μετοχή της ΔΕΗ με τιμή στόχο τα 7,3 ευρω, επαναδιατύπωσε τον Ιανουάριο εφέτος τη σύσταση «αγοράς» για τον τίτλο, αυξάνοντας την τιμή στόχο στα 15,10 ευρώ, ενώ σήμερα μετά και την ισχυρή προσφορά της Spear WTE Investments Sarl, μέλος του Macquarie Infrastructure and Real Assets Group (MIRA) για το 49% της της αξίας του ΔΕΔΔΗΕ στα 2,116 δις. ευρω (Enterprise Value) συμπεριλαμβάνοντας (pro-rata) καθαρό χρέος ύψους 804 εκατ. ευρω, έχει θέσει την μετοχή υπό εξέταση για τυχών νέα αποτίμηση.

Όπως σημειώνει η Axia Ventures, η συνολική αξία (EV) του ΔΕΔΔΗΕ αποτιμήθηκε στα 4,3 δισ. EUR (EV), όταν η κεφαλαιοποίηση της ΔΕΗ σήμερα στο χρηματιστήριο κυμαίνεται στα 2,3 δις. ευρω. Η συναλλαγή για το 49% της θυγατρικής της ΔΕΗ συνεπάγεται 9,8 φορές τον δείκτη EV/EBITDA (Αξιά επιχείρησης προς κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων και είναι 30% μεγαλύτερη από την μέση εκτίμηση της αγοράς, αποκρυσταλλώνοντας έτσι σημαντική αξία και για την αποτίμηση της ΔΕΗ. Το Enterprise Value) της ΔΕΗ ανέρχεται σήμερα στα 5,4 δισ. ευρώ περίπου (καθαρό χρέος 3,2 δισ. ευρώ και κεφαλαιοποίηση την Παρασκευή 2,2 δισ. Ευρώ), την ώρα που η αποτίμησης ( EV ) του ΔΕΔΔΗΕ στα 4,3 δισ. ευρώ, υποδηλώνει ότι η αξία της ΔΕΗ για τα υπόλοιπους τομείς δραστηριότητάς της ΔΕΗ βρίσκεται μόλις στο 1,1 δισ. ευρώ. Η προσφορά του Macquarie, υποδηλώνει επίσης πως υπάρχει αξία στα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία ειδικά αν αυτά δεν διαθέτουν άλογα βαρίδια

Θα πρέπει να σημειωθεί πως η ΔΕΗ, που παραμένει ένα από τα πλέον «πολιτικά χαρτιά», διακινούνταν ιστορικά με «έκπτωση» στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι επενδυτές ενσωμάτωναν στην τιμή της το ρίσκο των συνδικαλιστικών και πολιτικών παρεμβάσεων, καθώς οι αποκαλούμενοι stakeholders (σημαντικοί μέτοχοι) παρέμεναν στο περιθώριο, ενώ οι φορολογούμενοι «επενέβαιναν» πάντα σε δύσκολες στιγμές για να ισορροπήσουν τον ισολογισμό της κατά τ’ άλλα εισηγμένης επιχείρησης. Στις αρχές του Μαΐου του 2019 πάντως οι πολιτικές παλινωδίες της τότε κυβέρνησης, τα αρνητικά αποτελέσματα και η έκθεση του ορκωτού λογιστή για τον ισολογισμό του 2018 θορύβησαν την αγορά θεωρώντας πως αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα θα οδηγούνταν σε 12-18 μήνες σε κατάρρευση.

Η νέα διοίκηση, που ανέλαβε να αποκαταστήσει την παραγωγή ταμειακών ροών στην εταιρεία, ξεκίνησε ένα μεγάλο πλάνο μετασχηματισμού της επιχείρησης, ενώ από τότε η αγορά ανέμενε ως θετικό καταλύτη για τη μετοχή την πώληση του 49% του κλάδου διανομής (ΔΕΔΔΗΕ) της επιχείρησης.

 

Τάσος Μαντικίδης

Πηγή: ot.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text