Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Ευρωζώνη: Ο πληθωρισμός «τρομάζει», σε υψηλό 6ετίας οι προσδοκίες

Ευρωζώνη: Ο πληθωρισμός «τρομάζει», σε υψηλό 6ετίας οι προσδοκίες

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Η ανοδική ορμή του πληθωρισμού σε παγκόσμιο επίπεδο έχει πυροδοτήσει ένα κύμα προβληματισμού από τα νοικοκυριά έως τους επενδυτές, αλλά και έναν σκεπτικισμό αναφορικά με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής των κεντρικών τραπεζών. Με τις τιμές καταναλωτή να ανεβάζουν ταχύτητα μήνα με τον μήνα, οι χρηματαγορές ανησυχούν για τις προοπτικές και συνεπακόλουθα οι προσδοκίες για την πορεία του εμφανίζονται εμφανώς επηρεασμένες.

Στο πλαίσιο αυτό ο δείκτης που αντανακλά τις πληθωριστικές προσδοκίες στην Ευρωζώνη, αναρριχήθηκε σε υψηλό 6ετίας. Ειδικότερα ο δείκτης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τις μελλοντικές προοπτικές του breakeven πληθωρισμού σε βάθος χρόνου πενταετίας (προσδοκίες βάσει των ομολόγων), ανέβηκε σήμερα Δευτέρα στο 1,8207%, το υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα του 2015. Το ποσοστό αυτό βρίσκεται πολύ κοντά στον επίσημο στόχο της ΕΚΤ για ρυθμό στο 2%, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο στη διάρκεια του Σεπτεμβρίου ο δείκτης έχει αυξηθεί κατά 15 μονάδες βάσης.

«Η αύξηση των δείκτη αντανακλά τους μεγαλύτερους κινδύνους για τον πληθωρισμό σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Δεν πιστεύω ότι οι μέσες και οι μακροπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό έχουν αλλάξει ανοδικά ουσιαστικά, ωστόσο οι φωνές για ενδεχόμενες συνέπειες είναι πλέον περισσότερες σε σχέση με δύο χρόνια πριν», αναφέρει ο αναλυτής στην ING, Αντουάν Μπουβέ.

Η ΕΚΤ από τη μεριά της εμφανίζεται καθησυχαστική. Σήμερα το μέλος του δ.σ. της Ισαμπέλ Σνάμπελ, δήλωσε ότι κατά πάσα πιθανότητα η ανοδική αυτή τάση του πληθωρισμού θα διαρκέσει μόνο φέτος, καθώς από του χρόνου αναμένεται να κατεβάσει ταχύτητα.

 

Πηγή: moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text