Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Αττική Οδός – Η επόμενη μεγάλη παραχώρηση του ΤΑΙΠΕΔ

Αττική Οδός – Η επόμενη μεγάλη παραχώρηση του ΤΑΙΠΕΔ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Αττική Οδός – Η επόμενη μεγάλη παραχώρηση του ΤΑΙΠΕΔ

Αναμένοντας ότι θα σπάσει όλα τα κοντέρ, το ΤΑΙΠΕΔ προετοιμάζεται για την επόμενη μεγάλη παραχώρηση, που δεν είναι άλλη από αυτή της Αττικής Οδού. Όπως προέβλεψε ο διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου, κ. Δημήτρης Πολίτης, κατά τη διάρκεια της ημερίδας του Υπερταμείου στην 85η ΔΕΘ, με θέμα «Βιώσιμη Ανάπτυξη: Ο ρόλος των Δημοσίων Επιχειρήσεων και η στρατηγική κατεύθυνσης προς το μέλλον», ο διαγωνισμός για τον αστικό αυτοκινητόδρομο θα προσελκύσει προσφορές ρεκόρ.

Μάλιστα, εκτίμησε ότι οι προσφορές για τη νέα παραχώρηση της Αττικής Οδού – η υφιστάμενη σύμβαση να λήγει το 2024- θα πάρουν τα σκήπτρα από τη ΔΕΗ για τη μεγάλη προσφορά που πέτυχε για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ. Αυτό αποτελεί μια τεράστια πρόκληση για το Ταμείο, δεδομένου ότι το αυστραλιανό fund Macquarie έδωσε συνολικά 2,1 δισ. ευρώ για το 49% του διαχειριστή του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, εκ των οποίων τα 1,3 δισ. θα μπουν στα ταμεία της ΔΕΗ.

Μέσα στο 2022 η Εγνατία Οδός και η ΔΕΠΑ Υποδομών

Επί του παρόντος, προτεραιότητα για το ΤΑΙΠΕΔ αποτελεί το κλείσιμο όλων των εκκρεμοτήτων που θα οδηγήσουν στην ευόδωση δύο επίσης μεγάλων αποκρατικοποιήσεων. Όπως σημείωσε μάλιστα ο κ. Πολίτης, στις διαγωνιστικές διαδικασίες το «τελευταίο μίλι» είναι πολύ σημαντικό, καθώς θα πρέπει να ολοκληρωθούν σε σύντομο χρόνο αρκετές εκκρεμότητες.

Για την Εγνατία Οδό, η δεσμευτική προσφορά του προτιμητέου επενδυτή, δηλαδή της κοινοπραξίας ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Egis Projects, περιλαμβάνει τίμημα 1,49 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα, η Italgas προσέφερε 733 εκατ. ευρώ για τη ΔΕΠΑ Υποδομών.

Εντωμεταξύ, στην πρώτη γραμμή βρίσκεται η Βόρεια Ελλάδα. Οι τρεις επόμενες κινήσεις του Ταμείου αφορούν στα λιμάνια Αλεξανδρούπολης, Καβάλας και Ηγουμενίτσας. Σε εξέλιξη βρίσκεται και η διαδικασία παραχώρησης της μαρίνας Καλαμαριάς για την οποία έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον έξι σχήματα.

Ακόμη, ιδιαίτερο βάρος δίνει το Ταμείο στη χάραξη μιας πολιτικής για την αξιοποίηση των ιαματικών πηγών της χώρας. Η αρχή πρόκειται να γίνει το πιθανότερο εντός του πρώτου τριμήνου του 2022 με την έναρξη της διαδικασίας αξιοποίηση μίας ή και δύο ιαματικών πηγών. Σοβαρή υποψηφιότητα για να είναι στην πρώτη φουρνιά έχουν θέσει τα Καμένα Βούρλα, που είναι και η πιο γνωστή ιαματική πηγή, ενώ ενδιαφέρον συγκεντρώνει και η Αιδηψός.

Έργα άνω των 2 δισ. στην Μονάδα Ωρίμανσης Έργων

Έργα προϋπολογισμού άνω των 2 δισ. ευρώ αναμένονται στη πρώτη φουρνιά των έργων στρατηγικής σημασίας που θα αναλάβει να «τρέξει» η νέα Μονάδας Ωρίμανσης Έργων (PPF) του ΤΑΙΠΕΔ. Η πρώτη λίστα έργων που θα ενταχθούν στο PPFαναμένεται σύντομα να ανακοινωθεί. Στόχος της νέας Μονάδας είναι η επιτάχυνση των μεγάλων στρατηγικών επενδύσεων για τη μέγιστη απορρόφηση των διαθέσιμων πόρων από χρηματοδοτικές πηγές, με πρώτο το Ταμείο Ανάκαμψης (RRF), αλλά και το διαχρονικό εργαλείο του ΕΣΠΑ.

Όπως εξήγησε ο εντεταλμένος σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, κ. Παναγιώτης Σταμπουλίδης, παρουσιάζοντας το PPFαπό το βήμα της ημερίδας, στοχεύει με απλά λόγια να παρακάμψει τη γραφειοκρατία των δημοσίων φορέων για έργα μεγάλης αξίας, αλλά και με υψηλό κοινωνικό αντίκτυπο. Στην πρώτη λίστα θα βρίσκονται έργα, όπως μονάδες υγείας, κτηριακά έργα, κ.ά.

Ουσιαστικά, η νέα Μονάδα θα αναλαμβάνει την ωρίμανση μεγάλων έργων, προϋπολογισμού άνω των 30 εκατ. ευρώ, δηλαδή τις απαραίτητες μελέτες και αδειοδοτήσεις, καθώς και την προκήρυξη του εκάστοτε διαγωνισμού και την παρακολούθηση της πορείας του.

Τέλος, ο κ. Σταμπουλίδης σημείωσε ότι για πρώτη φορά ένας δημόσιος οργανισμός στην Ελλάδα αναπτύσσει το δικό του ψηφιακό ESG Ratting Tool. Μάλιστα, πρόκειται για μια από τις σπάνιες παγκοσμίως περιπτώσεις που ένα ταμείο όπως το ΤΑΙΠΕΔ ενσωματώνει στις διαδικασίες του τις αρχές της αειφορίας.

 

Ολγα Κλώντζα

Πηγή: ot.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text