Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Ο Δημήτρης Μπάκος στο Liberal: Οι μύθοι για την Ελλάκτωρ κατέρρευσαν - Έφτασε η ώρα της σοβαρότητας

Ο Δημήτρης Μπάκος στο Liberal: Οι μύθοι για την Ελλάκτωρ κατέρρευσαν - Έφτασε η ώρα της σοβαρότητας

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ο Δημήτρης Μπάκος στο Liberal: Οι μύθοι για την Ελλάκτωρ κατέρρευσαν - Έφτασε η ώρα της σοβαρότητας

Το μήνυμα ότι ο πόλεμος μετόχων στην Ελλάκτωρ δεν βοηθά κανέναν, ούτε φυσικά την εξυγίανση του ομίλου στον οποίο ο ίδιος και οι Ολλανδοί έχουν επενδύσει 260 εκατ. ευρώ, στέλνει μιλώντας στο Liberal ο βασικός μέτοχος της εισηγμένης, Δημήτρης Μπάκος. Έχοντας λοιδορηθεί αλλά και «κυνηγηθεί» ο ίδιος, συνεργάτες και η οικογένειά του από ΣΔΟΕ και ελεγκτικές αρχές μετά την εμπλοκή του με την Ελλάκτωρ, απευθύνει για μια ακόμη φορά κάλεσμα στη Reggeborgh να σχεδιάσουν από κοινού τη στρατηγική ανάπτυξης της εταιρείας.

Συνέντευξη στον Θανάση Μαυρίδη

Τους τελευταίους μήνες ακούμε όλο και πιο συχνά για εσάς, λόγω της διαμάχης σας με τον Ολλανδό μεγαλομέτοχο της Ελλάκτωρ. Η κοινή γνώμη αντιλαμβάνεται ότι δύο μεγάλοι επιχειρηματίες θέλουν το ίδιο πράγμα και αποφασίζουν να λύσουν τις διαφορές τους με πόλεμο. Αλήθεια, τι το «φοβερό» έχει αυτή η εταιρεία για να προκαλέσει τέτοια πάθη;

Η αλήθεια είναι ότι δεν γνωρίζω τι θέλει ο Ολλανδός επενδυτής. Ξέρω όμως ότι όταν αποφασίσαμε να επενδύσουμε στην Ελλάδα, στην Ελλάκτωρ, τα πράγματα έμοιαζαν διαφορετικά. Πιστέψαμε επίσημες ανακοινώσεις στο χρηματιστήριο σύμφωνα με τις οποίες ο ολλανδός επενδυτής είχε 5% και ήταν γνωστό ότι σκοπεύει να αγοράσει ποσοστό 12% που είχε ο Λ. Μπόμπολας. Με το δεδομένο αυτό αγοράσαμε το 26% που είχαν οι κ.κ. Αναστάσιος και Δημήτρης Καλλιτσάντσης, οι οποίοι με το ποσοστό αυτό είχαν σημαντικό ρόλο και στην διοίκηση της εταιρείας.

Το «μάθημα» που πήραμε ήταν ότι σε ορισμένες περιπτώσεις δεν αρκούν οι επίσημες ανακοινώσεις γιατί δεν λένε πάντα αλήθεια, όταν υπάρχει ασυδοσία! Η άλλη πλευρά ήταν βασικός μέτοχος στην ανταγωνιστική εταιρεία και ταυτόχρονα διέθετε κρυμμένα ποσοστά και στη δική μας.

…Γι' αυτό φθάσαμε στον πόλεμο μετόχων

Ο πόλεμος που λέτε, είναι αποτέλεσμα μιας, χωρίς λόγο, αλαζονείας. Και θέλω να πιστεύω ότι είναι χωρίς λόγο, επειδή και οι δύο βασικοί μέτοχοι διαθέτουμε επίσημα, περίπου το 60% του μετοχικού κεφαλαίου έχοντας επενδύσει περισσότερα από 260 εκατ. ευρώ. Τι μπορούμε να επιδιώκουμε; Μπορώ να μιλήσω για εμένα. Θέλω το καλό της εταιρείας και θέλω την ανάπτυξή της, να είναι ισχυρή στους τομείς και τις αγορές που δραστηριοποιείται προκειμένου να έχει κερδοφορία.

Επίσης, δεν έχω καμία διαφορά με οποιονδήποτε μέτοχο που επιδιώκει τα ίδια. Ούτε έχω κάποια προσωπική αντιπάθεια για κανέναν. Αν όπως λέτε φθάσαμε στον πόλεμο, είναι επειδή η άλλη πλευρά δεν θέλει να συνεννοηθεί, να συμφωνήσουμε τι είναι και τι θα κάνει η Ελλάκτωρ. Εμείς δεν αποφεύγουμε τον διάλογο. Δεν έχουμε κρυφή ατζέντα.

Η άλλη πλευρά απορρίπτει τον διάλογο μαζί σας, λέτε…

Μεγάλο μέρος του χρόνου, ζω στο εξωτερικό αλλά παρακολουθώ στα media ότι γίνομαι αντικείμενο συστηματικής υποτίμησης ίσως και προσβολών. Διάβαζα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία δεν έχουμε χρήματα να υποστηρίξουμε την επένδυσή μας και γιαυτό θα μειωθεί, διάβαζα δημοσιεύματα σχεδόν προσβλητικά που δεν έχουν θέση σε διακυβέρνηση μεγάλων επιχειρήσεων, θυμίζουν κωμωδίες του ’60, που τσακώνονται στην αυλή οι νοικοκυρές της γειτονιάς.

Το κοινό του οικονομικού τύπου γνωρίζει ποιος είναι ο Ολλανδός. Σε κάθε περίπτωση αντιπροσωπεύει ένα μεγάλο οικονομικό μέγεθος. Για τον Δημήτρη Μπάκο, όμως, ξέρει ελάχιστα. Στην Ελλάδα οι περισσότεροι σας ξέρουν ως πρόεδρο μιας ποδοσφαιρικής ομάδας…

Δεν είμαι πρόεδρος ποδοσφαιρικής ομάδας, καταρχάς. Η αλήθεια είναι ότι τόσο εγώ όσο και ο φίλος και συνέταιρός μου Γιάννης Καϋμενάκης, δεν αισθανόμαστε την ανάγκη να προβάλλουμε τις επιτυχίες μας. Την ίδια νοοτροπία ακολουθούν και τα παιδιά μας αλλά ίσως αυτό, θεωρείται λάθος στην Ελλάδα.

Είναι γνωστό ότι είμαστε από τους αυτοδημιούργητους επιχειρηματίες, ξεκινήσαμε νέοι δουλεύοντας ως μηχανικοί ή καπετάνιοι στα καράβια και έχουμε πετυχημένη επιχειρηματική δραστηριότητα στο εξωτερικό.

Στην Ελλάδα βέβαια, η γνωστή δραστηριότητα είναι η ποδοσφαιρική ομάδα Αστέρας Τρίπολης που την αποκτήσαμε όταν ήταν μια ασήμαντη ομάδα στο τοπικό πρωτάθλημα της αγαπημένης μου Αρκαδίας και διοικείται από στελέχη που γνωρίζουν το σπορ, όχι από εμένα. Δεν την θεωρώ επένδυση, δείχνει μεράκι για τον τόπο και χαίρομαι επειδή από μια τοπική ερασιτεχνική ομάδα που ήταν, έφθασε στις πρώτες θέσεις του πρωταθλήματος.

Υπήρξαν ακόμη και δημοσιεύματα του τύπου που έλεγαν ότι ο Δημήτρης Μπάκος δεν έχει μεγάλη οικονομική επιφάνεια…

Ακούσαμε πολλά, ορισμένα από τα οποία θα ήταν διασκεδαστικά αν δεν ήταν επικίνδυνα για μια μεγάλη εταιρεία όπως η Ελλάκτωρ που έχει σοβαρά προβλήματα. Ισχυρίζονταν ότι το ποσοστό μας θα μειωθεί επειδή δεν έχουμε χρήματα για την αύξηση κεφαλαίου. Αποδείχθηκε ότι όχι μόνον καλύψαμε το ποσοστό μας αλλά και το αυξήσαμε αγοράζοντας το 75% των δικαιωμάτων που κυκλοφορούσαν στην αφορά. Πρώτη φορά άκουσα να λένε ότι δεν έχει χρήματα κάποιος που διαθέτει όσα απαιτούνται για να στηρίζει τις επενδύσεις του.

Φυσικά τώρα κατέρρευσαν όλοι αυτοί οι μύθοι και έφθασε η ώρα που πρέπει όλοι να αντιμετωπίσουν με υπευθυνότητα και σοβαρότητα την κατάσταση.

Ας πούμε ότι αύριο το πρωί ο Ολλανδός αποφασίζει να σας δώσει τον έλεγχο τις εταιρείας. Τι διαφορετικό θα κάνετε τις από αυτό που κάνει ο ίδιος; Νομίζουμε ότι έχει εμπειρία από κατασκευές και ότι σίγουρα αγαπάει τις επενδύσεις του!

Με έχουν ενημερώσει ότι είναι πολύ πετυχημένος, σε χρηματιστηριακές κινήσεις. Έκανε αλλεπάλληλες φορές εισαγωγή - έξοδο σε χρηματιστήρια, της κατασκευαστικής εταιρείας της οικογενείας Βέσελς. Σίγουρα έχει εμπειρίες στον κλάδο αλλά αυτό που περιμένουμε δεν είναι να μας δώσει κάτι, τον έλεγχο ή το ΔΣ. Αυτό που χρειάζεται είναι να γίνει μια ουσιαστική συζήτηση για το μέλλον της εταιρείας, τα κοινά σχέδια που πρέπει να έχουμε ως βασικοί μέτοχοι. Αν έχουμε μια ουσιαστική και εύλογη συνεννόηση μετά θα είναι εύκολο να συμφωνήσουμε ποια στελέχη μπορούν να υλοποιήσουν το σχέδιο αυτό.

Έχετε έρθει ποτέ σε επαφή με τον μέτοχο άλλης πλευράς;

Η αλήθεια είναι ότι προσπαθήσαμε αλλά συναντήσαμε την απόλυτη άρνηση. Μου είπαν μάλιστα, χωρίς να είμαι βέβαιος ότι είναι αλήθεια, ότι είχε την απορία “who is this Bakos?”. Ελπίζω να τον έχουν ενημερώσει, τώρα.

Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τον Ελλάκτωρ; Έχετε ήδη δαπανήσει είπατε περίπου 130 εκατομμύρια ευρώ. Μέχρι που θα φτάσετε; Διότι κάπου διάβασα ότι κάνετε ένα χρηματιστηριακό παιγνίδι και ότι σε μια μεγαλύτερη τιμή θα πουλήσετε…

Το παράδοξο είναι ότι ενώ στην αρχή μας κατηγορούσαν ότι δεν έχουμε χρήματα και απλώς ενοχλούμε «σοβαρούς» επενδυτές, τώρα με κατηγορούν για το αντίστροφο. Ενοχοποιούμαι επειδή επένδυσα τεράστιο ποσό και μάλιστα από αύξηση κεφαλαίου οπότε αγόρασα φθηνά. Καταρχήν οι «κατήγοροί» μου επέλεξαν την τιμή της αύξησης κεφαλαίου αν την θεωρούσαν χαμηλή ας την όριζαν υψηλότερα. Δεύτερο ποιο είναι το έγκλημα; Πρώτη φορά ακούω ότι συνιστά κακό η επένδυση σε εισηγμένη εταιρεία…

Είναι αλήθεια ότι σας ενόχλησε το ΣΔΟΕ; Δεν είναι συνηθισμένο…

Είναι από τα περίεργα που έζησα πρόσφατα. Μάλιστα κάποιοι παραδέχονται ότι έκαναν καταγγελίες εναντίον μας σε ελεγκτικές υπηρεσίες. Τους τελευταίους μήνες το ΣΔΟΕ, η Οικονομική Αστυνομία, άλλες κρατικές υπηρεσίες δέχθηκαν καταγγελίες για εμένα, τον γιό μου, την κόρη του κ. Καϋμενάκη και έχουν κάνει ελέγχους. Δεν με ενοχλούν οι ξαφνικοί έλεγχοι αλλά απεχθάνομαι την συμπεριφορά να χρησιμοποιούνται γνωριμίες και προσωπικές σχέσεις για να καταγγελθεί με αστήρικτες αιτιάσεις όποιος θεωρείται αντίπαλος.

Θα επενδύσετε σε άλλους κλάδους, σε άλλες εταιρείες;

Όπως αντιλαμβάνεστε έχω κάνει μια μεγάλη επιχειρηματική διαδρομή σε δύσκολες διεθνείς αγορές. Βλέποντας ότι αυτή είναι και η επιθυμία των παιδιών μου, αποφάσισα οι νέες επενδύσεις μου να έχουν ως βάση την ελληνική οικονομία. Η Ελλάδα, πιστεύω ότι μπορεί να βρεθεί στις πρώτες θέσεις της ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια, έχει όλες τις προϋποθέσεις.

Βέβαια η έως τώρα εμπειρία από την υπόθεση Ελλάκτωρ, δεν είναι ενθαρρυντική αλλά πιστεύω ότι τελικά επικρατεί πάντα η κοινή λογική. Η δική μου λογική είναι να αγνοώ τους θορύβους και να επιμένω στην αλήθεια της πραγματικότητας που είναι επενδύσεις, δουλειά, σχέδιο, μέλλον.

 

Δημήτρης Μπάκος

Συνέντευξη: Δημήτρης Μπάκος

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text