Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Ξανά στο στόχαστρο του Πεκίνου η Alibaba: Ζητά τη διάσπαση της Alipay

Ξανά στο στόχαστρο του Πεκίνου η Alibaba: Ζητά τη διάσπαση της Alipay

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ξανά στο στόχαστρο του Πεκίνου η Alibaba: Ζητά τη διάσπαση της Alipay

Απότομη πτώση σημειώνει η μετοχή της Alibaba, έπειτα από δημοσίευμα που θέλει τη χρηματοοικονομική μονάδα της, Ant Group, να μπαίνει στο μικροσκόπιο των κινεζικών αρχών.

Όπως έγραψαν οι Financial Times, το Πεκίνο θέλει να διασπάσει την Alipay, τη μεγαλύτερη εφαρμογή πληρωμών στην Κίνα, με περισσότερους από 1 δισ. χρήστες. Σύμφωνα με το σχέδιο, θα πρέπει να δημιουργηθεί μία χωριστή πλατφόρμα για τη δραστηριότητα χορηγήσεων της εφαρμογής.

Την ίδια στιγμή, η Ant ενδεχομένως να αναγκαστεί να παραδώσει τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών της, πάνω στα οποία στηρίζονται οι αποφάσεις της για τις χορηγήσεις δανείων, σε μία νέα εταιρεία πιστοληπτικής αξιολόγησης, η οποία θα είναι εν μέρει κρατική.

Πρόκειται για μία ακόμα κίνηση του Πεκίνου που γίνεται στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να περιορίσει την ισχύ και την επιρροή των μεγάλων επιχειρήσεων.

Η μετοχή της Alibaba υποχωρεί πάνω από 5% στο Χονγκ Κονγκ.

Όμως, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Ant Group βρίσκεται στο στόχαστρο της κινεζικής κυβέρνησης. Η επιχειρηματική αυτοκρατορία του Τζακ Μα, έχει δεχθεί σειρά «χτυπημάτων» από τις αρχές, ξεκινώντας από τον περασμένο Οκτώβριο, όταν ο Μα άσκησε δημοσίως κριτική στις εποπτικές αρχές, λέγοντας ότι υπονομεύουν την καινοτομία. Τον επόμενο μήνα, οι αρχές ακύρωσαν τη δημόσια εγγραφή-ρεκόρ των 37 δισ. δολαρίων που θα πραγματοποιούσε η Ant Group.

Και τον Απρίλιο, η Alibaba βρέθηκε αντιμέτωπη με πρόστιμο 2,8 δισ. δολαρίων για θέματα μονοπωλίου.

 

Πηγή: moneyreview.gr με πληροφορίες από BBC

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text