Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | "Χαμόγελα" στις τράπεζες για την επέκταση του ΓΕΦΥΡΑ 1

"Χαμόγελα" στις τράπεζες για την επέκταση του ΓΕΦΥΡΑ 1

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
"Χαμόγελα" στις τράπεζες για την επέκταση του ΓΕΦΥΡΑ 1

Με μεγάλη ικανοποίηση υποδέχθηκαν οι τραπεζικές διοικήσεις τη χρονική επέκταση κατά 3 μήνες του προγράμματος επιδότησης δόσεων δανειοληπτών που επλήγησαν από την πανδημία.

Ο λόγος γίνεται για το πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ 1, το οποίο ενεργοποιήθηκε στις αρχές του 2021 και προβλέπει με βάση την τωρινή του μορφή οικονομική στήριξη για 9 μήνες, αποκλειστικά σε όσους εξοφλούν ενυπόθηκα δάνεια, συνδεδεμένα με την κύρια κατοικία τους. Κατά βάση δηλαδή πρόκειται για στεγαστικά και δευτερευόντως για καταναλωτικά δάνεια με εγγύηση το σπίτι του οφειλέτη.

Στη δράση εντάχθηκαν περί τους 75.000 δανειολήπτες, πράσινοι και κόκκινοι, εξασφαλίζοντας την πληρωμή έως και του 90% των μηνιαίων καταβολών τους στις τράπεζες από το κράτος. Αυτό το μήνα επρόκειτο να λήξει η περίοδος της 9μηνης επιδότησης για την πλειονότητά τους, με δεδομένο ότι η περίοδος αναστολής πληρωμής δόσεων, έληξε στο τέλος του 2020.

Αυτό σημαίνει ότι θα έπρεπε να επιστρέψουν σε κανονικές πληρωμές στο τελευταίο τρίμηνο του έτους. Με τη νέα παρέμβαση ωστόσο του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, η περίοδος της επιδότησης επεκτείνεται κατά 3 μήνες, κατά τη διάρκεια των οποίων θα καλύπτεται από το Δημόσιο το 40% των μηνιαίων δόσεων.

Δηλαδή, οι οφειλέτες που εντάχθηκαν στο ΓΕΦΥΡΑ 1 θα καταβάλλουν μόνο το 60% της προ πανδημίας δόσης τους, εφόσον πρόκειται για πράσινους στις αρχές του 2020 δανειολήπτες ή το ίδιο ποσοστό επί της δόσης που συμφώνησαν με τις τράπεζες μετά την υποχρεωτική ρύθμιση των οφειλών τους πριν ενταχθούν στο πρόγραμμα.

Τα NPEs της πανδημίας

Όπως επισημαίνει τραπεζική πηγή, με την παράταση της βοήθειας δίνεται περισσότερος χρόνος στα νοικοκυριά να περιορίσουν ενδεχόμενες απώλειες των εισοδημάτων τους ή και να κάνουν οικονομία ενόψει της περιόδου των κανονικών δόσεων που κατά τα φαινόμενα θα ξεκινήσει το 2022.

Έτσι, σημειώνει η ίδια πηγή, μειώνονται οι πιθανότητες να χρειαστούν νέα μεταβατική περίοδο μειωμένων καταβολών που παρέχεται από τις τράπεζες και θα επιστρέφουν ταχύτερα σε κανονικές πληρωμές.

Εκτιμά δε πως με τα σημερινά δεδομένα, από το σύνολο των δανείων που βρέθηκαν σε αναστολή, ύψους περί τα 25 δισ. ευρώ, μόλις περί τα 3 δισ. ευρώ θα καταστούν μη εξυπηρετούμενα και θα χρειαστούν πιο μόνιμη παρέμβαση για τη διασφάλιση της βιωσιμότητάς τους.

Ενώ στην αρχή της κρίσης ο πήχης τοποθετούνταν στα επίπεδα των 5 δισ. ευρώ ή και υψηλότερα, λόγω του βάθους της ύφεσης που προκάλεσε η υγειονομική κρίση.

Τα ποσά της επιδότησης

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ 1 επιδοτεί τα δάνεια για εννέα μήνες ως εξής:

Συνεπείς δανειολήπτες: 90% της μηνιαίας δόσης το 1ο τρίμηνο, 80% το 2ο τρίμηνο και 70% το 3ο τρίμηνο, με μέγιστο ποσό τα 600 ευρώ ανά πιστωτή.

Μη εξυπηρετούμενα δάνεια χωρίς καταγγελία: 80% της μηνιαίας δόσης το 1ο τρίμηνο, 70% το 2ο τρίμηνο και 60% το 3ο τρίμηνο, με μέγιστο ποσό τα 500 ευρώ ανά πιστωτή.

Καταγγελμένα δάνεια: 60% της μηνιαίας δόσης το 1ο τρίμηνο, 50% το 2ο τρίμηνο και 30% το 3ο τρίμηνο, με μέγιστο ποσό τα 300 ευρώ ανά πιστωτή.

Κατά πάσα πιθανότητα σε όλες τις κατηγορίες η επιδότηση στους τρεις επιπλέον μήνες θα ανέρχεται στο 40% της μηνιαίας δόσης, χωρίς ωστόσο να αλλάξουν τα πλαφόν που αναφέρονται παραπάνω.

Παρακολούθηση δικαιούχων

Σημειώνεται ότι οι δανειολήπτες θα πρέπει να καταβάλλουν κάθε μήνα το υπόλοιπο ποσό της δόσης, το οποίο δεν καλύπτεται από το κράτος.

Επιπλέον, μετά τη λήξη της επιδότησης, οφείλουν να πληρώνουν ολόκληρη τη μηνιαία δόση του δανείου τους, για χρονικό διάστημα τουλάχιστον:

– 6 μηνών, για εξυπηρετούμενα δάνεια ή δάνεια που παρουσίαζαν καθυστέρηση έως 90 ημέρες κατά την 29η.2.2020,

– 12 μηνών, για μη εξυπηρετούμενα δάνεια με καθυστέρηση άνω των 90 ημερών κατά την 29η.2.2020 τα οποία δεν έχουν καταγγελθεί,

– 18 μηνών, για μη εξυπηρετούμενα δάνεια με καθυστέρηση άνω των 90 ημερών κατά την 29η.2.2020 τα οποία έχουν καταγγελθεί μέχρι την ημερομηνία αυτή.

– 12 μηνών, για δάνεια οποιασδήποτε εκ των ανωτέρω κατηγοριών, στα οποία η δόση δεν έχει ορισθεί σε μηνιαία βάση.

Σε διαφορετική περίπτωση, οι δανειολήπτες θα κληθούν να επιστρέψουν την κρατική επιδότηση.

 

Αγης Μάρκου

Πηγή: ot.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text