Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2021

Διαβάσαμε - Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2021

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Διαβάσαμε - Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2021

Την πρόκληση της "πράσινης" μετάβασης, η οποία απαιτεί υπέρογκες επενδύσεις, καλούνται να αντιμετωπίσουν τα ελληνικά λιμάνια, την ώρα που τα περισσότερα εξ αυτών στερούνται βασικών υποδομών. Ο χρόνος πιέζει. Στα μέσα του καλοκαιριού, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε το πακέτο "Fit for 55", το οποίο ήδη από το 2025 θέτει βασικές υποχρεώσεις για τα κεντρικά λιμάνια, με ορίζοντα επέκτασης αυτών και στα υπόλοιπα έως το 2030.Βασικό ρόλο σε αυτήν τη νέα εποχή αναμένεται να διαδραματίσει ο ηλεκτρισμός, με αφετηρία τις εγκαταστάσεις ελλιμενισμού των πλοίων.Παράλληλα, οι φορείς διαχείρισης πρέπει να επενδύσουν σε έργα, τα οποία καθιστούν τα λιμάνια "έξυπνα" μικρο-δίκτυα ενέργειας όπως,σταθμοί φόρτισης αυτοκινήτων,εγκατάσταση ΑΠΕ,τροφοδοσία από "πράσινα" πλοία,συστήματα κεντρικής διαχείρισης ενέργεια.(εδώ)

 

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία για την πρόωρη αποπληρωμή δανείων που έλαβε η Ελλάδα από το α΄μνημόνιο αλλά και του εναπομείναντος ποσού από το δάνειο του ΔΝΤ, τo οποίo θεωρείται «ακριβό».Βασικός στόχος της Αθήνας είναι να μειωθεί περαιτέρω το κόστος εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους βελτιώνοντας ταυτόχρονα το προφίλ του.Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πληρωμές των δανείων του GLF για το 2022 ανέρχονται σε 2,64 δισ. ευρώ ενώ το ίδιο ποσό θα πρέπει να καταβάλει η Ελλάδα κάθε χρόνο έως το 2039, το 2040 το ποσό ανέρχεται σε 1,93 δις. ευρώ και ακόμα 573 εκατ. ευρώ το 2041 (σύνολο 51,34 δισ. ευρώ). Στο επίκεντρο είναι η πρόωρη αποπληρωμή των 2,64 δις. ευρώ του 2022. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, η έκδοση «πράσινων» ομολόγων εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθεί το β΄ εξάμηνο του 2022 καθώς η χώρα θα πρέπει να έχει ώριμα έργα προκειμένου να μπορεί να απευθυνθεί στις αγορές.(εδώ)

 

Με μεγάλη ικανοποίηση υποδέχθηκαν οι τραπεζικές διοικήσεις τη χρονική επέκταση κατά 3 μήνες του προγράμματος επιδότησης δόσεων δανειοληπτών που επλήγησαν από την πανδημία. Ο λόγος γίνεται για το πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ 1, το οποίο ενεργοποιήθηκε στις αρχές του 2021 και προβλέπει με βάση την τωρινή του μορφή οικονομική στήριξη για 9 μήνες.Στη δράση εντάχθηκαν περί τους 75.000 δανειολήπτες, πράσινοι και κόκκινοι, εξασφαλίζοντας την πληρωμή έως και του 90% των μηνιαίων καταβολών τους στις τράπεζες από το κράτος. Όπως επισημαίνει τραπεζική πηγή, με την παράταση της βοήθειας δίνεται περισσότερος χρόνος στα νοικοκυριά να περιορίσουν ενδεχόμενες απώλειες των εισοδημάτων τους ή και να κάνουν οικονομία ενόψει της περιόδου των κανονικών δόσεων που κατά τα φαινόμενα θα ξεκινήσει το 2022.(εδώ)

 

Μεγάλη αύξηση κατά 21,2% κατέγραψε ο Γενικός Δείκτης Τιμών Εισαγωγών στη Βιομηχανία τον μήνα Ιούλιο 2021 σε σχέση με τον αντίστοιχο δείκτη Ιουλίου 2020.Ενώ ο Γενικός Δείκτης κατά τον ίδιο μήνα, σε σύγκριση με τον δείκτη Ιουνίου 2021, παρουσίασε αύξηση 2,2%. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών Εισαγωγών στη Βιομηχανία, με έτος βάσης 2015=100,0 και μήνα αναφοράς τον Ιούλιο 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη Ιουλίου 2020, παρουσίασε αύξηση 21,2% έναντι μείωσης 11,1% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων δεικτών του έτους 2020 με το 2019.Ο Γενικός Δείκτης κατά τον μήνα Ιούλιο 2021, σε σύγκριση με τον δείκτη Ιουνίου 2021, παρουσίασε αύξηση 2,2% έναντι αύξησης 1,6% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του έτους 2020.(εδώ)

 

Η Cenergy Holdings SA ανακοινώνει ότι η Σωληνουργεία Κορίνθου, η θυγατρική της στους σωλήνες χάλυβα, υπέγραψε συμφωνία με την Subsea 7 Νορβηγίας, για την κατασκευή και προμήθεια σωλήνων χάλυβα υψίσυχνης συγκόλληση συγκόλλησης (HFW) για τη σύνδεση των υφιστάμενων κοιτασμάτων Kobra East & Gekko (KEG) της Aker BP με το υπάρχον FPSO Alvheim (πλωτή μονάδα αποθήκευσης και εκφόρτωσης), στη Βόρεια Νορβηγική Θάλασσα. Η ανάθεση αυτή, στη CPW, προέρχεται από την συμμαχία των Aker BP, Aker Solutions και Subsea 7 και βασίζεται στην επιτυχία προηγούμενων συνεργασιών, όπως στα έργα Skogul, Aerfugl I & II και Hod.(εδώ)

 

H Profile Software, ανακοινώνει τα οικονομικά αποτελέσματα για το α' εξάμηνο του 2021, στα οποία παρουσιάζει, άνοδο των πωλήσεων κατά 17%, και διπλασιασμό της κερδοφορίας. Πιο αναλυτικά, σε ενοποιημένο επίπεδο ο κύκλος εργασιών του Ομίλου ανήλθε σε € 8,04 εκατ. έναντι € 6,84  εκατ. το αντίστοιχο διάστημα του 2020, λόγω της ανάληψης νέων έργων, της σταθερής προτίμησης των υφιστάμενων πελατών στις λύσεις που αναπτύσσει η εταιρία, καθώς και της επιτυχημένης εξαγοράς της Centevo, κορυφαίας εταιρίας λογισμικού για Asset/Fund Management στη Σκανδιναβία, τα προϊόντα της οποίας έχουν ήδη ενσωματωθεί στο προϊοντικό χαρτοφυλάκιο του Ομίλου και διατίθενται διεθνώς.(εδώ)

 

Το μήνυμα ότι ο πόλεμος μετόχων στην Ελλάκτωρ δεν βοηθά κανέναν, ούτε φυσικά την εξυγίανση του ομίλου στον οποίο ο ίδιος και οι Ολλανδοί έχουν επενδύσει 260 εκατ. ευρώ, στέλνει μιλώντας στο Liberal ο βασικός μέτοχος της εισηγμένης, Δημήτρης Μπάκος. Έχοντας λοιδορηθεί αλλά και «κυνηγηθεί» ο ίδιος, συνεργάτες και η οικογένειά του από ΣΔΟΕ και ελεγκτικές αρχές μετά την εμπλοκή του με την Ελλάκτωρ, απευθύνει για μια ακόμη φορά κάλεσμα στη Reggeborgh να σχεδιάσουν από κοινού τη στρατηγική ανάπτυξης της εταιρίας.(εδώ)

 

Η ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ ανακοινώνει ότι από 23.03.2021 Κοινού Ομολογιακού Δανείου εκδόσεως της Εταιρίας, η ημερομηνία προσδιορισμού των δικαιούχων τόκου του ΚΟΔ για την πρώτη Περίοδο Εκτοκισμού, ήτοι από 23.03.2021 έως 23.09.2021, είναι η Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2021.Το μικτό ποσό των οφειλόμενων τόκων για την πρώτη Περίοδο Εκτοκισμού ανέρχεται στο ποσό των 1.942.222,22 Ευρώ, ήτοι ποσό 9,7111111111 Ευρώ ανά ομολογία ονομαστικής αξίας 1.000 Ευρώ, το οποίο έχει υπολογισθεί με επιτόκιο 1,90% ετησίως (προ φόρων), με βάση έτος 360 ημερών και του πραγματικού αριθμού ημερών (ACT/360) και αντιστοιχεί σε 200.000 ομολογίες υπό διαπραγμάτευση στην οργανωμένη αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών.(εδώ)

 

Ο στρατηγικός επενδυτής στην Attica bank βρέθηκε. Ονομάζεται Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που εκπροσωπεί τα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου. Η Attica bank όπως έχει αποκαλύψει το bankingnews έχει αρνητικά ίδια κεφάλαια περί τα 300 εκατ ευρώ.Με βάση την διαδικασία εφόσον η προθεσμία εξάσκησης των warrants ολοκληρωθεί άπρακτη, τα warrants περιέρχονται στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, έχοντας προηγουμένως μετατραπεί σε μετοχές και ακολούθως θα καλύψει μέρος της αύξησης κεφαλαίου.Υπολογίζεται ότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα αποκτήσει το 65% της Attica bank με το ΤΣΜΕΔΕ εφόσον συμμετάσχει να διατηρεί ποσοστό της τάξης του 20%. Το ΤΧΣ θα εισφέρεις την αύξηση κεφαλαίου 155 εκατ ευρώ περίπου σε σύνολο 240 εκατ ευρώ.(εδώ)

 

Εντυπωσιακή αύξηση στην χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος κατά 164% και 148% καταγράφηκε τον φετινό Αύγουστο και Ιούλιο, σε σύγκριση με τους αντίστοιχους μήνες του 2020. Ειδικότερα, σύμφωνα με τους επιστήμονες του Τμήματος Ανάλυσης Ενεργειακών Αγορών του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ), τον προηγούμενο μήνα η ελάχιστη Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς (ΤΕΑ) ανήλθε στα 62.71 ευρώ/MWh (μεγαβατώρα), ενώ η μέγιστη στα 208.12 ευρώ/MWh. Το… ράλι συνεχίζεται και τον Σεπτέμβριο με το τελευταίο επταήμερο η μέση τιμή να έχει φτάσει στα 122.96 ευρώ /MWh ενώ για αύριο Τρίτη να διαμορφώνεται στα 135,83 ευρώ/MWh.(εδώ)

 

Οι ενεργειακές τιμές εκτινάχθηκαν τον Αύγουστο 15,4% υψηλότερα από τον αντίστοιχο μήνα του 2020, όταν ο συνολικός πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 3%, προκαλώντας μεγάλες ανησυχίες για τις ανατιμήσεις που καλούνται να επωμιστούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη. Οι αναλυτές επενδυτικών οίκων συμφωνούν ότι το φαινόμενο θα είναι παροδικό, που συνεπάγεται ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει το 2022 και πολύ περισσότερο το 2023, αρκετά κάτω από τον στόχο που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η Capital Economics εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει πολύ κάτω από το 2% το 2023, ενώ ο δομικός πληθωρισμός που εξαιρεί τις πιο ευμετάβλητες τιμές, όπως της ενέργειας και των τροφίμων, δεν θα ανέβει ιδιαίτερα.(εδώ)

 

Η ζήτηση για πετρέλαιο αναμένεται να ανακάμψει πάνω από τα προ πανδημίας επίπεδα το επόμενο έτος, εκτιμά το ΟΠΕΚ, στη μηνιαία έκθεσή του. Το πετρελαϊκό καρτέλ, αναφέρει ότι αναμένει πως η ζήτηση πετρελαίου θα διαμορφωθεί σε κατά μέσο όρο σε 100,8 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως το 2022, σε σύγκριση με μόλις πάνω από 100 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2019 πριν από την έναρξη της πανδημίας.Σύμφωνα με τον ΟΠΕΚ, μπορεί οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων να αυξήθηκαν έντονα και οι επενδύσεις σε αιολική και ηλιακή ενέργεια να διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ωστόσο η αύξηση της ζήτησης ενέργειας, ειδικά στην Κίνα και την Ινδία, θα αντισταθμίσει αυτή την άνοδο. Η Κίνα, για παράδειγμα, αναμένεται να καταναλώσει σχεδόν 15 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως πετρελαίου το επόμενο έτος, 1,5 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως περισσότερα από ό, τι έκαψε το 2019.Στην έκθεσή του, ανέφερε ότι αυξάνει την πρόβλεψη ζήτησης για το 2022 κατά 900.000 βαρέλια την ημέρα.(εδώ)

 

Η διαφαινόμενη ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας επαναφέρει στην επιφάνεια το χάσμα μεταξύ Βορρά και Νότου σχετικά με τους δημοσιονομικούς κανόνες, που φαίνεται ότι η εμπειρία της πανδημίας και οι επιταγές της πράσινης μετάβασης δεν πέτυχαν να γεφυρώσουν. Σε non paper που διένειμαν οκτώ βόρειες και ανατολικές χώρες με πρωτοβουλία της Αυστρίας, υπογεγραμμένο από τους υπουργούς Οικονομικών τους, δίνεται έμφαση στην ανάγκη αποκατάστασης της δημοσιονομικής πειθαρχίας μετά την εκπνοή ισχύος στο τέλος του 2022 της Γενικής Ρήτρας Διαφυγής, με την οποία ανεστάλη το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.Όπως αναφέρεται στο έγγραφο, «η μείωση των υπερβολικών δεικτών χρέους πρέπει να παραμείνει κοινός στόχος» και «η Συνθήκη [της Ε.Ε.] υποχρεώνει όλα τα κράτη-μέλη να αποφεύγουν τα υπερβολικά ελλείμματα».(εδώ)

 

Οι χρηματοπιστωτικές αγορές παρέμειναν ζωηρές και δείκτες μετοχών έχουν «χτυπήσει» επανειλημμένα νέα υψηλά και παρόλο που οι στρατηγικοί αναλυτές της γερμανικής τράπεζας  DB αναμένουν μια επικείμενη διόρθωση και βλέπουν το δείκτη S&P 500 να επιστρέφει στα τρέχοντα επίπεδα μέχρι το τέλος του έτους. Οι στρατηγικοί αναλυτές της DB για τα επιτόκια αναμένουν ότι οι αποδόσεις θα ανέβουν μέχρι το 2022, υποβοηθούμενες από τη μειωμένη στήριξη της ΕΚΤ, την εξασθένιση των πρωτοφανών τεχνικών στοιχείων των ΗΠΑ και τις ενδείξεις ότι οι περιπτώσεις Covid στις ΗΠΑ θα κορυφωθούν σύντομα.Η συνέπεια της καθυστέρησης θα είναι μεγαλύτερη διατάραξη της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής δραστηριότητας από ό,τι θα συνέβαινε διαφορετικά όταν η Fed τελικά δράσει, πιστεύει η Deutsche Bank. Αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει σημαντική ύφεση και να πυροδοτήσει μια αλυσίδα οικονομικής “δυσπραγίας” σε όλο τον κόσμο, ιδίως στις αναδυόμενες αγορές.(εδώ)

 

Σύμφωνα με στοιχεία από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού, το πρώτο εξάμηνο του 2021 η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, η Γερμανία αγόρασε 90,5 τόνους χρυσού σε ράβδους και νομίσματα, ήτοι σε φυσική μορφή χρυσού.Σε δημοσίευμα της η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, εκτιμά πως πρόκειται για τη μεγαλύτερη ποσότητα φυσικού χρυσού που πουλήθηκε στη Γερμανία μέσα σε ένα εξάμηνο, από το 2009. Οι πωλήσεις χρυσού ξεπέρασαν μάλιστα –αν και οριακά- το προηγούμενο ρεκόρ των 90 τόνων από το πρώτο εξάμηνο του 2020, όταν είχε ξεσπάσει η πανδημία.(εδώ)

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text