Αρχική | Απόλυτο Σύστημα | Απόλυτο Σύστημα - Ελεύθερη Πρόσβαση | Η ανακοίνωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ (5,3%) μειώνει τις ανησυχίες στις αγορές

Η ανακοίνωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ (5,3%) μειώνει τις ανησυχίες στις αγορές

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Η σημερινή ανακοίνωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ (5,3% σε ετήσια βάση) είναι θετική, για πολλούς λόγους: α) είναι χαμηλότερη από την εκτίμηση των αναλυτών, β) έστω και οριακά, διακόπτει την ανοδική τάση που είχε διαμορφωθεί κατά τους προηγούμενους μήνες, γ) έγινε, άμεσα, θετικά αποδεκτή από τις αγορές, δ) ανακοινώθηκε λίγες μέρες πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση της FED (21-22 Σεπτεμβρίου), όπου θα αποφασιστεί η τύχη του προγράμματος αγορών ομολόγων και ο χρόνος αύξησης των επιτοκίων -η 22 Σεπτεμβρίου θα είναι μία πολύ κρίσιμη ημερομηνία για τις αγορές, να το λάβετε υπόψη σας και ε) η ανάλυση των παραγόντων που προκάλεσαν την αύξηση (δείτε εδώ) είναι κατά κύριο λόγο οι τιμές της ενέργειας και των καινούργιων αυτοκινήτων, ενώ η συμβολή των τροφίμων είναι μικρή. Αυτό είναι θετικό, επειδή οι καταναλωτές είναι συνηθισμένοι στις διακυμάνσεις της ενέργειας και στις εποχιακές διακυμάνσεις των τιμών των αυτοκινήτων. Σε κάθε περίπτωση, η τάση στους “μη ενεργειακούς” παράγοντες είναι πτωτική, ενώ στους ενεργειακούς, παραμένει ελαφρά ανοδική.

Τα παραπάνω, ενισχύουν την άποψη ότι ο πληθωρισμός που εκδηλώθηκε στις ΗΠΑ έχει υψηλές πιθανότητες να είναι παροδικός και οι ρυθμοί να υποχωρήσουν κατά τους επόμενους μήνες.

 

Αυτή είναι μία πολύ θετική εξέλιξη, εν όψει της συνεδρίασης της FED στις 21-22/9, η οποία συνιστά σήμερα και το μεγαλύτερο φόβο των αγορών.

Θετική εξέλιξη είναι και η διατήρηση της “απάθειας” από τους επενδυτές των ομολόγων, καθ’ όλη αυτή την περίοδο, αφού τα επιτόκια του αμερικανικού 10ετούς, παραμένουν καθηλωμένα γύρω από το 1,3%, για πολύ μεγάλο διάστημα και δείχνουν να μην έχουν επηρεαστεί -σχεδόν καθόλου- από την άνοδο του πληθωρισμού. Θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι, οι αγορές ομολόγων είναι εξαιρετικά ευαίσθητες στις ανακοινώσεις για τον πληθωρισμό.

 

Οι αγορές αντέδρασαν θετικά, μετά την ανακοίνωση, στις 3:30 μμ.. Το ίδιο έκανε και η ελληνική αγορά, η οποία βέβαια παραμένει “αργή”, χωρίς διακυμάνσεις και με πολύ μικρή αξία συναλλαγών (€ 56,63 εκατομμύρια). Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται στις 906,81 μονάδες και η καμπύλη του ΚΜΟ-200 στις 850,10 μονάδες (ανεβαίνει κατά 1,00 την ημέρα). Η μεταξύ τους απόσταση βρίσκεται στο 6,25%. Καμία ανησυχία.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text