Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Στα σκαριά πρόγραμμα για φθηνή στέγη

Στα σκαριά πρόγραμμα για φθηνή στέγη

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Στα σκαριά πρόγραμμα για φθηνή στέγη

Μείωση της ανεργίας με καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας και ενίσχυση του θεσμού της οικογένειας με παραχώρηση κατοικιών του δημοσίου σε νέα ζευγάρια θα περιλαμβάνει το πακέτο των παρεμβάσεων για τους νέους που θα ξεδιπλωθεί τα επόμενα πέντε χρόνια.

Ειδικότερα στο πενταετές πρόγραμμα για τους νέους που εκπονεί και θα παρουσιάσει τον επόμενο μήνα η Κυβέρνηση η δράση για το "πρώτο ένσημο" θα έχει συνέχεια με δράσεις για την ενίσχυση της απασχόλησης των νέων και γυναικών όπου η ανεργία είναι πολύ υψηλότερη από το μέσο όρο. Αξίζει να σημειωθεί ότι για τον Ιούνιο η ανεργία που ανακοινώθηκε ήταν 15% για το σύνολο της επικράτειας. Ωστόσο, η ανεργία για τις γυναίκες, τον ίδιο μήνα, έφτανε το 18,9% ενώ η ανεργία των νέων από 15 έως και 24 ετών στο 28,3%. Τούτο παρά το γεγονός ότι σε μέσα επίπεδα για τον η Ελλάδα έχει τον υψηλότερο ρυθμό απασχολούμενων από το 2011 φτάνοντας τα 3.981.468 άτομα

Η αύξηση της απασχόλησης και η μείωση της ανεργίας θα προέλθει κατ' αρχήν από την ανάπτυξη της οικονομία η οποία αναμένεται να φτάσει με βάση συντηρητικές εκτιμήσεις για φέτος να φτάσει το 5,9% με βάση την τελευταία αναθεώρηση για φέτος, με προοπτική να αυξηθεί περαιτέρω στο 6,2% το 2022 με βάση το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2022 -2025. Μόνο μέσα από την αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης αναμένεται να δημιουργηθούν περίπου 180.000 με 200.000 θέσεις εργασίας ενώ πολύ περισσότερες θα δημιουργηθούν από τις ενεργοποίηση παλιών και νέων τομέων της οικονομίας μετά την 10ετή κρίση των μνημονίων και τους κορονοϊού.

Δράσεις όπως η αύξηση των επιδοτούμενων θέσεων εργασίας οι οποίες αυξήθηκαν από τις 100.000 στις 150.000 θα έχουν ως συνέχεια ενεργητικές και παθητικές δράσεις για την απασχόλησης νέων γυναικών ΑΜΕΑ που χρηματοδοτηθούν με πάνω από 650 εκ ευρώ που θα δοθούν από εγκεκριμένα προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης. Σε πρώτη φάση αναμένεται να ενεργοποιηθούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες προγράμματα ύψους 400 εκατ. ευρώ ώστε να αποκλιμακωθεί ταχύτερα η ανεργία.

Σπίτια σε νέα ζευγάρια

Στο πενταετές πλάνο με στόχο και την καταπολέμηση τόσο της ανεργίας όσο και της υπογεννητικότητα περιλαμβάνεται και ένα πρόγραμμα παραχώρησης κατοικιών σε νέα ζευγάρια μέσω του ΟΑΕΔ με ακίνητα που έχει στην κατοχή του το ελληνικό δημόσιο και μένουν αναξιοποίητα. Στην παρούσα φάση εξετάζονται τα κριτήρια αλλά και ο αριθμός των κατοικιών που θα δοθούν στο πλαίσιο του προγράμματος. Η κίνηση αυτή έχει στόχο την ενίσχυση του θεσμού της οικογένειας για την οποία θεμέλιος λίθος είναι η φτηνή στέγη.

Μέρος του προγράμματος θα είναι και η περαιτέρω ενίσχυση της τεχνικής εκπαίδευσης που αναμένεται να δημιουργήσει χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας για νέους λόγω της ζήτησης που υπάρχει για τεχνικούς. Στην κατεύθυνση της θέσπισης κινήτρων ώστε να σκεφτούν κάποιοι από τους νέους την τεχνική εκπαίδευση, βρίσκεται και τ ο μέτρο που ανακοινώθηκε από την Θεσσαλονίκη για την επέκταση του φοιτητικού επιδόματος και στους σπουδαστές των δημοσίων ινστιτούτων επαγγελματικής εκπαίδευσης.

Ακόμη και το μέτρο με την κατάργηση του τέλους κινητής για τους νέους έως και 29 ετών είχε στόχο να διευκολύνει τους νέους να κάνουν χρήση των νέων τεχνολογιών με χρεώσεις ανταγωνιστικές άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Τούτο με δεδομένο ότι η Ελλάδα έχει από τις ακριβότερες χρεώσεις τελών κινητής τηλεφωνίας στην Ευρώπη.

 

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text