Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Λαγκάρντ: Να γεφυρωθεί το χάσμα Βορρά – Νότου

Λαγκάρντ: Να γεφυρωθεί το χάσμα Βορρά – Νότου

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Μπορούν οι ευρωπαϊκές αρχές να εφαρμόζουν τις αλλαγές που απαιτούνται για να μετασχηματίσουν τις προοπτικές της οικονομίας; Αυτή είναι η πρόκληση με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη αυτή τη στιγμή η Ευρώπη, σύμφωνα με την επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Η άνευ προηγουμένου νομισματική και δημοσιονομική στήριξη, αλλά και η αύξηση του ρυθμού εμβολιασμών στη Γηραιά Ηπειρο έχουν φέρει την οικονομία της Ε.Ε. σε ένα σημείο όπου «ανακάμπτει πιο γρήγορα από ό,τι περιμέναμε», ανέφερε η κ. Λαγκάρντ στην τηλεόραση του Bloomberg, προσθέτοντας: «Η Ευρωζώνη αναμένεται να φτάσει τα επίπεδα παραγωγής πριν από την πανδημία και μάλιστα πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους. Η βασική δοκιμασία στην οποία η Ε.Ε. καλείται να ανταποκριθεί με επιτυχία είναι το πώς θα καταφέρει να γεφυρώσει επιτέλους το χάσμα ανάμεσα σε Βορρά και Νότο, να μειώσει τις ανισότητες που αυξάνονται λόγω πανδημίας και να μεταβεί σε μια περισσότερο βιώσιμη οικονομία». «Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι πάντα να τα καταφέρουμε», είπε. «Να κατευθύνουμε τη χρηματοδότηση σε σωστές επενδύσεις, διασφαλίζοντας ότι οι οικονομίες θα ανακάμψουν με τον σωστό τρόπο, με τις σωστές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα βελτιώσουν την παραγωγικότητα των οικονομιών και θα τις καταστήσουν πιο ψηφιακές και πιο “πράσινες”».

Τα σχόλια της προέδρου φέρνουν ξανά στο προσκήνιο τα πάγια προβλήματα της ευρωπαϊκής οικονομίας. Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης δεκαετίας, οι αδύναμες πληθωριστικές πιέσεις ανάγκασαν την ΕΚΤ να ασκήσει εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική, σημειώνει το Bloomberg.

Η Λαγκάρντ, η θητεία της οποίας ξεκίνησε στα τέλη του 2019, ανακοίνωσε στη συνέχεια το υπερόπλο της οικονομικής στήριξης, που δεν είναι άλλο από το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ύψους 1,85 τρισ. ευρώ για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας στην Ευρώπη.

Μιλώντας με τα καλύτερα λόγια για τον συντονισμό των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων κατά την πανδημική κρίση, η κ. Λαγκάρντ εξέφρασε την ελπίδα ότι τα κράτη θα διδαχθούν από αυτήν την εμπειρία. Εδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο πρωτοφανές πακέτο στήριξης (σ.σ. Ταμείο Ανάκαμψης) ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο περιλαμβάνει ένα μείγμα δανείων και επιχορηγήσεων που προορίζονται για την τόνωση της ανάπτυξης. Το ταμείο «πρόκειται να συμβάλει στην οικονομική σύγκλιση των κρατών – μελών και τη μείωση του χάσματος ανάμεσα σε Βορρά και Νότο. «Σίγουρα αυτή είναι η πρόθεση», δήλωσε η κ. Λαγκάρντ.

 

Πηγή: kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text