Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Αυξήθηκαν κατά 16% οι ακαθάριστες επενδύσεις

Αυξήθηκαν κατά 16% οι ακαθάριστες επενδύσεις

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Αυξήθηκαν κατά 16% οι ακαθάριστες επενδύσεις

Την αύξηση των ακαθάριστων επενδύσεων κατά 16% το πρώτο εξάμηνο φέτος σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019 επικαλούνται στην κυβέρνηση για να επισημάνουν ότι η πολιτική της βρίσκει ανταπόκριση στις επιχειρήσεις.

Στο φόντο της επίσκεψης στην Αθήνα και της συνάντησης χθες με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη του επικεφαλής της Accor, Σεμπαστιέν Μπαζέν, με αφορμή τα εγκαίνια του νέου ξενοδοχείου του ομίλου, στην κυβέρνηση υποστηρίζουν ότι αρχίζει να αποδίδει καρπούς η επιλογή της να θέτει στο επίκεντρο της πολιτικής της τις μεταρρυθμίσεις, οι οποίες οδηγούν σε ταχύτερη ανάπτυξη, που με τη σειρά της μπορεί μετά να επιστραφεί ως μέρισμα στην κοινωνία.

Ετσι, την κυβέρνηση ενδιαφέρει π.χ., όχι μόνο να λειτουργήσει η Accor ένα ακόμη ξενοδοχείο στην Αθήνα, αλλά και να δημιουργήσει εδώ ένα κέντρο εκπαίδευσης εργαζομένων στον τουρισμό, κάτι που φαίνεται πως συζητήθηκε στη χθεσινή συνάντηση, χωρίς να υπάρχει πάντως προς το παρόν κάτι πιο συγκεκριμένο. Νέες και εναλλακτικές μορφές τουρισμού είναι επίσης θέματα που απασχόλησαν τη συνάντηση και ενδιαφέρουν την κυβέρνηση, στο πλαίσιο της πολιτικής για βελτίωση του τουριστικού προϊόντος.

Οι ακαθάριστες επενδύσεις αυξήθηκαν από 8,5 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2019 σε 10 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο φέτος, που αντιστοιχεί σε 400 επενδυτικά σχέδια μικρομεσαίων κατά βάση επιχειρήσεων. Επίσης, η κυβέρνηση επενδύει στο υπό διαμόρφωση νομοσχέδιο για τη διαδικασία υποδοχής στρατηγικών επενδύσεων, ώστε να γίνει αυτή πιο «στιβαρή», όπως τη χαρακτηρίζουν.

Με αφορμή και τις πρόσφατες μεγάλες ιδιωτικοποιήσεις, σημειώνουν ότι η κινητοποίηση κεφαλαίων είναι μεγαλύτερη από την αναμενόμενη και τονίζουν ότι δρομολογήθηκαν οι τρεις προτεραιότητες που είχαν τεθεί στην αρχή της κυβερνητικής θητείας: η αλλαγή του μακροοικονομικού υποδείγματος, οι διαρθρωτικές αλλαγές και η επίλυση του τραπεζικού προβλήματος.

Οπως επισημαίνουν, τη μεταρρυθμιστική αυτή λογική υπηρετούν ακόμη και οι εξαγγελίες της ΔΕΘ, οι οποίες δεν αποτελούν ένα  κλασικό πακέτο παροχών, όπως γινόταν επί ΣΥΡΙΖΑ, αλλά προωθούν τη μείωση των ανισοτήτων, την αλλαγή του αναπτυξιακού προτύπου, τη μεγέθυνση και την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας. Ολα αυτά, βεβαίως, χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η δημοσιονομική σταθερότητα, καθώς θεωρείται δεδομένο ότι από το 2023 η χώρα θα κληθεί να επιστρέψει στην παραγωγή πρωτογενών πλεονασμάτων.

Ως πρόβλημα αυτή τη στιγμή αναγνωρίζεται η αύξηση της τιμής της ενέργειας. Και ως προς τη θέρμανση και τα τιμολόγια ρεύματος, η κυβέρνηση εξήγγειλε μέτρα για τον περιορισμό των επιπτώσεων της αύξησης, αλλά ως προς τα καύσιμα κίνησης δεν σχεδιάζει να παρέμβει μειώνοντας τον φόρο, με το επιχείρημα ότι δεν μπορεί να επιδοτεί ένα «βρώμικο» καύσιμο, την ώρα που η κλιματική αλλαγή επιβάλλει στροφή σε άλλες μορφές ενέργειας.

Η κάλυψη του επενδυτικού κενού της χώρας, αλλά και της εισοδηματικής διαφοράς με τις χώρες της Ε.Ε., από τις οποίες απομακρύνθηκε τα προηγούμενα χρόνια, αποτελεί προτεραιότητα. Επισημαίνεται πάντως ότι από το 2019 τα μέτρα φοροελαφρύνσεων της κυβέρνησης αύξησαν το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών κατά 400-1.600 ευρώ τον χρόνο και κατά 5% σε όσους αμείβονται με τον κατώτατο μισθό.

 

Πηγή: kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text