Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2021

Διαβάσαμε - Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2021

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Διαβάσαμε - Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2021

Ξεκλειδώνει νέες ελαφρύνσεις η πιθανή νέα αναθεώρηση της πορείας του ΑΕΠ για το 2021 με τους αναλυτές να εκτοξεύουν το ποσοστό άνω του 8%. Την ταχύτερη ανάπτυξη παραδέχονται ακόμα και στελέχη της κυβέρνησης σηματοδοτώντας νέες εκπλήξεις για την εφαρμογή έξτρα παρεμβάσεων από το 2022 σε εισφορά αλληλεγγύης, φόρους και άλλα αναπτυξιακά μέτρα, με στόχο η κυβέρνηση να πατήσει γκάζι στην υλοποίηση της προεκλογικής της ατζέντας.Σύμφωνα με πληροφορίες στο οικονομικό επιτελείο ήδη γίνεται μία συζήτηση  να ανέβει ο πήχης της ανάπτυξης εκ νέου από το 5,9% σε πάνω από 6-6,5%. Αυτό θα το κρίνει η πορεία της πανδημίας αλλά και τα τελικά στοιχεία από τον τουρισμό έως τον τέλη Σεπτεμβρίου. Οι νέες εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών θεωρούνται μάλιστα συντηρητικές λόγω της απότομης επαναφοράς της οικονομίας, με αναπτυξιακούς ρυθμούς υψηλότερους των εκτιμήσεων. (εδώ)

 

Την δυναμική του ελληνικού τουρισμού καταδεικνύει η απόφαση της γαλλικής πολυεθνικής Accor που εξετάζει τη δημιουργία στην Ελλάδα ενός διεθνούς «Εκπαιδευτικού Κέντρου για τον Τουρισμό». Στόχος η επανεκπαίδευση μέρους του προσωπικού του που αριθμεί διεθνώς 80.000.Στα σχέδια του επικεφαλής της ναυαρχίδας της ευρωπαϊκής τουριστικής βιομηχανίας είναι νέα ανοίγματα στην Ελλάδα, από τον ορεινό και καταδυτικό τουρισμό, έως το Ράλι Ακρόπολις και το Business Travel. Η Accor έχει ήδη στην χώρα μας χαρτοφυλάκιο επτά μονάδων και πλάνο για τέσσερα επιπλέον ξενοδοχεία από το 2022 και έπειτα. Πλέον όμως βλέπει την Ελλάδα και ως το ιδανικό σημείο για μια ακόμη επένδυση, αυτή τη φορά στο χώρο του ανθρώπινου δυναμικού και της εκπαίδευσης.(εδώ)

 

Αύξηση κατά 18.980 εκατ. ευρώ παρουσίασε, κατά το β’ τρίμηνο του 2021, η ονομαστική αξία των δανείων κατοίκων εσωτερικού, τα οποία διαχειρίζονται οι εγχώριες ΕΔΑΔΠ και έχουν μεταβιβαστεί σε εξειδικευμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του εξωτερικού. Η συνολική αξία των δανείων αυτής της κατηγορίας διαμορφώθηκε σε 61.754 εκατ. ευρώ, στο τέλος του β’ τριμήνου του 2021, έναντι 42.774 εκατ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο. (εδώ)

 

Τη διαβεβαίωση ότι υπάρχουν συγκλίνουσες εκτιμήσεις και πρόδρομοι δείκτες οικονομίας που επιβεβαιώνουν ότι η οικονομία ανακάμπτει ισχυρά φέτος και δείχνει ότι είναι βιώσιμη η ανάπτυξη στο μέλλον, έδωσε ο υπουργός Οικονομίας Χρήστος Σταϊκούρας.Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, υπάρχει αύξηση των εξαγωγών και των εκτιμήσεων, το κλίμα έχει επανέλθει στα προ πανδημίας επίπεδα, "έχουμε σημαντικότητα αύξηση των καταθέσεων, αρνητικό κόστος δανεισμού στις αγορές, ιστορικά χαμηλό κόστος δανεισμού στις αγορές κεφαλαίου, μείωση της ανεργίας, αναβαθμίσεις από οίκους, βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, βελτίωση του διαθέσιμου εισοδήματος της μεσαίας τάξης, ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης της τάξης του 5% το 2021”.Σύμφωνα με τον ίδιο ωστόσο, αυτή η ανάκαμψη δεν αρκεί. Όπως εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών, πρέπει να υπάρξει πολύ ισχυρή οικονομική ανάπτυξη από το επόμενο έτος."Με πολύ ρεαλιστικούς, συντηρητικούς όρους, καλύπτουμε τα δύο τρίτα της απώλειας τουλάχιστον του 2020”, σημείωσε.(εδώ)

 

Άντεξαν παρά τις παρατάσεις που δόθηκαν οι εισπράξεις φόρων τον Αύγουστο. Και συνολικά στο οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2021, παρουσιάζεται έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 10,523 δισ. ευρώ, δηλαδή 3 δισ. ευρώ μικρότερο έναντι στόχου για έλλειμμα 13,487 δισ. ευρώ που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα του 2021 στη συνοδευτική έκθεση του ΜΠΔΣ 2022-2025, και έναντι ελλείμματος 9,681 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2020.Στο οκτάμηνο, το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε έλλειμμα ύψους 6,385 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 9,405 δισ. ευρώ και πρωτογενούς ελλείμματος 5,484 δισ.  ευρώ για την αντίστοιχη περίοδο το 2020.Ειδικότερα, τον Αύγουστο 2021 το σύνολο των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε στα 7,713 δισ. ευρώ, με  υπέρβαση 3,085 δισ. ευρώ σε σχέση με τον μηνιαίο στόχο εξαιτίας κυρίως της είσπραξης της προκαταβολής ποσού 2,310 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που είχε προβλεφθεί ότι θα εισπραχθεί το μήνα Σεπτέμβριο 2021, καθώς και των αυξημένων εσόδων του ΠΔΕ.Τα συνολικά έσοδα τον μήνα Αύγουστο ανήλθαν σε 8,045 δισ. ευρώ, αυξημένα έναντι του μηνιαίου στόχου κατά 3,012 δισ. ευρώ. (εδώ)

 

Την αύξηση των ακαθάριστων επενδύσεων κατά 16% το πρώτο εξάμηνο φέτος σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019 επικαλούνται στην κυβέρνηση για να επισημάνουν ότι η πολιτική της βρίσκει ανταπόκριση στις επιχειρήσεις.Στο φόντο της επίσκεψης στην Αθήνα και της συνάντησης με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη του επικεφαλής της Accor, Σεμπαστιέν Μπαζέν, με αφορμή τα εγκαίνια του νέου ξενοδοχείου του ομίλου, στην κυβέρνηση υποστηρίζουν ότι αρχίζει να αποδίδει καρπούς η επιλογή της να θέτει στο επίκεντρο της πολιτικής της τις μεταρρυθμίσεις, οι οποίες οδηγούν σε ταχύτερη ανάπτυξη, που με τη σειρά της μπορεί μετά να επιστραφεί ως μέρισμα στην κοινωνία.  (εδώ)

 

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή ανακοινώνει τα αποτελέσματα της Έρευνας Εργατικού Δυναμικού για το B΄ τρίμηνο του 2021. Επισημαίνεται ότι, κατά το B΄ τρίμηνο, η αγορά εργασίας επηρεάστηκε από την εφαρμογή ειδικών κανόνων λειτουργίας στις επιχειρήσεις καθώς και από την εφαρμογή μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας και την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19, στο σύνολο της Χώρας.Ο αριθμός των απασχολουμένων ανήλθε σε 3.915.253, άτομα παρουσιάζοντας αύξηση κατά 8,0%, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 1,9%, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat) για την Έρευνα Εργατικού Δυναμικού στα Κράτη Μέλη, λόγω της πανδημίας της νόσου του Κορονοϊού , τα άτομα που τίθενται σε αναστολή σύμβασης εξακολουθούν να θεωρούνται απασχολούμενοι, εφόσον η διάρκεια της αναστολής είναι μικρότερη από 3 μήνες. Ο αριθμός των ανέργων ανήλθε σε 732.544 άτομα, παρουσιάζοντας μείωση κατά 1,7% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 4,7%, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Το ποσοστό ανεργίας το B΄ τρίμηνο 2021 ανήλθε σε 15,8%. Το ποσοστό ανεργίας κατά το προηγούμενο τρίμηνο (Α’ 2021) ήταν 17,1% και κατά το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους (Β’ 2020) ήταν 16,7%.(εδώ)

 

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή ανακοινώνει στοιχεία που αφορούν στην εξέλιξη του κύκλου εργασιών για τις επιχειρήσεις που τέθηκαν σε αναστολή λειτουργίας με κρατική εντολή τον Μάρτιο 2020, λόγω της πανδημίας της νόσου του κορονοϊού 2019.Για το σύνολο των επιχειρήσεων της οικονομίας με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο κύκλος εργασιών τον Ιούλιο 2021 ανήλθε σε 25.364.077 χιλ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 24,3% σε σχέση με τον Ιούλιο 2020, που είχε ανέλθει σε 20.405.897 χιλ. ευρώ. Τη μεγαλύτερη αύξηση στον κύκλο εργασιών τον Ιούλιο 2021 σε σύγκριση με τον Ιούλιο 2020 παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα Δραστηριότητες Υπηρεσιών Παροχής Καταλύματος και Υπηρεσιών Εστίασης κατά 172,0%. Τη μικρότερη αύξηση στον κύκλο εργασιών τον Ιούλιο 2021 σε σύγκριση με τον Ιούλιο 2020 παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα Ενημέρωση και Επικοινωνία, κατά 1,9%, ενώ τη μεγαλύτερη μείωση κατέγραψαν οι επιχειρήσεις του τομέα Κατασκευές, κατά 11,5%. Για τις επιχειρήσεις που τέθηκαν σε αναστολή λειτουργίας τον Μάρτιο 2020 με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο κύκλος εργασιών τον Ιούλιο 2021 ανήλθε σε 2.371.484 χιλ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 58,1% σε σχέση με τον Ιούλιο 2020, που είχε ανέλθει σε 1.499.741 χιλ. ευρώ. Τη μεγαλύτερη αύξηση στον κύκλο εργασιών τον Ιούλιο 2021 σε σύγκριση με τον Ιούλιο 2020 παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του κλάδου Καταλύματα, κατά 233,1%, ενώ τη μικρότερη αύξηση στον κύκλο εργασιών τον Ιούλιο 2021 σε σύγκριση με τον Ιούλιο 2020 παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του κλάδου Τυχερά παιχνίδια και στοιχήματα, κατά 3,5%.(εδώ)

 

Το «πράσινο» φως για τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων Αναπτυξιακού Προγράμματος και Μελέτης Διαχείρισης του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς έδωσαν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Πάντως, η έγκριση δόθηκε με την επισήμανση ειδικών όρων για κάποια από τα έργα που έχουν δρομολογηθεί στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας.Συγκεκριμένα, με βάση τη σχετική απόφαση, αναφορικά με την κατασκευή επιβατικού σταθμού κρουαζιέρας, στην περιοχή της Νότιας Ζώνης του λιμανιού, αναφέρεται ότι το μέγεθος των νέων κατασκευών θα πρέπει να περιοριστεί στο απολύτως αναγκαίο για την εξυπηρέτηση αποκλειστικά της χρήσης της κρουαζιέρας (άφιξη, αναχώρηση και συνοδές ανάγκες).(εδώ)

 

Στην έκδοση ομολόγου, διαπραγματευσιμου στο ΧΑ, προσανατολίζεται η διοίκηση του ομίλου Ελλακτωρ, προκειμένου να αποπληρώσει μερικώς το «ακριβό» ευρωομόλογο των 670 εκατ. ευρώ, που βαραίνει χρηματοοικονομικά τον ισολογισμό του.Υπενθυμίζεται πως η διευθέτηση της επίπτωσης του συγκεκριμένου ομολόγου που έχει επιτόκιο 6,4% συμπεριλήφθηκε στις προτεραιότητες της νέας διοίκησης (μετά την ανάληψη του ελέγχου από τη Reggeborgh).Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου, διαπραγματευσιμου στην εγχώρια αγορά, θα ανέλθει στα 200 εκατ. ευρώ. Δεδομένης της παρέλευσης διετίας από την έκδοση του ομολόγου αναχρηματοδότησης δανεισμού της Ελλάκτωρ, επιτρέπεται η μερική (ή ολική) αποπληρωμή, γεγονός που αξιοποιεί η διοίκηση της Ελλάκτωρ.(εδώ)

 

Μετά από ένα ιδιαίτερα κερδοφόρο πρώτο φετινό εξάμηνο, η ElvalHalcor συνεχίζει και στο τρίτο τρίμηνο να ανεβάζει τους όγκους των πωλήσεών της και να αντιμετωπίζει την πρόκληση από την παρατηρούμενη σημαντική αύξηση του ενεργειακού κόστους. Αν και το περιβάλλον παραμένει ασταθές, όπως δείχνουν τα πράγματα, το δεύτερο μισό του 2021 θα εξελιχθεί και αυτό σαφώς ικανοποιητικά για τον εισηγμένο όμιλο.Αυτά υποστηρίζουν αναλυτές, σύμφωνα με τους οποίους η ζήτηση για το σύνολο των προϊόντων του ομίλου εξακολουθεί να είναι ισχυρή και επί του παρόντος δεν φαίνονται σημάδια ουσιαστικής επιδείνωσης στον ορίζοντα. Παράλληλα, η εισηγμένη καταφέρνει μέχρι τώρα να μετακυλίει στις τιμές πώλησης τις όποιες επιβαρύνσεις του αυξημένου ενεργειακού κόστους.(εδώ)

 

Ένα σαφές στίγμα του στρατηγικού σχεδιασμού για τις retail και online δραστηριότητες του ΟΠΑΠ στο αμέσως επόμενο διάστημα έδωσε η διοίκηση του Οργανισμού, στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης με αναλυτές και επενδυτές που πραγματοποιήθηκε μετά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων 6μήνου 2021.Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΠΑΠ, Γιάν Κάρας, τόνισε πως ο Οργανισμός εστίασε σε τρία σημεία, στη διατήρηση της ισχυρής θέσης και την περαιτέρω ψηφιοποίηση του δικτύου των καταστημάτων του ΟΠΑΠ, στην επέκταση της online παρουσίας του και την εξέλιξη του προϊοντικού χαρτοφυλακίου του.(εδώ)

 

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ολοκληρωθεί και τυπικά η ανακήρυξη της ΤΕΡΝΑ ως οριστικής αναδόχου για την κατασκευή νέων Κλειστών Ελεγχόμενων Δομών (ΚΕΔ). Πρόκειται για ένα έργο ύψους 132,3 εκατ. ευρώ, με τις υπογραφές να αναμένεται να πέσουν μέσα στον Οκτώβριο και  η διάρκεια κατασκευής τους είναι οκτώ μήνες. Η εταιρία ήδη έχει ανακηρυχθεί προσωρινός ανάδοχος.To έργο με την ονομασία «Κατασκευή Περιφερειακών Υπηρεσιών, δομών και διακριτών χώρων στη νήσο Λέσβο και στη νήσο Χίο και την αναβάθμιση της υφιστάμενης Δομής στο Φυλάκιο Έβρου», κρίνεται κομβικής σημασίας, καθώς με την ολοκλήρωση των νέων ΚΕΔ σε Λέσβο και Χίο, κλείνουν τα προσωρινά του Μαυροβουνίου και της Χίου, εξασφαλίζοντας καλύτερες συνθήκες διαβίωσης για τους αιτούντες άσυλο.(εδώ)

 

Τις σημαντικές επιδόσεις του Ομίλου ΟΤΕ σε θέματα περιβάλλοντος, κοινωνίας και διακυβέρνησης επιβεβαιώνουν οι αξιολογήσεις και η συμμετοχή του σε διεθνείς δείκτες βιώσιμης ανάπτυξης μαζί με κορυφαίες εταιρίες ανά τον κόσμο.Συγκεκριμένα, ο ΟΤΕ παραμένει για 13η χρονιά βάσει κριτηρίων ESG στη σειρά διεθνών δεικτών FTSE4Good αλλά και στη λίστα Best Emerging Performers Ranking από την Vigeo-Eiris της Moody’s ESG Solutions. Επίσης, ο ΟΤΕ είναι μια από τις πρώτες εισηγμένες εταιρίες, που συμπεριλαμβάνονται στο νέο δείκτη Athex ESG του Χρηματιστηρίου Αθηνών για τα αποτελέσματά του βάσει κριτηρίων ESG. (εδώ)

 

Ικανοποιητικά κινήθηκε και το τρίτο φετινό τρίμηνο για τις εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην εγχώρια αγορά χάλυβα.Χαρακτηριστικά είναι τα όσα δηλώνει παράγοντας του κλάδου: «Το πρώτο εξάμηνο εξελίχθηκε απρόσμενα θετικά, γιατί κανείς δεν περίμενε το καλοκαίρι του 2020, πόσο καλά θα εξελίσσονταν τα πράγματα στη συνέχεια.Το τρίτο φετινό τρίμηνο εξελίχθηκε και αυτό ικανοποιητικά, χωρίς ωστόσο να κινηθεί στα επίπεδα του πρώτου εξαμήνου. Οι ΣΙΔΕΝΟΡ και Sovel μέσα από τις πολύ καλύτερες φετινές τους επιδόσεις θα επηρεάσουν τα εξαμηνιαία αποτελέσματα του Ομίλου Viohalco. Οι εισηγμένες εταιρίες Έλαστρον, ΣΙΔΜΑ, Αφοί Κoρδέλλου και Σωληνουργεία Τζιρακιάν θα εμφανίσουν μεγάλα κέρδη στα εξαμηνιαία αποτελέσματά τους που θα δημοσιευθούν έως το τέλος Σεπτεμβρίου, με τη ΣΙΔΜΑ να βλέπει τα ίδια κεφάλαιά της να περνούν σε θετικό έδαφος. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η Έλαστρον προχώρησε φέτος στη διανομή μερίσματος προς τους μετόχους της μετά από τόσα πολλά χρόνια, ενώ μικρή χρηματική διανομή υπήρξε και στην περίπτωση της Αφοί Κορδέλλου, παρά την αντίθετη πρόταση της διοίκησης της εισηγμένης.(εδώ)

 

Ισχυρή ήταν η ζήτηση για το ομόλογο υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας (senior preferred) ύψους 500 εκατ. ευρώ της Alpha Bank, με το αρχικό επιτόκιο να τοποθετείται στο 2,75% και στη συνέχεια να υποχωρεί στο 2,625%, όπου και διαμορφώθηκε το τελικό pricing, ενώ το κουπόνι διαμορφώθηκε στο 2,5%. Την πρώτη ώρα μετά το άνοιγμα του βιβλίου οι προσφορές ήδη ξεπερνούσαν τα 750 εκατ. ευρώ και στη συνέχεια διαμορφώθηκαν στο 1 δισ. ευρώ. Αυτή είναι η πρώτη έκδοση τέτοιου τίτλου που πραγματοποιεί η συστημική τράπεζα μετά τον Ιούνιο του 2014 (3ετές τότε), και στόχος είναι η κάλυψη των ελάχιστων απαιτήσεων ιδίων κεφαλαίων και επιλέξιμων υποχρεώσεων (MREL), ενώ έχουν προηγηθεί δύο εκδόσεις Tier 2 τίτλων.(εδώ)

 

Στην έγκριση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου κατά 120 έως 240 εκατ. ευρώ της Attica Bank, προχώρησε η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της τράπεζας.Συγκεκριμένα, οι μέτοχοι ενέκριναν αύξηση της ονομαστικής αξίας των υφιστάμενων κοινών μετοχών της Attica Bank από 0,30 ευρώ σε 18 ευρώ, με ταυτόχρονη μείωση του συνολικού αριθμού των υφιστάμενων κοινών μετοχών με τη συνένωση 60 μετοχών σε 1.Στη συνέχεια, μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας κατά 136.838.692,60 ευρώ, με μείωση της ονομαστικής αξίας κάθε μετοχής από 18 ευρώ σε 0,20 ευρώ, με σκοπό τον σχηματισμό ειδικού αποθεματικού σύμφωνα με το άρθρο 31 παρ. 2 Ν. 4548/2018.(εδώ)

 

Σημαντική μείωση καταγράφεται στον αριθμό των ταξιδιωτών με τρένα το πρώτο τρίμηνο του 2021, λόγω των μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας που επηρέασε καθοριστικά συνολικά τις μετακινήσεις. Μάλιστα, η Ελλάδα εμφανίζει το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό μείωσης μετά την Ιρλανδία.Η μεγαλύτερη μείωση παρατηρήθηκε στην Ιρλανδία, σε ποσοστό 85%, δηλαδή 8,4 εκατομμύρια λιγότεροι επιβάτες σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2020.Ακολούθησε η Ελλάδα με 66% λιγότερους επιβάτες ή 2,6 εκατομμύρια σε απόλυτο νούμερο.Έπονται η Σλοβακία (-60%, -9,8 εκατομμύρια επιβάτες), οι Κάτω Χώρες (-59%, -46,9 εκατομμύρια επιβάτες) και η Δανία (-53%, -22 εκατομμύρια ).Η Σλοβενία (-11%, -0,3 εκατομμύρια επιβάτες), η Βουλγαρία (-19%, -0,9 εκατομμύρια επιβάτες) και η Ρουμανία (-19%, -2,8 εκατομμύρια επιβάτες) κατέγραψαν τις μικρότερες μειώσεις επιβατών κατά την ίδια περίοδο.(εδώ)

 

Σύμφωνα με τις προβλέψεις των αναλυτών της UBS, το ηλεκτρονικό εμπόριο θα αυξηθεί περισσότερο από 10% ετησίως τα επόμενα 10 χρόνια, διεκδικώντας ένα ολοένα και μεγαλύτερο μερίδιο πωλήσεων από τους παραδοσιακούς λιανοπωλητές που βασίζονται μόνο σε φυσικά καταστήματα.Εφέτος, τα παγκόσμια έσοδα από το ηλεκτρονικό εμπόριο εκτιμάται ότι θα αγγίξουν τα 5 τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, ποσό που αντιστοιχεί σχεδόν στο 20% των συνολικών λιανικών πωλήσεων.Μάλιστα, αναμένεται να αυξηθούν σε περισσότερα από 7 τρισ. έως το 2025, σύμφωνα με το eMarketer. (εδώ)

 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες επιδιώκουν να ενισχύσουν σε όλα τα επίπεδα τις συμμαχίες τους έναντι της Κίνας, ανακοίνωσαν με την Αυστραλία και το Ηνωμένο Βασίλειο μία ευρεία σύμπραξη ασφαλείας που περιλαμβάνει κυρίως την παράδοση πυρηνικών υποβρυχίων στην Καμπέρα.Άμεση συνέπεια αυτής της θεαματικής ανακοίνωσης: η Αυστραλία ακύρωσε ένα γιγαντιαίο συμβόλαιο με τη Γαλλία για την παράδοση συμβατικών υποβρυχίων, προκαλώντας το θυμό του Παρισιού."Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστραλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνδεθούν ακόμη πιο στενά, πράγμα που αντανακλά το βαθμό εμπιστοσύνης μεταξύ μας και το βάθος της φιλίας μας", δήλωσε ο Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος σημείωσε μια διπλωματική επιτυχία στη στρατηγική του να αποφύγει τη διεθνή απομόνωση μετά το Brexit.(εδώ)


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text